Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud 2016 şi-a desemnat câştigătorii

Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud, care a avut loc între 22–31 august, la ArCuB Gabroveni din capitală, s-a încheiat miercuri seară cu o gală de premiere, spectacolul "Omul-pernă", regizat de Eugen Gyemant primind premiul pentru cel mai bun spectacol.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud 2016 şi-a desemnat câştigătorii

Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud 2016 şi-a desemnat câştigătorii

La gala de închidere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud s-au acordat cinci premii la cinci categorii şi cinci premii speciale.

Juriul format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, teatrologul Octavian Saiu, actriţa Dorina Chiriac, regizorul şi directorul Teatrului Metropolis George Ivaşcu, a decis miercuri, 31 august, Premiile Undercloud 2016, oferite pe scena Arcub Gabroveni, gazda Festivalului anul acesta.

Scenografa Iuliana Vîlsan a jurizat pentru Premiul Dada Undercloud – premiul pentru scenografie. Chris Simion-Mercurian, regizor şi preşedintele Undercloud, Silvia Dumitrache, critic de teatru şi teatrologul Irina Ionescu au jurizat pentru Premiul Undercloud pentru concept, regie şi interpretare.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Ilonei Brezoianu, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu”, regia Lia Bugnar, producţie Godot-cafe Teatru.

Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu, pentru rolul din spectacolul „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, producţie Arcub, Eugen Gyemant, Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Act.

Spectacolul „Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant a primit Premiul pentru Regie.

Premiul Juriului i-a fost acordat Teatrului Unteatru. Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit spectacolului „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, cu actorii Ionuţ Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc / Andrei Seuşan şi Teodora Iancu în distribuţie, light design-ul spectacolului fiind semnat de Alexandru Macrinici şi Alexandru Mihăilă, iar scenografia şi costumele de Maria Nicola.

Premiul Dada Undercloud pentru Scenografie l-a primit Maria Nicola pentru scenografie şi costume în spectacolul „Omul-pernă”.

Premiile Undercloud pentru concept, regie şi interpretare au revenit spectacolelor „Aleargă. Fals jurnal de jogging”, o producţie independentă în regia Silviei Călin, pe un text de Ana Maria Sandu, cu actriţa Nicoleta Lefter în distribuţie, şi piesei „(P)rotagonista” de Marco Tesei, în regia Marianei Cămărăşan & Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea, o producţie Undercloud.

Premiul Teatru Liber– Under Any Cloud s-a acordat regizorului Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj.

Premiul de Excelenţă s-a acordat actorului Alister O’Loughlin, pentru performanţa din spectacolul „The Tragedian”, regia Miranda Henderson. Producţie Prodigal Theatre – Londra.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud a oferit peste 40 de spectacole şi evenimente teatrale din ţară şi străinătate, workshopuri, conferinţe, expoziţii, întâlniri cu artişti din lumea culturală şi teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuţiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitaţii speciali ai acestei ediţii.

La Undercloud 2016, s-a desfăşurat şi o întâlnire a criticilor de teatru, cu invitaţi de prestigiu, precum John Elsom şi Benny Lim, şi moderată de criticul Octavian Saiu. De asemenea, invitată de la Edinburgh International Festival a fost Sally Hobson, Head of Creative Learning.

Ajuns la cea de-a treia ediţie internaţională, Undercloud 2016 a cuprins în program şase spectacole din străinătate: spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, cu Alister O’Loughlin, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) a fost propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chişinău, în regia lui Slava Sambriş, iar „Voix dans le Noir”, spectacol de marionete pentru adulţi, a fost alegerea companiei Collectif Kahraba (Franţa/Liban). Analogio Theater din Grecia a venit cu „Philoctetes” de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou, un one-man show cu tentă politică. De la bine-cunoscutul Centru Meyerhold din Rusia a fost invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari, bazat pe un monolog împărţit de două actriţe, Alexandra Kuzenkina şi Anastasia Pronina, care joacă acelaşi personaj. Iar Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, a fost invitata Israelului la Undercloud, cu peroformance-ul „Control Freaks & More”.

Undercloud, lansat în 2008, este singurul festival internaţional de teatru independent din România. Undercloud este un eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ArCuB, cofinanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 – Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Undercloud se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Mai multe detalii despre Undercloud pot fi găsite pe site-ul www.undercloud.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici