- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.04.2016, 16:28)
- Monica Stoica , Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Lumea artistică, îndurerată de moartea marelui Cornel Patrichi
Lumea artistică din România este în doliu, după ce, marţi, coregraful Cornel Patrichi s-a stins din viaţă în locuinţa sa. Apropiaţii marelui coregraf şi dansator au vorbit în exclusivitate despre bunul lor prieten pentru MEDIAFAX.
Urmărește
2037 afișări
EXCLUSIV Lumea artistică, îndurerată de moartea marelui Cornel Patrichi
Petre Geambaşu, despre Cornel Patrichi: "A murit un alt monstru sacru"
Interpretul şi muzicianul Petre Geambaşu, prieten vechi cu coregraful Cornel Patrichi, care s-a stins din viaţă, marţi, în locuinţa sa, a declarat pentru MEDIAFAX că artistul Cornel Patrichi "era un om puternic şi în viaţă şi în arta lui extrem de ingenioasă şi de originală, un monstru sacru."
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Petre Geambaşu spune cu regret despre prietenul său, Cornel Patrichi: "Până acum o oră, când am început să dau declaraţii despre dispariţia lui Cornel, îi uram cu toată tăria, nu numai eu, ci toţi colegii mei, care l-au cunoscut, să treacă peste acest moment dificil al vieţii, mai ales că era un tip puternic, şi ca om, şi ca artist. A murit un alt monstru sacru al artei din România. E o mare pierdere, pentru că el a fost un artist extrem de prolific, a lucrat în cinema şi mai ales în televiziune, unde şi-a dezlănţuit acea forţă creativă extraordinară pe care am văzut-o transpusă în spectacolele gândite de el".
"Nu ştiu însă de ce artiştii nu sunt celebraţi în timpul vieţii. Abia când mor, ne schimonosim într-o morgă disperată, apărem cu figura pălită, ne scurgem de durere. De ce în timpul vieţii nu-i admirăm, mai ales că viaţa unui om atât de valoros cum este un artist, inspiră, la fel ca arta pe care o practică, frumuseţe, suspans, aventură. Cred că în natura umană e ceva fals. Doar atunci când oamenii dispar, deplângem tot ceea ce înseamnă ei pentru noi, aceştia care suntem încă vii", a adăugat Geambaşu.
"Cornel era un monstru sacru, repet. Era genial.", a conchis Petre Geambaşu.
Ion Caramitru, despre Cornel Patrichi: "Arta lui era pentru anii '70-'80 la vârful vârfului! "
Vestea că marele coregraf şi dansator Cornel Patrichi s-a stins, marţi, din viaţă l-a luat prin surprindere pe Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, care a făcut un scurt portret al artistului român, exprimând că a fost o personalitate inovatoare în arta vremii.
Într-o declaraţie oferită marţi după amiază agenţiei MEDIAFAX, actorul Ion Caramitru şi-a exprimat mâhnirea faţă de vestea că dansatorul şi coregraful Cornel Patrichi a decedat. Ion Caramitru a adus un elogiu artistului precizând că arta sa era una modernă, o inovaţie pentru anii '70-'80 din perioada comunistă, alăturându-l pe Patrichi galeriei de mari actori Florian Pittiş, Dan Tufaru şi Anda Călugăreanu.
„L-am cunoscut nu foarte bine, dar l-am cunoscut. Îmi pare foarte rău, sincer să fiu. El a fost şi în perioada mea de tinereţe şi a lui o vedetă a unui gen pe care nu îl practica nimeni atât de bine decât el. Vorbesc acum nu numai de dansul de scenă, de teatru, cât dansul de televiziune şi regia şi coregrafia unor ansambluri pe care el le făcea. Nu l-am cunoscut din timp să zic aşa, la modul să pot să vorbesc despre el subiectiv, dar nu poţi vorbi decât ţinând cont de arta lui care era pentru anii aceia, anii '70-'80, era la vârful vârfului. Practica un stil modern, aerisit faţă de dansul cu temă specială a perioadei şi multe alte lucruri. A fost alături de colegii lui de generaţie şi de Bocăneţ ca regizor de televiziune, vedetă alături de Pittiş, de Tufaru, de Anda Călugăreanu. Făceau împreună spectacole de televiziune foarte frumoase. E o pierdere mare. Păcat. Mai mult nu am ce să vă spun.”, a conchis cu tristeţe, actorul.
Stela Popescu, despre Cornel Patrichi: "Când dansa zbura, avea o graţie deasupra realului"
Actriţa Stela Popescu, fostă colegă la Teatrul "Constantin Tănase" şi apropiată a coregrafului Cornel Patrichi, care a decedat, marţi, la vârsta de 72 de ani în locuinţa sa, a exprimat într-o declaraţie pentru MEDIAFAX că pierderea dansatorului este una imensă pentru lumea artistică.
Actriţa Stela Popescu a alcătuit, marţi, un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectată de vestea că fostul său coleg şi apropiat s-a stins din viaţă. Marea actriţă a spus că talentul lui Patrichi era unul ieşit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspiraţie, cu vocaţie, un talent ieşit din comun. El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o graţie care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om...iar ca profesor de dans, pentru că pe urmă a început să facă el coregrafie, era un profesionist perfect. Îmi pare foarte rău.”
Stela Popescu a mai precizat că în domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat în aceleaşi spectacole. El a fost iniţial la Teatrul Constantin Tănase. Mai târziu a avut o plecare, şi-a făcut o şcoală de dans în Italia, a stat câţiva ani acolo şi pe urmă s-a întors acasă. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cât merita să fie folosit.”
Pe de altă parte, actriţa a spus că îl lega de acesta o relaţie îndelungată de colegialitate şi că l-a apreciat încă din tinereţa sa timpurie: „Eram ca doi colegi care ne cunoşteam de 50 de ani. Îl cunosc de când avea 17-18 ani. A lucrat mult la Teatrul Tănase, apoi dacă a plecat şi n-a mai venit peste ani de zile n-a mai lucrat la noi la teatru şi atunci sigur că...Eram în relaţii normale de colegi care se apreciază. Mare păcat.”, a conchis Stela Popescu.
Cunoscutul dansator şi coregraf Cornel Patrichi a apărut în mai multe spectacole de televiziune şi filme.
S-a născut la Bucureşti pe dată de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, că balerin la Teatrul "Constantin Tănase", unde a apărut în revista “Cărăbuş”. În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio". La vârstă de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scenă acelui teatru, dar în paralel, şi pentru televiziune şi în filme, potrivit cinemagia.ro.
Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneţ. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la nişte coregrafii pentru televiziune, şi la un film cu el şi cu Salome, cântăreaţa care câştigase concursul de "Euroviziune" din acel an.
Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună la Dresda, după care a mers în Italia, unde a rămas, deschizând o şcoală de balet. În anul 1999 s-a întors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea “Vineri seară, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.
Filmele în care a jucat sunt: "The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceauşescu" (2002), "Detaşamentul Concordia " (1980), "Melodii, melodii... " (1978), "Gloria nu cânta " (1976), "Alexandra şi infernul " (1975), "Un august în flăcări " (1974), "Veronica " (1973), "Pentru că se iubesc " (1972), "Pădurea pierdută " (1971), "Balul de sâmbătă seară" (1968), "De trei ori Bucureşti " (1968).
Filme pentru care a realizat coregrafia sunt: "Viraj periculos " (1983); "Eu, tu şi Ovidiu " (1977), "Bună seară, Domnule Wilde", "Actorul şi sălbaticii " (1975), "Cântecele mării " (1971).
A fost operat de cancer la plămâni în anul 2014.
Citeşte şi: Coregraful Cornel Patrichi a murit
Citeşte şi: Dineu oferit de Principesa Margareta, la Castelul Peleş: Printre invitaţi 34 de membri ai Academiei Române şi ai academiilor europene - VIDEO
Citeşte şi: Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc joacă în"Octav",lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celebidachi
Citeşte şi: Academia Română - 150 de ani. Principesa Margareta: "Este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânără" - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: MNLR Iaşi va inaugura "La Medeleni", un punct muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe