- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK , (17.09.2016, 08:00)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dramaturgul Edward Albee,autorul piesei "Cui îi e frică de Virginia Woolf? " a decedat la 88 de ani / "Pentru toţi cei care mi-au făcut viaţa minunată, mulţumirile şi dragostea mea."
Câştigătorul a trei premii Pulitzer, dramaturgul american Edward Albee, care a luat în discuţie convenţiile teatrului în opere precum "Who's Afraid of Virginia Woolf?/ Cui îi e frică de Virginia Woolf? " sau "A Delicate Balance," a murit vineri la vârsta de 88 de ani, informează AP.
Urmărește
614 afișări
Dramaturgul Edward Albee,autorul piesei "Cui îi e frică de Virginia Woolf? " a decedat la 88 de ani (Imagine: Wikipedia)
Scriitorul a murit în casa sa din Montauk, din estul New Yorkului, a declarat secretarul său, Jackob Holder. Cauza morţii sale nu a fost anunţată deşi Albee suferea de diabet. După moartea lui Arthur Miller şi August Wilson în 2005, Albee rămăsese incontestabil cel mai mare dramaturg în viaţă.
În urmă cu mai mulţi ani, înainte de a suferi o operaţie amplă, Albee a scris un document care să fie făcut public la timpul morţii sale: "Pentru toţi cei care mi-au făcut viaţa minunată, palpitantă şi atât de completă, mulţumirile şi dragostea mea."
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Albee a fost numit dramaturgul generaţiei sale după ce piesa sa "Who's Afraid of Virginia Woolf?" a atins un succes fulminant odată cu premiera pe Broadway in 1962. Piesa care a primit un premiu Tony, considerată una dintre cele mai bune lucrări ale autorului, a fost transformată într-un film premiat la Oscar, în 1996, în care au jucat Elizabeth Taylor şi Richard Burton.
Umorul incisiv şi temele întunecate au fost trăsăturile particulare ale stilului lui Albee. În mai mult de 30 de piese, Albee a pus în discuţie teme ale societăţii americane precum căsătoria, creşterea copiilor, religia şi confortul elitei societăţii.
"Dacă nu ai cuvinte, cum îţi poti da seama că trăieşti ?" se întreabă un personaj al lui Albee în piesa din 1996 "The Play About the Baby."
"Doar printr-un capriciu al minţii devine un dramaturg scriitor," a declarat Albee în 2008. "Am aceleaşi experienţe pe care le are toată lumea...dar simt nevoia să traduc mult ceea ce mi se întâmplă, ceea ce gândesc, într-o piesă."
Albee a provocat publicul să-şi chestioneze ipotezele despre societate şi despre teatru însuşi. A făcut asta cu umor şi un anumit simţ al uşurinţei lingvistice, folosind jocuri de cuvinte pentru a face trimiteri către înţelesuri complexe.
Dramaturgul a primti cuvinte de laudă şi omagii de pe mapamond pe Twitter după moartea sa. Mia Farrow, care a participat la o lectură dramatizată a "Who's Afraid of Virginia Woolf?" l-a numit pe Albee drept "unul dintre cei mai mari dramaturgi ai timpului nostru". Michael McKean a exprimat: "A existat un singur Edward Albee. #Unic." Scriitoarea Lynn Nottage a scris: "Îmi va lipsi inteligenţa, ironia şi înţelepciunea lui. A revitalizat peisajul teatral."
Stilul neconvenţional al lui Albee a fost ovaţionat de către public, dar a dus şi la o perioadă de aproape 20 de ani de secetă critică şi recunoaştere comercială înainte ca piesa sa din 1994, "Three Tall Women," să-i aducă cel de-al treilea premiu Pulitzer. Celelalte premii Pulitzer le-a primit pentru "A Delicate Balance" (1967) şi "Seascape" (1975).
Multe dintre producţiile sale din anii de după piesa "Seascape" au fost criticate de către presă drept şiretlicuri neconsecvente, o umbră a pieselor sale anterioare, dar după "Three Tall Women," o piesă pe care el a denumit-o "o exorcizare a demonilor", autorul a avut mai multe piese majore, printre care "The Play About the Baby" şi "The Goat or Who Is Sylvia?", care i-a adus un al doilea premiu Tony pentru cea mai bună piesă în 2002.
Multe dintre creaţiile sale au anumite lucruri în comun: ranchiunile familiei inflamate de băutură, un anumit simţ al anxietăţii, un copil pierdut care crează tensiuni în căsnicie şi limbajul precis care alternează între comic şi profund.
În interviuri, Albee respingea ideea de a întocmi paralele între operele sale şi între viziunea sa cinică asupra copilăriei sale nefericite."Fiecare piesă a mea are o poveste distinctivă de spus,", afirma el.
Albee s-a născut în 1928 şi a fost adoptat de un cuplu avut din suburbiile New York-ului. Tatăl său, Reed Albe conducea lanţul Keith-Albee de teatre de vodevil, mama sa, Frances Albee, era o persoană publică care a avut o influenţă importantă asupra dramaturgului mare parte a vieţii sale.
Înstrăinat de părinţii săi, Albee s-a mutat la New York şi a lucrat ca mesager pentru Western Union înainte de a câştiga recunoaştere cu "The Zoo Story,"o piesă într-un act scrisă în 1958 despre doi străini care se întâlnesc pe o bancă din Central Park."
Cu piesa "Who's Afraid of Virginia Woolf?" şi "Tiny Alice" din 1964, Albee a zguduit un Broadway dominat de Tennessee Williams, Miller şi de discipolii lor.
"Who's Afraid of Virginia Woolf?" prezintă o petrecere ce durează o noapte întreagă în care un profesor aflat la maturitate şi soţia sa se duelează verbal şi îşi dezvăluie dezamăgirile în timpul unei vizite a unui cuplu mai tânăr. Piesa a câştigat cinci premii Tony inclusiv pentru cea mai bună piesă, actor (Arthur Hill) şi actriţă (Uta Hagen), iar versiunea cinematografică a obţinut cinci premii Oscar inclusiv pentru cea mai bună actriţă (Taylor) şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Sandy Dennis).
Albee a regizat premierele americane ale multor piese ale sale, începând cu "Seascape" in 1975. "Seascape" şi "Who's Afraid of Virginia Woolf?" au fost repuse pe Broadway în 2005, iar ultima a fost din nou repusă în 2013. "A Delicate Balance" a fost din nou montată un an mai târziu, cu Glenn Close.
În 2008 a avut loc premiera piesei sale despre gemeni identici: "Me, Myself and I," la Princeton, New Jersey; dar şi o nouă montare pe scenă a două piese clasice într-un act scrise de Albee "The American Dream" şi "The Sandbox"; precum şi premiera "Edward Albee's Occupant," o piesă despre sculptoriţa Louise Nevelson şi cultul celebrităţii.
Albee a fost imagiat de Kennedy Center for the Performing Arts în 1996 pentru contribuţia sa de-o viaţă. Preşedintele de atunci Bill Clinton l-a omagiat pe Albee drept un om care a inspirat o generaţie de dramaturgi americani. Clinton i-a decernat lui Albee şi o Medalie Naţională a Artelor în acel an.
În anii 70, Albee a continuat să scrie piese neconvenţionale şi provocatoare. În "The Goat or Who is Sylvia?", personajul principal se îndrăgosteşte de o capră.
Partenerul de o viaţă al lui Albee, sculptorul Jonathan Thomas, a murit în 2005.
Citeşte şi: CNA aprobă un nou mesaj de avertizare TV: "Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră, petreceţi cât mai mult timp cu el"
Citeşte şi: COOLTURA de WEEKEND: Sărbătoare în Bucureşti: Oraşul împlineşte 557 ani. Muzică şi culoare în urbe
Citeşte şi: INTERVIU - Ioana Cristina Casapu, despre "Deviaţii de stereo": Am călcat într-un cui ruginit pe stradă şi am scris un roman - FOTO
Citeşte şi: Cuminţenia Pământului: sub un milion de euro strânşi. Mai sunt două săptămâni până la "deadline"
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe