Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu începe vineri, desfăşurându-se până pe 19 iunie şi prezentând peste 430 de spectacole şi evenimente naţionale şi internaţionale. MEDIAFAX a realizat o selecţie a spectacolelor inedite care se evidenţiază în acest an.

Urmărește
1400 afișări
Imaginea articolului Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, organizatorul FITS, a anunţat punerea în vânzare a ultimului set de bilete pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce să sub semnul genericului „Building trust / Construind încredere”.

În total au fost puse în vânzare peste 8.000 de bilete, valabile pentru 35 de reprezentaţii programate în săli, din totalul de 131 de evenimente la care se percepe bilet.

Spectatorii pot achiziţiona ultimele bilete pentru FITS, via eventim.ro, sau prin intermediul Agenţiei Teatrale din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu nr. 17.

„Am făcut absolut tot ce a depins de noi, ca organizatori, să deschidem Casa de Cultură a Sindicatelor şi Sala Studio, acolo unde erau programate un număr de 22 de reprezentaţii. Ne-am bucurat şi ne bucurăm în continuare de sprijinul autorităţilor locale sau centrale, şi doresc să le mulţumesc pe acestă cale, dar în cele din urmă a trebuit să admitem că, în acest moment, nu există soluţii care să permită deschiderea acestor spaţii de joc pentru Festival. Am reuşit – cu excepţia a trei spectacole – să mutăm toate spectacolele în alte spaţii, printr-o mobilizare exemplară a tuturor celor implicaţi. Mulţumesc publicului pentru bunăvoinţa şi înţelegerea arătate! Vă aşteptăm cu drag la Festival” – a declarat Constantin Chiriac, Preşedinte FITS.

De asemenea, organizatorii au anunţat că pentru ediţia din acest an a FITS s-a alocat un buget de 9 milioane de euro.

În programul acestui an se regăsesc unele dintre cele mai importante personalităţi ale artelor spectacolului din lume, dar şi unele dintre cele mai dinamice companii de teatru, dans sau circ, pregătite să susţină atmosfera superbă de festival.

Pe lângă spectacolele de teatru, dans, circ şi muzică programate indoor, la FITS publicul poate participa la spectacolele de stradă (outdoor), spectacole lectură, conferinţe speciale, lansări de carte, ateliere, filme, întâlnirea şcolilor de teatru şi Bursa de Spectacole de la Sibiu. Organizatorii promit o experienţă complexă, cu un program de o calitate exemplară şi de o diversitate unică.

MEDIAFAX Cultură prezintă o selecţie pe zile ale celor mai importante evenimente şi spectacole din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu:

Vineri, 10 iunie

Pe 10 iunie începe cea de-a 23-a ediţie a FITS cu o expoziţie matinală, de la ora 8:00, marca Dan Perjovschi „Instalaţie de vederi” de la Oficiul Poştal 1.Prima zi a Festivalului debutează cu expoziţii, aterliere despre realizarea spectacolului de teatru, conferinţe şi seminarii, dar şi lansarea de carte a lui Octavian Saiu - „Lecţia, o meditaţie cu şapte teme”, programată în aceeaşi zi, la ora 15:30, la Librăria Habitus.

„Forţa legământului /(Pages from the Book of...)” se numără printre primele reprezentaţii de teatru de la FITS şi va avea loc tot pe 10 iunie de la ora 16:00, la Teatrul Gong – sala parter, un spectacol regizat de Andrzej & Teresa Welminski, inspirat din misterioasa viaţă a scriitorului polonez Bruno Schulz, autorul „Manechinelor”, un spectacol Marea Britanie/Spania/Polonia cu un element-surpriză: gheaţă carbonică. Spectacolul se mai joacă pe 11 iunie la aceeaşi oră.

Sâmbătă, 11 iunie

O conferinţă de neratat cu specialişti din lumea teatrului, George Banu în dialog cu Jaroslaw Fret şi Constantin Chiriac are loc tot sâmbătă, la ora 11:00, la Librăria Habitus.

Spectacolul de circ stradal „Făuritorul de vise” (Faï z’heure de rêves) nu trebuie ratat. Are loc atât vineri, 10 iunie, ora 18:45 pe Strada Nicolae Bălcescu, pe 11 iunie dar şi 12 iunie.

Spectacol inspirat de lumea poveştilor şi de iniţierea în artele circului, „Făuritorul de vise” este o reprezentaţie ce permite crearea unor momente ludice excepţionale, a unui univers în care copiii devin actori în cadrul unui spectacol-paradă. Dansatori şi acrobaţi, la nivelul solului sau pe picioroange cu arcuri, se joacă cu focul pe un fundal muzical original, creat pentru şi de către companie.
Identitatea vizuală singulară a companiei este reprezentată prin costume, machiaj, inventivitate şi atitudini specifice. Publicul este condus în universul fantastic Faï, loc în care se desfăşoară parada.

„Lulu” , de Frank Wedekind, spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete, se joacă de la ora 21:00 la Fabrica de Cultură – Centru Alternativ pentru Cultură, Educaţie şi Cercetare. „Lulu” este o piesă stranie de teatru care, dacă îţi dispare din memorie, îţi reapare când nu te aştepţi. Te urmăreşte pe ascuns, o dramă antică citită pe canapeaua de psihanaliză a doctorului Freud.

Ultimul spectacol al zilei de 11 iunie este „Kaspar” de Peter Handke, regia Scott Davis, ora 23:00, la CAVAS; o piesă de teatru a americanilor de la Pace School of Performing Arts/ Enigma Theatre Collective despre efectul pe care pierderea limbajului îl are asupra psihicului uman, o piesă cu distribuţie exclusiv feminină.

Duminică, 12 iunie

Recomandarea nr. 1 este „Faust”, un spectacol eveniment în regia lui Silviu Purcărete, de la ora 22:00, la Fabrica de Cultură–Centru Alternativ pentru Cultură, Educaţie şi Cercetare. Spectacol se mai joacă şi pe 18 şi 19 iunie, de la aceeaşi oră.

„Faust” e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral, „Faust” îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. „Faust” după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale, este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust” modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată, potrivit paginii oficiale a FITS.

„Un artist al foamei” după Franz Kafka, în regia lui Eimuntas Nekrosius, se joacă tot duminică, la ora 22:00, la Teatrul Naţional Radu Stanca, fiind o transpunere dramatică a nuvelei scriitorului ceh. Piesa este jucată ca o şoaptă, dar rezonează foarte adânc: te simţi distrus, deoarece înţelegi că un om care a crezut în arta şi în meseria sa toată viaţa, poate dispărea fără urmă.

Luni, 13 iunie

Ziua de luni vine cu o invitaţie la tango. Eugenia Usandivaras & Leo Calvelli dansează tango argentinian, la ora 10:00, sala Virgil Flonda - ULBS. Discipoli ai unuia dintre cele mai celebre cupluri de maeştri – Rodolfo şi Gloria Dinzel – şi-au dezvoltat în curând propriul stil.
În dansul lor, elegant, dinamic, plin de emoţii, combină tangoul tradiţional cu tangoul nuevo, neuitând niciodată esenţa tangolui: l’abrazo.
L’abrazo (îmbrăţişarea) este elementul cheie atunci când două persoane intră în relaţie; este spiritul comunicării lor pe tot parcursul dansului.
Tangoul cultivă dezvoltarea emoţională şi creativitatea indivizilor. Leagă oameni prin muzică şi emoţii. Tangoul este improvizaţie, inspiraţie şi povestea din fundal.

Tot luni, la ora 10, publicul este invitat la „Mersul trenurilor” (Train Timetable), la Teatrul Gong - Foaier, o expoziţie de fotografie semnată Adrian Bulboacă.

„Povestiri după piesele lui Shakespeare”, coordonator Marian Râlea, are loc la ora 13:00, la Parc Valea Săpunului (Rahovei). Spectacolul reprezintă o serie de hapenning-uri hazlii concepute pentru a onora memoria marelui Dramaturg, de la moartea căruia se împlinesc 400 de ani. Tinerii masteranzi vor cuceri oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.

Marţi, 14 iunie

FITS înseamnă şi proiecţii de filme. De la ora 16:00, are loc proiecţia filmului „The Marriage of Maria Braun” (1979), regia: Rainer Werner Fassbinder. Filmul este prima parte din Trilogia BRD a lui Fassbinder, urmată de producţiile ”Veronika Voss” şi ”Lola”. ”The Marriage of Maria Braun” (Mariajul Mariei Braun) este un film realizat în Germania de Vest, regizat de Rainer Werner Fassbinder axat pe compromisurile unei femei din timpul Germaniei postbelice: amantlâc, suferinţă şi iubire.

La ora 13:00, la Casa Teutsch „Călătorii imaginare/ (Périples Immobiles)”, în regia Amélie Mélotte, un spectacol în cabină senzorială - Manipulare de obiecte al Teatrului Entresort. Doritorii vor porni într-o călătorie, legaţi la ochi, pentru a redescoperi simţurile într-o lume nedefinită, imaginară. O explozie senzorială, spaţiu, sunet, materie, trosnet, miros, atmosferă, ameţeală, delicateţe, furnicături, evadare...

Miercuri, 15 iunie

Spectacol rusesc: „Farmecul adânc al Rusiei”, regia Alvis Hermanis, la ora 21:00, la Redal Expo. Reţeta perfectă a acestui spectacol realizat de Theatre of Nations, în care modele teatrale complexe coexistă cu poveştile populare din Rusia provincială, o reprezintă scenariul plin de viaţă şi spirit, scris de Vasily Shukshin, alăturat unei distribuţii de excepţie şi regiei precise semnată de Alvis Hermanis (Letonia). Personajele complexe din poveşti sunt transpuse în reprezentaţii actoriceşti perfecte, în care fiecare personaj devine uşor de recunoscut de către public.
Poveştile lui Shukshin au un caracter nostalgic.

Joi, 16 iunie

Un spectacol extrem de aşteptat de publicul FITS este „A Midsummer Night’s Dream” după, Shakespeare, în regia lui Tim Robbins, ora 20:00, Filarmonica de Stat. Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alături de regizorul Tim Robbins şi co-regizorul artistic, Cynthia Ettinger, iluminează pădurea lui Shakespeare cu muzică originală, exprimare cinetică şi o abordare pătimaşă a realităţii şi magiei conţinute în limbajul piesei.

„Marmură/ (Marbles)” de Iosif Brodski, în regia lui Yuri Kordonski, ora 22:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” - Sala de sport. Spectatorii vor fi transportaţi înapoi în Roma Antică de actorii Victor Rebengiuc şi Marian Râlea.

Într-o celulă sunt închişi doi oameni: barbarul Publius şi romanul Tullius, într-un turn situat undeva, lângă Roma antică, viaţa lor fiind transpusă în epoca modernă. Roma devine o utopie a spaţiului şi a timpului, iar Turnul este rezultatul acestei utopii, în care este regândită relaţia dintre individ şi societate. Dialogul dintre cei doi prizonieri este ironic, plin de umor, sentimental, poetic şi filosofic.
Spaţiul în care sunt condamnaţi să trăiască Publius şi Tullius e strâmt şi plin de obiecte cu geometrii diverse, busturi ale clasicilor latini, dar şi de obiecte moderne: un telefon, o tabletă, etc. Doar timpul este infinit. Mai tragici decât personajele beckettiene, Publius şi Tullius nu mai aşteaptă nimic. Singură poezia mai poate salva lumea, arta oferind un real sens existenţei. O piesă puternică, abordând problemele esenţiale ale vieţii, „Marmură” este un fel de experiment despre cum pot provoca ideile emoţii la fel de puternice ca relaţiile interumane, un text scris de un mare autor care a încercat toată viaţa să pătrundă adânc în aceste teritorii.

De asemenea, joi, la ora 16:00, la Teatrul Naţional Radu Stanca, se joacă „Patul matrimonial (King Size)”, spectacol al Théâtre de Vidy, Lausanne, Elveţia, în regia lui Christoph Marthaler, spectacol bazat pe dizarmonii, o piesă cu nuanţe de absurd. Este subliniată „convieţuirea” între indivizi cu personalităţi diferite şi sunt scoase în evidenţă convenţiile groteşti, singurătatea şi cotidianul tragic al oamenilor, în defavoarea ideii unei interacţiuni armonioase între ei. Cu spectacolul „Patul matrimonial”, Marthaler aduce în prim plan muzica şi, prin ea, creează un spectacol fantezist, plin de tandreţe şi melancolie.

Vineri, 17 iunie

Pe 17 iunie de la ora 14:00, la Filarmonica de Stat, o conferinţă cu unul din invitaţii de prim rang ai FITS: actorul şi regizorul Tim Robbins, personalitate plurivalentă. Cătălin Ştefănescu şi Irina Margareta Nistor dialoghează cu acesta. De neratat.

În aceeaşi zi, un alt spectacol în regia lui Silviu Purcărete: „Metamorfoze” după Ovidiu, ora 21:30, la Fabrica de Cultură.

Ovidiu a comparat „Metamorfozele” sale cu efectele teatrului. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că unul dintre cei mai cunoscuţi regizori europeni, Silviu Purcărete, şi-a propus să prezinte versurile poemului, să redea esenţa lor poetică şi să extragă sunete şi imagini extraordinare din ele. În adaptarea sa a capodoperei lui Ovidiu, la care a lucrat cu Alain Garlan, Purcărete a căutat să evidenţieze cele mai ascunse sentimente ale oamenilor. Lucrând cu o mare varietate de artişti, el reuşeşte să surprindă esenţa poemelor şi să le transpună într-un spectacol tulburător şi memorabil.

Sâmbătă, 18 iunie

Spectacolul „Memorie devastatoare/ (Memoria)”, regia Eugenio Barbade, se joacă la ora 18:00, la Biserica Fortificată Cisnădioara. „Memorie devastatoare” are ca temă povara amintirii şi angajamentul de a nu uita, în contextul provocărilor datorate întoarcerii acasă după deportare, şi motivul unui străin care cântă sub un copac. Un spectacol cameral cu muzică şi cântece despre copiii Moshe şi Stella, şi poveştile lor cu final fericit.

Compania de dans Scottish Dance Theatre prezintă spectacolul de dans „Aerul tare al muntelui”, coregrafie semnată de Damien Jalet, la ora 22:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” - Sala de sport. Renumitul coregraf belgian, Damien Jalet, prezintă versiunea întreagă a spectacolului „Aerul tare al muntelui”, care a avut premiera la Dundee Rep în februarie 2015, obţinând aprecierea criticilor.
Cu o scenografie semnată de renumitul artist vizual, Jim Hodges (Association Internationale des Critiques d’art), „Aerul tare al muntelui” explorează mitologia munţilor, inspirată de ritualurile păgâne şi animiste practicate în mijlocul munţilor din Tohoku, Japonia.

Duminică, 19 iunie

Spectacolul-eveniment „Demonul muntelui/ (Adachi-ga-hara)”, Yamamoto Noh Theater, se joacă de la ora 16:00, la Filarmonica de Stat. Acest spectacol a fost creat cu şase secole în urmă. Piesa spune povestea unui grup de preoţi budişti care caută un loc în care să se adăpostească pe timp de noapte. Până la urmă, ei dau peste coliba umilă a unei femei singuratice, adânc în inima sălbăticiei din Adachi. Îi pofteşte înăuntru şi, în timp ce urzeşte fire, le spune povestea exilului ei. La un moment dat, femeia pleacă din colibă să adune lemne pentru foc şi le spune preoţilor să nu intre la ea în dormitor. Însă acest lucru stârneşte curiozitatea servitorului preoţilor, care descoperă în cameră multe oase şi cadavre umane. Când şi-au dat seama că au intrat în casa demonului lui Adachi, preoţii vor să fugă, dar sunt opriţi de femeia furioasă, care ia adevărata ei formă demonică. Totuşi, preoţii budişti încep să se roage şi reuşesc să o supună, oferindu-i salvarea spiritului.

Festivalul se încheie cu un foc de artificii, în Piaţa Teatrului, ora 23:45.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici