- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (02.06.2016, 11:42)
- Letitia Provian
Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF: Invitaţi speciali, dezbateri şi premiere sold-out
Zilele Filmului Românesc, secţiunea care adună anul acesta 29 de producţii româneşti, dintre care şase aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania care a debutat pe 27 mai şi se va desfăşura până pe 5 iunie, la Cluj.
Urmărește
443 afișări
Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF: Invitaţi speciali, dezbateri şi premiere sold-out
Proiecţiile „Câini” (r. Bogdan Mirică), singurul film românesc prezentat şi în Competiţia Oficială, şi „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul „Câini”, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada - întors din competiţia de la Cannes - pe 3 iunie.
După premiera spectaculoasă de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, în prezenţa a circa 900 de spectatori, comedia „Două lozuri” va avea parte de o proiecţie şi în Piaţa Unirii, joi, 2 iunie, la 21.45, în prezenţa regizorului Paul Negoescu şi a actorilor Dorian Boguţă, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public vor avea parte şi „Ultima zi”, în prezenţa regizorului Gabriel Achim şi a actorilor Doru Ana şi Mimi Brănescu, şi Afacerea Est, în prezenţa lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima dată reacţia sălii şi Ion Indolean, cu debutul Discordia, Sorin Luca, autorul documentarului „Imagini din vis”, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roşca, invitat la TIFF, şi Ionuţ Teianu, cu documentarul „În căutarea tatălui pierdut”.
Printre cele 17 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără şi „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, selecţionat în competiţia de scurtmetraje de la Cannes şi proiectat la TIFF în prezenţa lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Şarga. Regizorii unor dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului „Legături bolnăvicioase” (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Pe 3 iunie, poate fi văzut în premieră şi documentarul „Never Ending Story”, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revoluţie - show-ul Dragoste, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăşti, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.
Pe 2 iunie, TIFF sărbătoreşte şi Ziua HBO, spectatorii fiind invitaţi la un maraton de cinci ore cu „The Accursed/ Damnaţii” (r. Hagai Levy), „Nightingale” (Casa de Cultură a Studenţilor, ora 16.00), premiera naţională „Doar o răsuflare” (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 16.30), „Cain’s Children”, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere).
Zece actori talentaţi din teatrele din România vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industria filmului în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Joi, de la 12.30, aceştia se vor întâlni cu presa şi cu publicul la TIFF Lounge, iar vineri, de la 19.00, aceştia vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, înaintea filmului „Câini”. Zilele acestea, cei zece filmează un clip şi un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi sunt introduşi regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor. Vineri, de la 10.30, la Napoca 15, aceştia vor participa la „Workshop in film & talent promotion”, cu Deborah Kolar şi Jan Kean.
Despre facilităţile fiscale ce pot impulsiona industria de film din România se va dezbate tot vineri, de la 12.30, la workshop-ul „Romanian film law & tax incentives”, la care participă Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Alex Trăilă – membru în Consiliul de Administraţie al CNC, şi Manfred Schmidt – Director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk România vineri, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film românesc şi membru în juriul competiţiei, Richard Pena, profesor la Columbia University, va susţine un workshop pentru tineri profesionişti, regizori, critici de film şi studenţi sâmbătă, de la 15.00, la Napoca 15.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.
Citeşte şi: CNA a somat Realitatea TV din cauza întrebărilor moderatoarei Denise Rifai adresate invitaţilor - VIDEO
Citeşte şi: CNA a amendat B1 TV cu 7.500 de lei pentru acuzaţii neprobate la adresa senatorului Teodor Atanasiu
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Comănescu/Spotlight: Piaţa de publicitate în 2016: veştile proaste care se ascund în veşti bune
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump