- Home
- Cultură-Media
- (02.10.2021, 15:51)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, la Interviurile lui Cristoiu: Dacian Cioloş ar putea să schimbe direcţia, acum, pe ultima sută de metri
- Sorin Roşca Stănescu: Radu Vasile a decis la un moment dat, din poziţia de prim-ministru, să-l schimbe pe Emil Constantinescu. Deci să-l scoată pe Emil Constantinescu, într-o formă sau alta, din poziţia de preşedinte al României. Pentru că nu se mai înţelegea cu Emil Constantinescu(...) Nu ştiu ce a făcut ulterior, dar cert este că şi-a rupt gâtul.
- Sorin Roşca Stănescu: Cioloş ar putea fi ministru de Externe dacă ar fi o bună negociere pe axa Berlin-Paris, Klaus Iohannis s-ar putea să fie de acord. Cioloş e arondat Parisului în timp ce Iohannis e arondat mai degrabă Berlinului. Dacă din negociere va sări din pălărie acest iepuraş, atunci, da, probabil că va fi de acord. Dar cred că Cioloş vrea mai mult.
- Sorin Roşca Stănescu: Nu cred că serviciile secrete în sine au făcut rău acestei ţări, eu cred că oameni din servicii, care au dobândit pe bani publici şi utilizând infrastructura publică, informaţii privilegiate, informaţii foarte importante şi grave despre anumite persoane au deraiat şi au folosit aceste informaţii ca să dobândească ei o putere personală mai mare sau să servească aceste informaţii unor oameni de afaceri concurenţi.
Urmărește
29714 afișări
Sursa foto: Mediafaxfoto
Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu face dezvăluiri din culisele politicii postdecembriste şi povesteşte cum a încercat fostul premier Radu Vasile să-l înlăture din funcţie pe fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar a sfârşit prin a fi el însuşi mazilit.
Autor al cărţii SRS - naşul presei din România, jurnalistul povesteşte despre trecutul legionar al familiei sale, motiv pentru care prezintă scuze evreilor din întreaga lume, dar şi conaţionalilor săi, spunând că nu a ştiut până la lansarea acestui volum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Condamnat la închisoare acum 7 ani în dosarul Rompetrol, SRS îşi aminteşte despre colegii de celulă şi viaţa din penitenciar, care, deşi scurtă, a fost pentru el şi un prilej de experienţe pozitive.
Sorin Roşca Stănescu mai vorbeşte despre puterea presei acum, implicarea serviciilor secrete în politică, de ce am ajuns să numărăm pe degete oamenii de afaceri autohtoni de succes şi ce va urma după alegerea lui Dacian Cioloş la conducerea USR PLUS.
Prezentăm principalele declaraţii ale jurnalistului Sorin Roşca Stănescu vineri, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News:
Cum a vrut Radu Vasile să-l înlăture pe Emil Constantinescu
Sorin Roşca Stănescu: Cu Radu Vasile am fost prieten şi jucam şah împreună. Şi cred că mă aprecia foarte mult pentru că uneori se mai întâmpla să-l şi bat. El era un şahist de calitate. Şi în felul acesta ne-am împrietenit şi chiar se sfătuia cu mine în legătură cu deciziile politice pe care le lua. Şi eu eram mirat. Acum pot să spun un lucru pe care nu ştiu dacă l-am scris în carte. Radu Vasile a decis la un moment dat, din poziţia de prim-ministru, să-l schimbe pe Emil Constantinescu. Deci să-l scoată pe Emil Constantinescu, într-o formă sau alta, din poziţia de preşedinte al României. Pentru că nu se mai înţelegea cu Emil Constantinescu. Şi m-a invitat la Snagov. Era o reşedinţă a prim-ministrului. Şi, foarte precaut, m-a invitat prin grădină, probabil ca sa nu fim înregistraţi, şi mi-a comunicat această decizie. I-am spus că e o prostie şi nu are rost să facă aşa ceva şi că e riscant ceea ce vrea să facă. Nu ştiu ce a făcut ulterior, dar cert este că şi-a rupt gâtul. Probabil că Emil Constantinescu a aflat şi l-a executat. Aşa a avut loc execuţia lui Radu Vasile. Dacă îţi aminteşti, s-a creat o criză de guvern, că nu voia să demisioneze. Ştii cine l-a convins să-şi dea demisia? Eu. Şi mi-a dat-o mie, în original. Eu am trimis-o la Cotroceni, a venit purtătorul de cuvânt al lui Emil Constantinescu. Răsvan Popescu a venit la mine după demisie, dar în prealabil Radu Vasile a pus nişte condiţii. Eu le-am negociat cu Emil Constantinescu şi cu ţărăniştii pentru că altfel se prelungea criza şi era o situaţie foarte periculoasă pentru statul român, pentru stabilitatea politică. A fost şi o zi în care Emil Constantinescu convocase toţi ambasadorii la Cotroceni, avea întâlnirea anuală şi nu ştia ce să le spună. Că mai are premier, că nu mai are premier. A demisionat şi pe ultima sută de metri am reuşit eu să-i trimit demisia. Interesant e că nu s-au ţinut de cuvânt. I-au promis vreo 6 puncte lui Radu Vasile şi nu s-au ţinut deloc de cuvânt.
Despre alegerea lui Dacian Cioloş preşedintele USR PLUS
Sorin Roşca Stănescu: Cred că va rămâne preşedintele partidului şi cred că Dacian Cioloş ar putea să schimbe direcţia, acum, pe ultima sută de metri şi să facă în aşa fel să renegocieze şi să readucă USR PLUS la guvernare. Cred că în spate, aşa se şi explică această aparentă răsturnare de situaţie, că au acţionat băieţii ca să refacă majoritatea. Eu cred că asta s-a întâmplat. Cioloş ar putea fi ministru de Externe dacă ar fi o bună negociere pe axa Berlin-Paris, Klaus Iohannis s-ar putea să fie de acord. Cioloş e arondat Parisului în timp ce Iohannis e arondat mai degrabă Berlinului. Dacă din negociere va sări din pălărie acest iepuraş, atunci, da, probabil că va fi de acord. Dar cred că Cioloş vrea mai mult. Nu vrea să se compromită la guvernare, cred că, aşa cum a şi anunţat, vrea să candideze la funcţia prezidenţială. În general, poziţia de ministru de Externe, în vremuri relativ paşnice pe plan internaţional, îl favorizează pe cel care deţine acest portofoliu.
Sorin Roşca Stănescu: Alegerea lui Cioloş influenţează relaţia cu Iohannis şi PNL, în măsura în care Iohannis are un dialog cu Cioloş, relansează acest parteneriat. Cu Barna era mai greu pentru că Barna se exprimase mult mai abrupt şi mult mai repetat. Cioloş a fost mai nuanţat. Cioloş are posibiltatea să facă un pas în spate şi să renegocieze de pe poziţii bune pentru USR, participarea USR la coaliţie. Adică să ceară chiar mai mult decât au avut.
Despre trecutul legionar al familiei sale
Sorin Roşca Stănescu: După apariţia cărţii m-am temut să nu am probleme cu familia, pentru că, înainte să predau cartea, şi m-am grăbit să o predau ca să apară de ziua mea, am primit de la CNSAS dosarele pe care, cu ajutorul lui dan andronic şi Alice Barbu, le-am solicitat. Dosarele familiei mele şi dosarul meu. Şi am aflat lucruri îngrozitoare pe care eu nu le-am cunoscut până acum cîteva luni, în amplitudinea, profunzimea lor, şi le-am cunoscut foarte vag acum vreo 2 ani când am vorbit odată cu Fruntelată. Nici tu care mi-ai dat recomandarea ca să intru în PCR, nu ştiai şi nu ştia nici Boştină, nici măcar Traian Ştefănescu care era ministru pentru problemele tineretului, cât de îngrozitor era dosarul meu de cadre. (...)
Sorin Roşca Stănescu: Bunicul meu din partea mamei, medic chirurg în Braşov şi unul dintre cei mai buni chirurgi, a fost şeful organizaţiei legionare în Braşov. Mama mea, care era foarte tânără, a fost şefă de organizaţie legionară la elevi. Tatăl meu a fost arestat mai întâi de Siguranţa statului şi apoi de Securitate pentru participare la rebeliunea legionară, la 16 ani. Unchiul meu, fratele tatălui meu, cu doi ani mai în vârstă decât tata, conducea trei judeţe legionare, apoi a fugit în Germania, a fost paraşutat în munţii Făgăraşului ca spion, s-a predat Securităţii. Erau legionari notorii, cu probleme şi e foarte interesant că dosarele lor au fost cercetate şi analizate mai întâi de către Siguranţa Statului. După rebeliune, unchiul meu a avut un rechizitoriu pentru condamnare la muncă silnică pe viaţă pentru că ar fi orchestrat o tentativă de asasinat asupra preşedintelui unei Curţi de Apel care a condamnat nişte legionari.
Sorin Roşca Stănescu: În această carte am mai apucat să-mi cer scuze concetăţenilor mei pentru acest trecut al familiei mele, să cer scuze evreilor din întreaga lume. Mama a lucrat în presă, la România Liberă, era secretara dlui Octavian Paler şi la Agerpres. Nimeni nu mi-a spus nimic. Tata a fost omorât când aveam 4-5 ani, copiii râdeau de mine că sunt orfan şi instinctiv m-am împrietenit mai mult cu nişte copii evrei din Braşov care nu râdeau de mine. Şi am devenit filosemit. Şi ei nu mi-au spus nimic. Ştiau de relaţiile mele cu familiile evreieşti, şi în liceu am avut asemenea relaţii. Şi nu mi-au spus nimic, mi-au ascuns tot trecutul lor, probabil ca să menajeze...
Sorin Roşca Stănescu: Ei au fost activi, au participat. Tatăl meu la 16 ani, elev fiind, a participat împreună cu alţi elevi, a tipărit în timpul rebeliunii legionare manifeste legionare şi le-au distribuit şi au fost percheziţionaţi, arestaţi şi tatăl meu a făcut închisoare pe vremea lui Antonescu un an şi ceva. A reuşit să scape prin tot felul de trucuri. Bunicul din partea tatălui a fost general şi fiind general era în relaţii bune cu Antonescu şi probabil că a intervenit pentru tatăl meu. De altfel se şi văd în dosare intervenţiile. O să scriu acum. Nu fac cronică de familie, fac o secţiune prin ceea ce înseamnă continuitatea serviciilor de siguranţă, de securitate ale statului . E foarte interesant pentru că aceştia au fost urmăriţi mai întâi de siguranţă, apoi pentru aceleaşi lucruri au fost urmăriţi de Securitate şi cine a trăit după 89 a fost urmărit şi de noua Securitate.
Despre construirea unui trust de presă
Sorin Roşca Stănescu: Acum este imposibil pentru că nu mai există minimum de condiţii materiale. Vorbim de presă scrisă, pentru că a câştiga din publicaţii, dintr-un cotidian pe care îl tipăreşti şi îl vinzi zi de zi nu mai ai mijloace necesare să câştigi suficienţ bani, nici din vânzarea lui, nici din publicitate. S-au schimbat condiţiile în toată lumea, nu numai în România. Când tu ai făcut Evenimentul zilei atunci au fost după părerea mea şi cele mai bune condiţii să faci un nou ziar. Presa era atunci infinit mai puternică. (...) Puterea presei era uriaşă, incomparabil cu ce e acum.
Despre perioada de detenţie
Sorin Roşca Stănescu: Am fost coleg de celulă cu George Copos. Erau vreo doi deputaţi, Dan Voiculescu, Sorin Pantiş, prof. Mencinicopschi, procurori. Mai rău de a face puşcărie nu se putea. A fost acel infern prin două penitenciare. Pe de altă parte, perioada, care nu a fost prea lungă în ceea ce mă priveşte, 8 luni şi ceva, a avut şi părţi foarte bune, pozitive. De exemplu nu mai văzusem filme de ani de zile, nu am avut timp. Am putut citi cărţi, pe urmă contactele interumane pentru care înainte eu nu aveam timp. Eram foarte ocupat, eram senator şi contactele erau politice. Am stat trei în cameră. Erau celule mici, care, înainte, erau ale condamnaţilor pe viaţă.
Despre puterea serviciilor secrete
Sorin Roşca Stănescu: Nu, eu nu cred că serviciile secrete în sine au făcut rău acestei ţări, eu cred că oameni din servicii, care au dobândit pe bani publici şi utilizând infrastructura publică, informaţii privilegiate, informaţii foarte importante şi grave despre anumite persoane au deraiat şi au folosit aceste informaţii ca să dobândească ei o putere personală mai mare sau să servească aceste informaţii unor oameni de afaceri concurenţi. Şi au intervenit brutal în politică, în viaţa financiară, în viaţa parlamentară şamd. Pentru că m-am uitat în dosare. Siguranţa proceda ca şi Securitatea, era mai implicată în politică decât serviciile acum. Inspectorii de la Siguranţa Statului erau mai atroci, şi mai duri şi mai cruzi. Eu acum scriu despre asta.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Dan Herford, la Interviurile lui Cristoiu: Sadoveanu nu se vinde din cauza faptului că, în 1990, detractorii lui l-au făcut ţăndări
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36