Fortul 13 Jilava va fi restaurat şi introdus în circuitul turistic

  • Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, conservat, restaurat şi valorificat din punct de vedere turistic şi cultural.
  • Guvernul a adoptat vineri proiectul de lege care transferă Fortul din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov.
362 afișări
Imaginea articolului Fortul 13 Jilava va fi restaurat şi introdus în circuitul turistic

Fortul 13 Jilava va fi restaurat şi introdus în circuitul turistic

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Fortul 13 Jilava se află, începând cu data de 11 ianuarie 2012, în lista Monumentelor Istorice, dar este în administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin Penitenciarul Bucureşti Jilava.

Pentru că ANP nu are ca obiect de activitate exploatarea şi valorificarea Fortului 13, soluţia identificată de autorităţi a fost trecerea obiectivului din domeniul public al statului şi administrarea Penitenciarului Bucureşti- Jilava în domeniul public al Judeţului Ilfov şi administrarea Consiliului Judeţean Ilfov.

Termenul de realizare a lucrării de consolidare şi conservare a imobilului va fi de 5 ani de la preluarea acestuia în administrarea CJ Ilfov. Sursa de finanţare pentru realizarea lucrărilor privitoare la Fortul 13 Jilava va fi asigurată din fondurile bugetului judeţului Ilfov şi din alte surse atrase în condiţiile legii.

„Din păcate, se pare că unii uită istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric şi care a resimţit din plin nedreptăţile unui regim totalitar, este o prioritate să arate generaţiilor viitoare ce s-a făcut bine, dar şi ce s-a greşit şi cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potenţialului istoric, social şi cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu în acest sens. Trebuie precizat că reuşita de azi se datorează efortului a 4 instituţii: Consiliul Judeţean Ilfov, Ministerul Justiţiei, Ministerul Culturii, toate cu conducere PNL, şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, a spus ministra Justiţiei, Alina Gorghiu.

„Acest obiectiv este un monument istoric şi realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generaţii că dramele şi abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”, a afirmat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Un pas extrem de important - Fortul 13 devine muzeu. Are nevoie de restaurare, consolidare şi reabilitare. Îl preluăm în administrare şi identificăm toate sursele de finanţare de care avem nevoie să-l consolidăm şi să-l punem în circuitul cultural. Folosim bani de la bugetul local, fonduri din POR, nu ratăm nicio linie de finanţare. Transformarea Fortului 13 în muzeu înseamnă valorificarea potenţialului său istoric, social, cultural şi turistic. Am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris în cuvinte ce am trăit. Este important să ne cunoaştem istoria, este important ca generaţiile viitoare să-şi cunoască trecutul, să nu repete greşelile trecutului şi să lupte mereu pentru un viitor mai bun”, a declarat Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici