Eugen Istodor, editorialist MEDIAFAX: Cum se face o Revoluţie? Gen, 1989

Care-i trotilul care poate arunca în aer o societate? Gen, cum a fost în 1989? Gen, da! Dar, mai ales, care-i kalaşnikovul care poate arunca în aer inerţii, comodităţi, plictisuri, chiar şi acţiuni de shopping?

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Eugen Istodor, editorialist MEDIAFAX: Cum se face o Revoluţie? Gen, 1989

COMENTARIU: Cum se face o Revoluţie? Gen, 1989 VIDEO (Imagine: Mediafax Foto)

1. O enervare generalizată. În 1989, dacă preşedintele României de atunci Nicolae Ceauşescu înţelegea că românii care îi cântau ode şi îl aplaudau nu aveau ce mânca, probabil Revoluţia se mai amâna. Economia a nenorocit utopia. Mămăliga, pâinea, aparatul de ras, hârtia igienică, oul, şi mai ales absenţa lor de pe mesele multora dintre români, a aruncat în aer sistemul care promisese mămăligă, ouă pentru toţi, nu doar pentru privilegiaţi. Ori, sistemul se formatase doar în beneficiul unora, conducători de guverne şi acoliţii acestora. Gen, atenţie ca cercul nemulţumiţilor să nu fie prea mare. În 1989 devenise cu mult prea mare. Cercul mic care au vrut să-şi păstreze utopia a tras, a omorât, a ars oameni. Nici până acum adevărul în totalitate nu se cunoaşte, nici acum vinovaţii nu se ştiu.

2. O încercare de reformatare a sistemului ”din interior”. Lipsa mâncării, traiul în mizerie materială a fost resimţit de unii dintre conducători. Se numeşte Gorbaciov. A considerat că poate fi schimbat sistemul. Socialismul să dea tot socialism. Deschiderea către Occident a Pragăi, Budapestei, Varşoviei, a antrenat şi Bucureştiul. Gen, contaminare. Cu Occidentul se trăia în mitologie şi se credea că aceea lume are mâncare şi experienţă pentru un restart social-politic. În toiul Revoluţiei, cu mult mai organizaţi au fost cei din grupul comunist. Cei care au considerat că Nicolae Ceauşescu greşise calea de construire a comunismului. Nu se face aşa, ci aşa. Dar tot comunism. Astfel încât Ion Iliescu-PSD de acum, vreo şase-şapte ani, au ţinut România în loc. Ţara a rămas în urmă, gen, nehotărâtă. Conducătorilor le era ruşine să facă din nou comunism, că nu-i sprijinea nici Rusia, dar urau Occidentalizarea, aşa că se prefăceau cum puteau mai bine. Au optat să-şi vadă de interesele personale. De aici, hoţia generalizată a unora precum Dan Voiculescu, George Copos, Sorin Ovidiu Vântu, şefii de cluburi de fotbal au furat cu acordul statului lui Ion Iliescu-Adrian Năstase. De aceea, sunt întemniţaţi. Au considerat că se poate fura şi au, gen, furat.

3. Gen, televiziune. Revoluţia a reuşit cel mai bine la TVR. Toată ţara a văzut revoluţia, lupta pentru schimbare de la Timişoara şi Bucureşti. În rest, cazuri izolate de revoltă. În fapt, România s-a uitat la TVR, nu a acţionat pentru o lume mai bună. Gen, inerţie, lipsă de acţiune, indiferenţă, frică. Nu schimbare.

Calendarul Revoluţiei din 1989.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici