Directorul ICR Istanbul a preluat funcţia de preşedinte al EUNIC

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Istanbul, Silvana Rachieru, a preluat, luni, funcţia de preşedinte al clusterului EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Turcia, pentru o perioadă de un an.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Directorul ICR Istanbul a preluat funcţia de preşedinte al EUNIC

Directorul ICR Istanbul a preluat funcţia de preşedinte al EUNIC

Conform sursei citate, preşedinţia clusterului EUNIC Turcia este o poziţie exclusiv personală, fiind o recunoaştere a eforturilor şi a aportului Silvanei Rachieru în promovarea culturii române şi europene în Turcia, anunţă un comunicat al ICR remis MEDIAFAX.

Clusterul din Turcia activează sub umbrela reţelei EUNIC (European Union National Institutes for Culture) şi are ca scop crearea de parteneriate efective între institutele culturale europene şi secţiile culturale ale consulatelor şi ambasadelor europene care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Turciei.

EUNIC este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga în 2006. Reţeaua înfiinţată în Turcia la nivel naţional include 21 de instituţii culturale din Istanbul, Ankara şi Izmir, ca membri cu drepturi depline şi membri asociaţi, printre care se numără British Council, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Cervantes şi Institutul Italian. Cei mai recenţi membri asociaţi ai clusterului EUNIC Turcia sunt Ambasada Elveţiei şi Ambasada Serbiei.

Înfiinţarea EUNIC Turcia a avut în vedere organizarea de evenimente comune şi promovarea cooperării culturale prin întărirea dialogului internaţional. În perioada februarie 2012 - iunie 2013, când preşedinţia a fost asigurată de Anne-Elisabeth Gautier-Budai, directorul Institutului Francez din Ankara, au avut loc şapte evenimente, între care două ediţii ale festivalului Art in Movement-European Cultural Days, în sud-estul Turciei, în 2012, şi în nord-estul Turciei, în 2013.

Andrei Marga, pe atunci preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cerut, la începutul lunii iunie, eliberarea din funcţie a directorului ICR de la Istanbul, Silvana Rachieru, şi a directorului ICR din Madrid, Ioana Anghel, precum şi a directorilor adjuncţi ai celor două filiale.

Persoanele propuse ca directori ai filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR) urmau să fie audiate pe 4 iunie de comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, însă procedura a fost amânată din lipsă de cvorum la una dintre aceste comisii. Procedura este aceeaşi ca în cazul numirilor ambasadorilor, doar că votul din comisie nu este consultativ, ci obligatoriu.

Ulterior acestei amânări, Andrei Marga a solicitat schimbarea conducerii filialelor ICR de la Istanbul şi Madrid. Marga a mai spus că s-au făcut propuneri pentru directori, iar cele pentru directorii adjuncţi sunt în prezent în lucru, pentru că trebuie căutaţi turcologi, pentru Istanbul, şi hispanici, pentru Madrid. Pentru Madrid s-a propus ca director o foarte cunoscută traducătoare, Irina Călin, iar pentru Istanbul a fost propus cel mai important turcolog, Tasim Gemil, care a fost ambasador şi are o foarte bună conexiune cu cercurile culturale puternice din Istanbul şi Ankara, a completat atunci Marga.

În acest context, conducerea ICR Istanbul a precizat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a fost informată despre calificativul "nesatisfăcător" primit de filială în urma evaluării pe 17 aprilie, adăugând că s-a făcut imediat o contestaţie, însă nu a primit nici un răspuns la demersul efectuat.

În replică, reprezentanţii Institutului Cultural Român au transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 5 iunie, că nu au primit, în termen legal, nicio contestaţie privind calificativul "nesatisfăcător" acordat de comisia mixtă MAE - ICR filialelor din Madrid şi Istanbul, în urma evaluării activităţii acestora.

Conform legii, anual au loc evaluări ale activităţii institutelor culturale româneşti din străinătate, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de ICR pe 5 iunie. Aceste evaluări se fac în raport cu prevederile Legii nr.356/2003 şi ale Hotărârii de Guvern nr. 492/2004, ce prevăd explicit obiectivele şi obligaţiile acestor institute. "În baza examinarii rapoartelor prezentate de institute, Comisia de evaluare, compusă din reprezentanţi ai Institutului Cultural Român şi ai Ministerului Afacerilor Externe (Procesul Verbal nr.3050 din 14.03.2013), a acordat calificativul «nesatisfăcător» institutelor culturale româneşti din Istanbul şi Madrid. În consecinţă, directorii şi directorii adjuncţi sunt înlocuiţi, conform prevederilor legale (Legea nr.356/2003, art. 3, ce stipulează obiectivele de lege pe baza cărora a fost făcută evaluarea; art. 18, punctul 3, privind numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai Institutelor Culturale Române din străinătate; art. 20, punctul 1, privind drepturile şi obligaţiile personalului cu statut diplomatic, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Extene)", potrivit aceluiaşi document.

Pe 14 iunie, ICR a transmis MEDIAFAX un comunicat potrivit căruia "comisia mixtă formată din reprezentanţi ai ICR şi MAE (Ministerul Afacerilor Externe) a acordat calificativul «nesatisfăcător» Institutelor Culturale Române din Madrid şi Istanbul, după ce a analizat contestaţiile depuse de conducerile celor două instituţii".

Luni, Andrei Marga şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, la câteva ore după ce membrii comisiilor de cultură şi politică externă din Senat au cerut revocarea din funcţie a acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici