IICCMER: Mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului Constanţa vor fi expuse

IICCMER va demara un proiect de recuperare a memoriei deţinuţilor politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa la începutul anilor ’50 şi ale căror mărturii scrise au fost găsite, în luna mai, în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare.

Urmărește
576 afișări
Imaginea articolului IICCMER: Mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului Constanţa vor fi expuse

IICCMER: Mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului Constanţa vor fi expuse

Conform unui comunicat de presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foştilor deţinuţi politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanţa la începutul anilor ‘50.

După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deţinuţi politic a fost găsit în luna mai în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autorităţile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza oraşului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereţii Cazinoului, aşteptând să fie descoperite şi să îşi ocupe locul cuvenit în istorie.

IICCMER anunţă, astfel, că se va implica în realizarea unei investigaţii profesioniste, respectiv în:

„- Reconstituirea biografiilor deţinuţilor politic implicaţi şi redarea cu cât mai mare acurateţe a episodului restaurării Cazinoului din Constanţa, la începutul anilor ‘50. Investigaţia se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu şapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât şi suferinţa şi traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

- Implicarea în realizarea unei expoziţii permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 şi orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare şi reabilitare a construcţiei, dar şi documente relevante, deţinute de instituţiile arhivistice din ţară.

- Pentru eficienţa proiectului, ne propunem să ne alăturăm unui acord între instituţia noastră, Primăria Constanţa şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România. În legătură cu acest subiect, în data de 25 mai 2020, Preşedintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa în anii ‘50”, conform sursei citate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici