- Home
- Cultură-Media
- SARAJEVO, (21.07.2015, 18:29)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lungmetraje de Cohn, Porumboiu, Jude şi Muntean, în competiţia Festivalului de Film din Sarajevo
"Acasă la tata", de Andrei Cohn, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Aferim!", de Radu Jude", şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, au fost incluse în competiţia de lungmetraje din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, care are loc în perioada 14 - 22 august.
Urmărește
173 afișări
Lungmetraje de Cohn, Porumboiu, Jude şi Muntean, în competiţia Festivalului de Film din Sarajevo (Foto: Shutterstock)
Programul competiţional al celei de 21-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo este împărţit în secţiuni precum premiere mondiale, premiere internaţionale, premiere regionale şi focus şi include producţii din România, Serbia, Ungaria, Austria, Grecia şi Turcia, informează screendaily.com.
Programul acestei ediţii este dominat de debuturi în lungmetraj, printre care se numără şi "Acasă la tata", de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol în rol principal, inclus în secţiunea premiere internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Filmul este povestea unui tânăr întors din Bucureşti, pentru prima oară după mai mulţi ani, în satul său natal, undeva prin Dobrogea. Aici îşi reîntâlneşte tatăl văduv, care trăieşte împreună cu concubina, precum şi pe foştii prieteni din copilărie, respectiv adolescenţă: tovarăşul său de suflet rămas în sat (Andi Vasluianu), acum căsătorit, cu nevastă şi copii, şi pe fosta sa iubită, Paula (Ioana Flora). Divorţată, în urma unei căsnicii nefericite, ea este acum vânzătoare la minimarket-ul din sat şi aparent singură în continuare. Filmul se desfăşoară într-un interval de o zi şi o noapte şi are dialoguri extrem de autentice.
În ceea ce priveşte premierele regionale, între cele şapte titluri selectate se află "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "Son of Saul", de László Nemes, cu actorul român Molnar Levente în distribuţie.
Filmul "Comoara" spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Într-o seară, un vecin îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi, jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. Rolurile principale din filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.
Citeşte şi:
Porumboiu: Trebuie recuperată obişnuinţa românilor de a merge la cinema, prin refacerea sălilor
Citeşte şi:
Andrei Cohn, despre "Acasă la tata": Am încercat să facem un balet pe sârmă între ostentaţie şi firesc
Lungmetrajul "Son of Saul", propunerea Ungariei la ediţia din 2016 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.
În secţiunea Focus, "Aferim!", de Radu Jude, şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre cele şapte pelicule selecţionate.
"Aferim!", câştigător al trofeului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin 2015, este un lungmetraj istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache şi Alexandru Bindea.
Pelicula "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.
Despre "Un etaj mai jos", editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă "puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety scrie că "este un anti-thriller captivant".
În cadrul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de la Sarajevo, documentarele "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Chuck Norris vs Comunism", de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia dedicată genului, iar proiectul cinematografic "The Professor", de Radu Dragomir, s-a alăturat filmelor "A Coat of Gold", de Cristina Groşan, şi "Soldiers", de Ivana Mladenović în programul CineLink al evenimentului.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe