"După dealuri" şi "Diaz", pe lista lungă la premiile Academiei de Film Europene

"După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, se află pe lista lungă la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene (EFA), alături de coproducţia românească "Diaz: Don't Clean Up This Blood", în care joacă şi actriţa Monica Bîrlădeanu.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului "După dealuri" şi "Diaz", pe lista lungă la premiile Academiei de Film Europene

"După dealuri" şi "Diaz", pe lista lungă la premiile Academiei de Film Europene (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

Pe lista lungă la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene se regăsesc 47 de filme, printre care şi filmul "Amour" de Michael Haneke, câştigătorul Palme d'Or de anul acesta, dar şi "De rouille et d'os" de Jacques Audiard', , informează site-ul European Film Academy.

Din cele 47 de filme, cei 2.700 de membri ai Academiei Europene de Film vor alcătui lista de nominalizaţi la prestigiasele premii. Nominalizările vor fi anunţate pe 3 noiembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Sevilia.

Procesul de votare a filmelor pe lista lungă a premiilor a fost următorul: 20 de ţări cu cei mai mulţi membri în Academia Europeană de Film au putut propune câte un film care să le reprezinte. Lista a fost completată cu ajutorul experţilor dintr-un comitet de selecţie format anul acesta din: Pierre-Henri Deleau (Franţa), Marit Kapla (Suedia), Stefan Kitanov (Bulgaria), Paz Lázaro (Spnia), Derek Malcolm (Marea Britanie) şi Elma Tataragic (Bosnia şi Herţegovina).

Filmul "După dealuri" este propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, fiind inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

În România, filmul va rula în avanpremieră, începând cu 21 septembrie, la Vaslui - "După dealuri" fiind inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute în această regiune. Totodată, filmul urmează să fie prezentat şi la Câmpina, oraşul în care a fost construită mănăstirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film şi locul în care a avut loc cea mai mare parte a filmărilor.

În Bucureşti, "După dealuri" va fi proiectat în avanpremieră, pe 25 octombrie, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

Pe de altă parte, coproducţia Italia/ România/ Franţa "Diaz - Don't Clean Up This Blood", de Daniele Vicari, cu Monica Bîrlădeanu şi Ana Ularu în distribuţie, a rulat în secţiunea Panorama Dokumente a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, la începutul acestui an.

Filmul spune povestea evenimentelor violente de la summitul G8 din Genova, din 21 iulie 2001. Trei sute de poliţişti au intrat într-o şcoală care era folosită de Forumul Social din Genova, organizaţia care a adus mii de persoane din lumea întreagă la summit pentru a protesta. Poliţiştii i-au bătut cei peste 100 de protestatari aflaţi în şcoală, evenimentul fiind descris ulterior de Amnesty International drept "cel mai crunt gest de violare a drepturilor democratice într-o ţară occidentală, după cel de-Al Doilea Război Mondial".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici