Video EXCLUSIV | Acoperiţii din presă. Ion Cristoiu: Unii apar la televizor. Există mai multe sisteme de a influenţa media/ Adrian Sârbu: Te-ai ridicat singur împotriva acestui sistem

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, într-un interviul pentru Gândul şi MEDIAFAX, că îi cunoştea pe acoperiţii din redacţia pe care o conducea şi acum poate indica cine acţionează la comandă, susţinând că cei mai periculoşi sunt „sergenţii majori mesianici”.

Urmărește
13536 afișări

Jurnalistul Ion Cristoiu, aflat în dialog cu Adrian Sârbu, într-un interviu acordat în exclusivitate Gândul şi MEDIAFAX, a afirmat că ştia cine sunt oamenii apropiaţi de serviciul secret din redacţia Evenimentul Zilei.

“Apar la televizor unii. Eu ştiam că ăia de la servicii spuneau <<Îi spuneţi lui X>> Şi mergeam: Măi X,Y, mergi şi ia legătura cu Măgureanu”, îşi aminteşte jurnalistul.

“La un moment dat au ajuns ca nişte şoareci într-un sac, au fost extraşi cu totul, s-au dus la România Liberă, că le-am urmărit drumul şi acum sunt pe la altele, o revistă cu titlu occidental”.

Ion Cristoiu afirmă că răsplata este o funcţie, un post sigur şi grija pe care sistemul o poartă acestor oameni care sunt manevraţi la comandă. "E o maşinărie infernală şi nu cred că o va sparge vreodată cineva pe lumea asta".

“Unul dintre sisteme e în felul următor: se ia un cârnăţar, care habar nu are de presă şi îi spune: <<Matale preiei ziarul x şi spune nu plăteşti matale, plătim noi>> (…) Sergentul major mesianic este un lucrător din instituţiile de forţă convins că el e mesianic. Cel mai periculos lucru”.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Interviu Ion Cristoiu, faţă în faţă cu Adrian Sârbu: N-o să mai trăiţi în veci ce am trăit noi/ Adrian Sârbu: Pentru mine, Cristoiu e acel chinez din faţa tancurilor

Redăm o parte din interviul acordat de jurnalistul Ion Cristoiu:

Adrian Sârbu: La „Evenimentul Zilei” ai avut jurnalişti acoperiţi pe care i-ai ştiut?

Ion Cristoiu: Da.

Adrian Sârbu: Şi i-ai tolerat? Sau de ce i-ai tolerat?

Ion Cristoiu: Pentru că era singura mea legătură cu ei. Eu eram certat cu Măgureanu, dar erau momente când Măgureanu mă suna că vrea să dea un material, nu de publicitate, un document. Eu întrebam <<Cine-l scrie?>> Spunea << Spuneţi-i lui X >>

Adrian Sârbu: Deci îi tolerai. Dar îi ştiai…

Ion Cristoiu: Apar la televizor unii. Eu ştiam că ăia de la servicii spuneau <<Îi spuneţi lui X>> Şi mergeam: Măi X,Y, mergi şi ia legătura cu Măgureanu.

Adrian Sârbu: Pe acoperiţii de azi îi cunoşti?

Ion Cristoiu: Acoperit în presă este o mare misiune. Nu, sunt de regulă fripturişti. Fie că sunt încântaţi că cei de la servicii le acordă atenţie, bucuroşi că stau pe la mese de vorbă cu generalii X şi Y, fie că sunt, nu neapărat finanţaţi, dar nu ştiu dacă aţi văzut: sunt câţiva colegi din presă care niciodată nu rămân fără serviciu. Noi, care am lucrat în presa de concurenţă ştim: te-au dat afară de la Evenimentul Zilei te duci acasă, unde mă duc? Este o ciudăţenie: pleacă de acolo, se duc dincolo, ajung fără pic de talent redactori şefi şi atunci sistemul are grijă de ei.

Adrian Sârbu: Acesta este străvechiul sistem al rotaţiei cadrelor.

Ion Cristoiu: Da, e important asta. Pentru că asta îi face dependenţi. Dacă unii dintre ei ar fi talentaţi şi buni profesional, o iei razna faţă de ceilalţi. Dar dacă tu eşti mediocru şi ei te-au cocoţat acolo şef de site, mai iei şi nişte parale, la un moment dat zici <<Dacă plec de aici, unde mă mai duc>> . Există mai multe sisteme ale lor de a influenţa presa, care e justificată prin interesul naţional. Ei spun: dacă la un moment dat o revistă devine fascistă... Unul dintre sisteme e în felul următor: se ia un cârnăţar, care habar nu are de presă şi îi spune: <<Matale preiei ziarul x şi spune nu plăteşti matale, plătim noi>>

Adrian Sârbu: Un acoperit al securităţii, un tovarăş cu activităţi economice pentru Secu.

Ion Cristoiu: Da, interfaţă numai pentru ei. Sau îl descoperă. Şi zice cu ocazia asta <<matale nu faci nimic, dar îi iei pe X, Y, Z>> şi atunci se face o echipă, un nucleu, după părerea mea şi Dan Andronic o să vă spună, la Evenimentul Zilei când a ajuns Dan ori i-a găsit, ori i s-au impus şi norocul lui e că la un moment dat au ajuns ca nişte şoareci într-un sac, au fost extraşi cu totul, s-au dus la România Liberă, că le-am urmărit drumul şi acum sunt pe la altele, o revistă cu titlu occidental. Şi atenţie, cel care ia din sac e unul. La un moment dat unul spune <<Plecăm. Ne luăm cortul, aici nu mai e de trai>>, mergem dincolo. Şi acolo vin toţi. Şi ei primesc, în anumite momente, dispoziţii.

Sunt două nivele de ordine: unul de consum - ei laudă SRI în fiecare zi. Dar există ca la prezidenţiale, când mulţi oameni din presă mi-au spus <<domnule, nu mă mai înţelegeam cu nimeni>>. Erau oameni până atunci normali şi deodată, ca la un semn, au devenit pro-Iohannis. 2014, sau după Colectiv. Ei sunt neutri, dar în anumite momente şi semnul când ceva se întâmplă e când se activează toţi. Când până atunci unii o făcuseră pe independenţii, pe anti-sistem. Oricum, e o maşinărie infernală şi nu cred că o va sparge vreodată cineva pe lumea asta.

Adrian Sârbu: Nu sunt de acord cu tine că în vremea statului de drepţi Securitatea, odată confiscând statul, a reuşit să ia puterea presei. Şi cu siguranţă momentul cel mai de jos al puterii presei a fost 2015 şi atunci, cu toată modestia ta de locuitor de seamă, sper cu bust în viitor, al comunei Găgeşti, ai făcut un lucru care mi se pare extraordinar. Nu mi s-a părut, ai făcut un lucru extraordinar şi exemplar pentru un jurnalist, da? Te-ai ridicat singur împotriva acestui sistem. Ai inventat conceputul „Binom” şi ai fost singurul om care în primăvara lui 2015, când într-adevăr Binomul-Securitatea, prin acoperiţi, practic domina România, de la clasa politică până la media, eşti singurul care te-ai ridicat împotriva lor. Ai primit vreun mesaj negativ, de intimidare?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că tactica lor e foarte interesantă. Cel puţin faţă de mine este izolarea. Dacă observaţi, iau orice la emisiune la care mă duc eu seara, nu comentează, nu dă ştire, nu nimic. Nici măcar ăia la care mă duc.

Adrian Sârbu: Mergi în fiecare seară la trei emisiuni, îţi faci singur distribuţia?

Ion Cristoiu: Odată ar trebui făcut chiar un simpozion despre tactici. Una dintre ele este: Nu-l iei în serios. <<A zis cutare>>. Băieţii au nervii tari. <<Nu-i nimic, ne-a atacat....>>

Adrian Sârbu: Eu vreau să setăm acest lucru. Eşti singurul care în vara lui 2015 s-a ridicat împotriva sistemului.care confiscase clasa politică, confiscase media, confiscase justiţia şi dicta. Astăzi, dacă ar fi să personalizezi acest sistem, şi îţi spun de ce nu sunt de acord că presa nu are putere. E principala probă că presa, printr-un singur om, a avut putere. Cum ţi-ai personaliza acel sistem în vara lui 2015?

Ion Cristoiu: Eu am inventat un alt termen <<sergenţii majori mesianici>>. Sergentul major mesianic este un lucrător din instituţiile de forţă convins că el e mesianic. Cel mai periculos lucru. Componentele acestea ale Binomului- erau convinşi şi sunt încă, nu reuşeşti să îi convingi că bat câmpii, nu, ei cu interesul naţional, dacă n-ar fi ţara s-ar prăbuşi. Păi da, dar de ce faceţi aia?...<<E nevoie de interesul naţional>>. De aici a venit şi forţa lor. Ei nu făceau din corupţie, nu făceau pentru bani. Ei chiar erau convinşi. Sigur, când ţi se spune că eşti mesianic, eşti mesianic. Ea era personalizată de un cuplu: Florian Coldea - elementul de bielă, masculul - şi Codruţa Kovesi care îndeplinea. SRI-ul îşi îndeplinise visul de a avea direcţie penală, marea problemă a serviciilor secrete de după ‘89 li s-a luat direcţia de anchetă. Şi atunci reuşiseră această performanţă. Când aveau ceva de rezolvat, în sensul de scos din joc, că nu luptau împotriva corupţiei, le rezolva DNA-ul. Nu cred că acum perechea asta mai este, dar nu e prea târziu să o refacem, să ştiţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici