Google a contestat decizia justiţiei franceze de a opri digitalizarea operelor literare

Google a contestat decizia justiţiei franceze de a interzice motorului de căutare american să digitalizeze în continuare mii de volume de literatură franceză fără acordul editorilor.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Google a contestat decizia justiţiei franceze de a opri digitalizarea operelor literare

Google a contestat decizia justiţiei franceze de a opri digitalizarea operelor literare

Google a contestat, în 21 ianuarie, decizia prin care i se interzicea continuarea digitalizării volumelor literare franceze, emisă de un tribunal din Paris în decembrie 2009, potrivit Alexandrei Neri, avocata companiei americane.

Tribunalul francez a condamnat Google pentru că a reprodus extrase din cărţi, fără acordul titularilor drepturilor de autor şi a interzis companiei să continue digitalizarea operelor literare fără acordul editorilor. De asemenea, Google a mai fost condamnat şi la plata de daune morale în valoare de 300.000 de euro.

Decizia instanţei a venit la trei ani după ce editura La Martinière a acţionat în justiţie Google Inc. şi Google Franţa pentru că a digitalizat fără autorizaţie câteva mii de cărţi.

"În aşteptarea unei decizii fianale, cele două părţi vor încerca să se apropie. Procesul ne ne împiedică să comunicăm", a mai spus Neri.

Pe de altă parte, în Statele Unite, Departamentul american de Justiţie a estimat că acordul încheiat de Google şi publisheri în legătură cu proiectul de bibliotecă digitală al companiei nu este satisfăcător, în pofida "progreselor substanţiale".

Departamentul american de Justiţie a formulat obiecţii în ceea ce priveşte acordul, în septembrie 2009, apreciind că documentul transformă Google în singurul deţinător al drepturilor asupra operelor "orfane", ale căror autori nu pot fi identificaţi, şi a cărţilor ale căror drepturi sunt deţinute de cetăţeni străini. În plus, justiţia a mai cerut ca rivalii Google să aibă acces la cărţi în aceleaşi condiţii ca şi Google.

Rivalii de piaţă ai Google, asociaţiile de apărare a drepturilor consumatorilor, precum şi guvernele francez şi german au denunţat la rândul lor acordul iniţial, cerând modificarea lui prin acţiune intentată în justiţie, în Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici