Dinu Săraru a lansat "Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea", roman autobiografic | FOTO

Dinu Săraru a lansat, joi, ¨Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea¨, un roman autobiografic publicat la editura RAO, în care documentează experienţa sa în juriul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film TV de la Monte Carlo, la începutul anilor ´70.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului Dinu Săraru a lansat "Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea", roman autobiografic | FOTO

Dinu Săraru a lansat "Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea", roman autobiografic

Dinu Săraru este celebru atât în ipostaza de romancier, director, cât şi în cea de critic de teatru. Cunoscut mai ales pentru cele ciclurile sale de romane grupate în trei trilogii, ¨Trilogia Ţărănească¨, ¨Trilogia Dragostea şi Revoluţia¨ şi ¨Trilogia Ciocoilor¨, Dinu Săraru se întoarce în cel mai nou roman asupra călătoriei sale în vest în momentul în care conducea departamentul de cultură din Televiziunea Română.

¨Nu ştiu ce am făcut în după amiaza aceea până la cină, după care a urmat noaptea în care am visat capitolul «Frica» din romanul «Clipa», pe care aveam să-l scriu şapte ani mai târziu şi care a dominat viaţa mea şi biografia mea chiar şi în cele mai sigure, de bazalt, clipe ale victoriilor mele sociale, într-o lume în care aceste victorii s-au pătit de către toţi greu, foarte greu¨, scrie Dinu Săraru în noul volum.

Săraru are propria artă de a-şi aminti lucruri. Iar noul volum de la RAO, presărat cu fotografii din epocă şi desene gestionate de Mircia Dumitrescu, profită din plin de pofta de povestitor a scriitorului. Mai mult decât întâmplări, Dinu Săraru ţine să povestească aici pasiunile unui moment cultural în care România era socialistă, iar Vestul trebuia să fie citit în termenii decadenţei.

¨Închipuind această carte, am înţeles mai mult decât oricând că viaţa mea s-a desfăşurat întreagă ca un galop fără istov. Astfel, «alergarea» mea, cum a spus Apostolul Pavel, a ajuns aproape de «încheiere», iar raniţa de viaţă mereu mai grea pentru umerii mei, plină amestecat de atatea proiecte împătimitoare şi de atâtea însângerate împotriviri şi căderi şi silnicii şi nedreptăţi care m-au obligat şi întărâtat să o iau de la început, ca şi când aş fi fost mereu tânăr, această raniţă mi-a cerut parcă, ea singură, să o ridic de pe umeri şi să o pun jos, pentru ca măcar în clipa din urmă să respir uşurat. Cuvios chiar şi pentru mine este însă faptul că şi acum mă simt, măcar cu gândul, în stare şi încrezător să iau totul de la început”, notează autorul pe ultima copertă a volumului.

Cartea lansată de editura RAO, completează demersul memorialistic al prozatorului manifestat în ultimii ani în volume ca "Ura din ochii vulpii" - o istorie a Teatrului Mic (Editura Rao, 2017) sau "Râmnicul meu" (Editura Praxis, 2017).

Dinu Săraru s-a născut la Slătioara, în judeţul Vâlcea, în ianuarie 1932. A făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist Român şi a condus Teatrul Mic (1977-1990) şi Teatrul Naţional (2001-2004). Romanele "Nişte ţărani" (1974), "Clipa" (1976, ecranizat în 1979) şi trilogia "Dragostea şi revoluţia" (1981-1986) l-au propulsat printre cei mai cunoscuţi autori români postbelici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici