Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction şi cordonator al colecţiei "Raftul Denisei", dezvăluie pentru MEDIAFAX care sunt titlurile pe care editura le lansează la ediţia din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus, care se va desfăşura în perioada 19-23 noiembrie.

Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Rep.: Citiţi multe cărţi înainte de a selecta titlurile. Există riscul ca plăcerea lecturii să se transforme într-o rutină, într-o treabă aproape funcţionărească?

D.C.: Când am trecut prin multe cărţi care nu-mi spun nimic şi mă apucă descurajarea, mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle: câte scoici sterpe, atâtea cărţi slabe. Iar când, în sfârşit, o carte bună îşi face apariţia, fie pe suport electronic, fie fizic, în propriile mele mâini, îmi revine entuziasmul şi energia de a căuta mai departe.

Rep.: Participaţi la majoritatea târgurilor de carte din străinătate. Cum e Gaudeamusul, prin comparaţie?

D.C.: E un târg de carte comparabil cu cele din Polonia sau Ungaria. E viu, se cumpără multă carte, te intersectezi cu cititorul, se întâmplă multe evenimente, ai prilejul să-ţi faci noi colaboratori, să începi noi proiecte.

Rep.: Oferta de carte e din ce în ce mai variată. Ce face un director de editura pentru a-l face pe cititor să aleagă cartea apărută la editura lui şi nu o alta?

D.C.: Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu ştiu că mă pun în pielea cititorului cu fiecare titlu pe care-l publicăm. Aleg împreună cu redactorii din Humanitas Fiction cărţile pentru a le iubi el, nu numai eu sau noi, vreau să-i facă plăcere să aibă cărţile noastre ca obiecte estetice. Apoi, multă promovare şi reclamă.

Rep.: Dacă ar fi să faceţi din mai multe cărţi una care să vă reprezinte, un fel de soră geamană, din tot ce aţi citit şi iubiţi, ce pasaje sau pagini şi din ce autori aţi alege?

D.C: Grea întrebare: poate scriu un poem despre asta. Aş pune mai întâi poemele mele preferate din T.S. Eliot, Ezra Pound, şi Fernando Pessoa, apoi m-aş juca cu fragmente din romanul "Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, din romanele lui J.M. Coetzee, din ciclul "Rabbit" de John Updike, din "Poveste despre dragoste şi întuneric" de Amos Oz, din "Generaţia X" de Douglas Coupland, din "Atlasul norilor" de David Mitchell şi din mulţi, mulţi alţii...

(Interviu realizat de Ana-Maria Onisei, life@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici