- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.03.2015, 17:18)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai multe ONG-uri din România felicită Channel 4: Protestele oficialilor români, generate de ignoranţă sau de ipocrizie
Mai multe ONG-uri româneşti felicită postul britanic Channel 4 pentru seria de reportaje "The Romanians are Comming", arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.
Urmărește
1943 afișări
ONG-uri felicită Channel 4: Protestele oficialilor români generate de ignoranţă sau de ipocrizie (Imagine: captură video)
În scrisoarea trimisă postului se arată că organizaţiile semnatare doresc să adreseze felicitări pentru primele două episoade din reportajul "The Romanians are coming".
"Am decis să facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiaşi program, mesaje lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român - ambasadorul României la Londra, ministrul Afacerilor Externe, parlamentari - susţinuţi în iniţiativa lor de premierul României, domnul Victor Ponta. Noi am înţeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din ţara dumneavoastră ca fiind «hoţi», «cerşetori», «profitori de asistenţă socială»", se arată în scrisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
ONG-urile arată că în reportaj sunt citaţi cetăţeni şi politicieni britanici care vorbesc despre "necesitatea opririi accesului bandelor criminale româneşti", însă materialul aduce în atenţia publicului destinele câtorva români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante.
"Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă", se mai arată în scrisoare.
Citeşte şi:
Ministerul Afacerilor Externe: Primul episod din documentarul Channel 4, nereprezentativ pentru comunitatea românească
Semnatarii scrisorii precizează că, potrivit Eurostat, România este pe locul al doilea în topul sărăciei din ţările membre EU, fiind devansată doar de Bulgaria.
"Când 41,7 la sută din populaţia unei ţări (aproximativ opt milioane de persoane) este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială nu se mai poate vorbi despre «clişee incorecte» ori despre un mod «distorsionat şi părtinitor» aşa cum îi scrie, supărat, domnul BogdBogdan Aurescuinistrul de externe al României - omologului său britanic, Philip Hammond. Dimpotrivă, jurnaliştii voştri ar putea fi acuzaţi cel mult de un exces de empatie faţă de eroii reportajului, victime ale unor guvernări (româneşti) catastrofale. Ei nu stigmatizează românii ca hoţi, cerşetori etc., ci îi prezintă ca oameni extrem de amărâţi în căutarea disperată a unei soluţii de supravieţuire pentru ei şi familiile lor", precizează organizaţiile neguvernamentale.
Semnatarii spun că, din acest motiv, consideră protestele oficialilor români ca fiind generate fie de ignorarea conţinutului real al reportajului, fie de "o teribilă ipocrizie" care îi face să acuze jurnaliştii de la Channel 4 că au expus sărăcia românilor, sărăcie pe care reprezentanţii celor care au generat această uriaşă problemă se străduiesc să o ignore şi să o ascundă.
Ei mai apreciază că protestele reprezentanţilor comunităţii românilor de succes din Marea Britanie ar fi trebuit să fie adresate exclusiv autorităţilor din România, autoare ale dezastrului social care generează, între altele, emigraţia.
Scrisoarea este semnată de ActiveWatch, RomanoButiQ, APADOR CH, Accept, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de dezvoltare curriculară şi studii de gen Filia şi ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives.
Documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") este difuzat, din 17 februarie, de Channel 4, până în prezent putând fi vizionate două episoade. Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relata The Independent, în ediţia electronică.
În primul episod este prezentat un rom din Baia Mare care nu reuşeşte să îşi găsească o slujbă pentru că nu ştie limba engleză, dar şi povestea lui Alex, altul decât naratorul, care doarme pe cartoane în staţia Victoria din Londra, şi a lui Ştefan, care a reuşit să îşi găsească un loc de muncă făcând curăţenie pe străzi.
Citeşte şi:
Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming", difuzat de Channel 4, prezintă poveştile a trei români în Marea Britanie - VIDEO
În al doilea episod, este prezentată şi povestea Mihaelei, asistentă la un azil de bătrâni, şi a lui Adi, care, trăind sub un pod, spală maşini ca să-şi întreţină familia rămasă în România.
Cel de-al treilea şi ultimul episod va fi difuzat miercuri seară.
Documentarul a fost criticat pe motiv că ar fi tendenţios la adresa românilor, de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia. Numeroşi români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de documentar, premierul Victor Ponta exprimând solidaritate cu manifestanţii.
Citeşte şi:
Aurescu, către omologul britanic: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4
Citeşte şi:
Numeroşi români au protestat la Londra faţă de documentarul Channel 4. Ponta exprimă solidaritate
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Aurescu, către omologul britanic: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4
Citește și: Numeroşi români au protestat la Londra faţă de documentarul Channel 4. Ponta exprimă solidaritate
Citește și: Ministerul Afacerilor Externe: Primul episod din documentarul Channel 4, nereprezentativ pentru comunitatea românească
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe