- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.06.2017, 17:44)
- Departamentul Cultură Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO Strada Plantelor, Bucureşti: ultimul popas al lui Eminescu înainte de veşnicie
La 15 iunie 1889, în Sanatoriul doctorului Şuţu de pe Strada Plantelor din Bucureşti, murea Mihai Eminescu.
Urmărește
1528 afișări
Strada Plantelor, Bucureşti: ultimul popas al lui Eminescu înainte de veşnicie (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)
Despre cauza/ cauzele morţii sale s-au făcut mai degrabă presupuneri şi speculaţii. Adevărul, desigur, nu va mai putea fi aflat niciodată cu certitudine. Cu toate acestea, o seamă de ipoteze pot fi invalidate, iar altele pot fi învestite cu o credibilitate sporită.
Acum doi ani, la împlinirea a 165 de ani de la naşterea poetului, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române a editat lucrarea "Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor", ca o restituire morală a adevărului medical privind maladiile lui Eminescu şi ultimii săi ani de viaţă, realizat într-o perspectivă interdisciplinară şi inedită în 10 articole complementare semnate de specialişti de prestigiu din medicina românească actuală: prof. univ. dr. Irinel Popescu, acad. Ioan Aurel Pop, dr. Cecilia Cârjă, dr. Ioana Bonda, acad. Victor A. Voicu, prof.dr. Octavian Buda, prof. dr. Dan Prelipceanu, prof. dr. Călin Giurcăneanu, conf. univ. dr. Bogdan O. Popescu, prof. univ. dr. Eduard Apetrei, dr. Codruţ Sarafoleanu, prof. univ. dr. Vladimir Beliş, precedate de un argument de acad. Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Academicianul Eugen Simion susţine că "aceşti eminenţi medici din toate domeniile cercetează cazul Eminescu şi contestă diagnosticul de lues (sifilis), pe care l-a acceptat Călinescu şi, prin cartea lui extraordinară, în 1932, a divulgat public acest lucru."
Potrivit lui Eugen Simion, reputaţii specialişti dau un alt diagnostic marelui poet, "afecţiune de tipul bipolar", ceea ce ar corespunde unui "sindrom maniaco-depresiv".
"Sigur că mi-am pus şi eu întrebarea, şi-au pus-o şi alţii, ce rezolvă asta? Schimbă ceva? Nu schimbă nimic în destin. Eminescu a murit fizic la 39 de ani şi psihic şi spiritual la 33. El şi-a încheiat, de fapt, marea lui creaţie la 33 de ani. Nu vom schimba prea mult poate în opinia publică, dar este un document girat de specialişti." – Eugen Simion
Din perspectiva diferitelor specialităţi medicale, este desfiinţat mitul privind moartea poetului în urma unei lovituri, precum şi diagnosticul de sifilis care i-a fost atribuit lui Eminescu, diagnostic datorită căruia şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în instituţia doctorului Şuţu.
Astfel, articolul acad. Victor A. Voicu arată că, pe fondul unei afecţiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticată, Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generând un tratament, standard la vremea respectivă, cu mercur. "Din păcate, administrarea de lungă durată şi în mod repetat a generat agravarea stării de sănătate a lui Eminescu şi a contribuit la sfârşitul lui prematur", a conchis academicianul.
Prof. dr. Dan Prelipceanu aduce o serie de argumente din perspectiva psihiatriei actuale, în timp ce prof. dr. Eduard Apetrei oferă o serie de date privind patologia cardiovasculară la Eminescu.
Eminescu a fost diagnosticat şi tratat greşit pentru sifilis, mercurul folosit în tratament generând lezări grave şi ireversibile ale sistemului nervos şi cardiovascular, susţine academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.
"La autopsie – a spus acad. Victor Voicu – nu s-au gasit leziunile specifice sistemului în creier, care sunt leziuni specifice sifilisului. Era ignoranţa vremii. Nu se putea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era şi o modă, boala venerică, sexuală era foarte frecventă, inclusiv la marii artişti. Tratamentul cu mercur nu a facut decât să genereze lezări ale sistemului nervos şi cardiovascular, ireversibile, grave."
La rândul lui, profesor universitrar doctor Eduard Apetrei susţine că Eminescu a murit şi din cauza unei afecţiuni vasculare, el suferind şi o ateroscleroză precoce.
Citeşte şi: Formatele ziarelor The Guardian şi The Observer vor intra la apă, pentru reducerea costurilor
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe