Ruxandra Dreptu este un cunoscut curator, profesor universitar, autoare a unor importante monografii de artişti şi a numeroase cicluri de prezentare la radio şi televiziune a momentelor cheie ale artei moderne româneşti.
Ştefan Luchian (1 februarie 1868 – 28 iunie1916), înnoitorul picturii româneşti după studii la München şi Paris, cel care declara curajos, în 1896, la Expoziţia artiştilor independenţi, că „arta trebuie să fie liberă şi independentă”, este omagiat la 100 de ani de la moarte ca artist total, un aristocrat apropiat de muzică şi teatru, dandy al curselor de cai şi al bătăilor cu flori de la şosea dar şi ca pictor al săracilor şi al florilor umile.
Conferinţa face parte din programul educaţional Mogoşoaia – 2016 al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.
Un mic detaliu (poate semnificativ): cu câţiva ani în urmă, în cadrul unei licitaţii organizate de Casa GOLDART, a fost vândută o filă cu un poem olograf semnat Luchian. Iată poemul:
Iubita mea este departe
Iubita mea este departe/ Vai! Inima cumplit mă doare…/ Deasupra gândurilor moarte/ Domneşte luna visătoare.// Iubita mea este departe/ Şi-n noaptea tristă ard de dor;/ Singurătăţile deşarte/ Îngheaţă inima-mi şi mor.// Deasupra gândurilor moarte/ Se cerne-un dor nemărginit;/ Străinătatea ne desparte/ Şi plâng, uitat şi părăsit…