- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.01.2010, 18:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eminescu, aniversat cu dezbateri şi lansări de carte la Muzeul Literaturii Române
Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti celebrează, pe 13 şi 14 ianuarie, 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, prin lansări de carte şi dezbateri.
Urmărește
46 afișări
Eminescu, aniversat cu dezbateri şi lansări de carte la Muzeul Literaturii Române
Pe 13 ianuarie va fi lansată o carte de referinţă dedicată marelui poet, "Eminescu şi India", de Amita Bhose, prezentată ca fiind "cea mai amplă şi mai sistematică tratare a problemei relaţiilor dintre gândirea indiană şi opera lui Mihail Eminescu", potrivit orientalistului Sergiu Al-George.
Iniţial teză de doctorat, susţinută în 1975 sub conducerea profesorului doctor docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga, cercetarea aduce autoarei renumele de "a fi unul dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei pătrunderii culturii indiene în spaţiul cultural european", spune lingvistul George Munteanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Amita Bhose (Calcutta, 1933 - Bucureşti, 1992) este prima traducătoare a lui Eminescu în spaţiul asiatic, traducerile fiind realizate în bengali, dedicându-şi întreaga existenţă interpretării cât mai exacte a tuturor "urmelor" şi influenţelor indiene în opera eminesciană.
Dragostea pentru poezia lui Eminescu a determinat-o să se stabilească în România, unde a predat bengali, sanscrită şi civilizaţie indiană la Universitatea Bucureşti, totodată traducând în bengali literatură română, scriind articole, studii, susţinând conferinţe despre Eminescu, literatura română şi indiană.
Cartea, apărută la editura Cununi de stele, conţine o prefaţă şi o postfaţă realizate de profesor doctor docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga, care creionează şi un portret inedit al omului Amita Bhose, nu numai al cercetătoarei, şi reproduce referatele personalităţilor istoriei literare ale momentului.
În cadrul lansării vor evoca personalitatea Amitei Bhose şi rolul său în cultura română Lelia Rădulescu, de la Biblioteca "Ioan Slavici" din Bucureşti, Elena Andronache, fostă studentă şi colaboratoare a Amitei Bhose, şi Carmen Muşat-Coman, fostă studentă, colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial Cununi de stele.
Academicienii Eugen Simion şi Mihai Cimpoi se vor număra printre cei care vor participa la dezbaterea "Este Eminescu poet naţional?", care va avea loc pe 14 ianuarie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Acestora li se vor alătura, printre alţii, criticii Daniel Cristea-Enache şi Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, şi arhiepiscopul Ioan Robu.
În cadrul aceluiaşi eveniment va fi vernisată o expoziţie de manuscrise şi documente din arhiva muzeului şi va fi prezentat documentarul "Eminescu, Veronica, Creangă", realizat în 1914, de Casa de Filme Pathé.
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 şi a murit pe 15 iunie, în 1889. Este considerat poetul naţional, iar opera sa include, de asemenea, proză, publicistică şi studii de filosofie şi sociologie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe