- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.02.2012, 17:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Henri Paul, la redeschiderea cinematografului Elvira Popescu: România este o ţară a cinematografiei şi a teatrului
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat la redeschiderea cinematografului Elvira Popescu din Capitală că România este o ţară a cinematografiei şi a teatrului, filmele româneşti beneficiind de o reputaţie foarte bună în lume.
Urmărește
219 afișări
Henri Paul, la redeschiderea cinematografului Elvira Popescu: România este o ţară a cinematografiei şi a teatrului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Redeschiderea oficială a sălii Elvira Popescu, în prezenţa ambasadorului francez Henri Paul, a avut loc joi seară, fiind urmată de proiecţia în avanpremieră a filmului "Mon Pire Cauchemar", de Anne Fontaine (2011).
La evenimentul de deschidere au vorbit, printre alţii, Henri Paul şi Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din România.
La redeschiderea oficială a cinematografului Elvira Popescu a venit şi Maria Băsescu, la invitaţia ambasadorului Henri Paul. Totodată, din lumea filmului au fost prezenţi Cătălin Mitulescu, Tudor Giurgiu, Ada Condeescu, Bobby Păunescu, Monica Bârlădeanu, Medeea Marinescu, Corneliu Porumboiu, Mihai Chirilov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"În încheierea unui mic text pe care l-am scris pentru broşura editată de Institutul Francez, cu ocazia inaugurării cinematografului nostru, am citat o frază a lui Stanley Donen care îmi place foarte mult: «cinematografia este ca dragostea: când e bine făcută, este minunată! Dar chiar când nu e făcută cum trebuie tot e destul de minunată!». Sunt sigur că prietenului meu Alex Leo Şerban i-ar fi plăcut mult faptul că am amintit această frază, astăzi, când ne gândim cu drag la el", a spus ambasadorul (criticul de film Alex Leo Şerban a murit în aprilie, anul trecut).
"Această frază se aplică, de asemenea, sălii pe care o redeschidem în această seară: sper că este bine făcută, cred acest lucru, dar, în orice caz, este mai bună decât cealaltă", a adăugat ambasadorul, care a reamintit, de asemenea, importanţa existenţei cinematografelor de tip vechi.
"Roland Barthes scria în lucrarea «Sortant du cinema» «Nu am putut niciodată, rostind "cinema", să nu mă gândesc mai mult la sală decât la film» şi adăuga el că proiecţia unui film într-o sală de cinema îi oferea un dublu sentiment de fascinaţie, cea relaţionată cu imaginea, evident, dar şi una legată de situaţia sa de spectator într-o sală. Eu sunt asemenea lui, dacă iubesc filmele şi dacă le privesc deseori la televizor sau pe computer, nu am aceeaşi plăcere ca atunci când sunt într-o sală de cinema şi, dacă stau să îmi amintesc de sălile în care am trăit mari momente ale cinematografiei, acestea, de cele mai multe ori, nu sunt sălile aseptizate de la multiplexuri, cu miros de popcorn, ci mai curând sălile de cinema ale copilăriei mele, unde rula mai întâi un scurtmetraj, sau sala mare a Festivalului de la Cannes", a spus Henri Paul.
Ambasadorul şi-a amintit chiar de criticile pe care cineastul Claude Lelouch le-a adus cinematografului "Elvire Popesco", unde a fost proiectat unul dintre filmele sale.
"Criticile sale vizau condiţiile de proiecţie, foarte proaste în opinia sa, şi chiar avea dreptate. Această sala de cinema a fost deschisă acum 38 de ani şi este una dintre puţinele săli independente care au rămas în Bucureşti, membră a reţelei Europa Cinemas", a spus ambasadorul.
"De la venirea mea, am dorit o deschidere a programului sălii noastre către cinematografia europeană şi către cinematograful de expresie franceză, nu numai către cinematografia franceză. Vom continua să mergem în această direcţie. Un loc special va fi rezervat cinematografiei româneşti, mai ales în ceea ce priveşte avanpremierele, şi, în plus, cinematograful nostru va propune cel puţin un film francez inedit în fiecare lună. În programul sălii vor figura, de asemenea, documentare, scurtmetraje şi filme pentru tineri", a spus Henri Paul, adăugând: "Îmi doresc ca preţul biletelor să rămână accesibil, pentru a le permite cinefililor cei mai tineri să vină în număr mare. Preţul va rămâne 10 lei şi va exista şi miercurea Orange, program prin care două bilete se vând la preţul unuia singur".
În încheiere, ambasadorul a apreciat cinematografia şi teatrul din România. "România este o ţară a cinematografiei şi a teatrului. Ea are încă o industrie a cinematografiei, ceea ce este rar în Europa, iar filmele româneşti beneficiază de o reputaţie foarte bună în lume şi mai ales în Franţa", a spus acesta.
Sala Elvira Popescu a fost complet renovată după planurile cabinetului de arhitectură Lundi et Demi (câştigător al premiului Bienalei de Arhitectură de la Bucureşti din 2008 pentru cel mai bun design interior, scenografie şi spaţiu public). Cu o capacitate de 200 de locuri, sala este echipată cu un proiector 35 mm şi cu un videoproiector Barco-2k, care permite proiecţiile pe suport digital Blu-ray.
Anul acesta, cinematograful va găzdui, în afara programării obişnuite, festivaluri de film autohtone, invitaţi de nivel înalt, dar şi evenimente speciale.
Deschisă în 1974, sala Elvira Popescu este una dintre puţinele săli de cinema istorice care încă funcţionează în Capitală şi este administrată de Institutul Francez din Bucureşti.
De vineri şi până pe 16 februarie, sala va avea un program special, care cuprinde proiecţii de filme franceze - "Iubire Persană/ Poulet aux Prunes", de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, "Mon Pire Cauchemar", cu Isabelle Huppert, şi "Intouchables", lider de box-office în Franţa -, dar şi cea de a doua ediţie a Nopţii Franceze a Scurtmetrajelor.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe