- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.01.2016, 12:32)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii cere 5% din taxele obţinute din jocurile de noroc pentru restaurări şi film
Taxele pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a acestora, precum şi din taxa de acces, alocate Ministerului Culturii ar urma să crească de la 1% la 5%, fonduri ce vor merge către restaurări de monumente istorice şi film.
Urmărește
596 afișări
Ministerul Culturii cere 5% din taxele obţinute din jocurile de noroc pentru restaurări şi film (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prevede ca din cei 5% alocaţi Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% să fie direcţionaţi ''pentru finanţarea consolidării si restaurării clădirilor monumente istorice cu risc seismic crescut în care funcţionează instituţii publice de cultură de interes naţional şi local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Alocarea a 2% din taxele provenite din jocurile de noroc se impune în contextul Legii nr. 282 din 18 noiembrie 2015 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, care interzice organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare, care presupun aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente. Ca urmare a acestei reglementări, mai multe instituţii de cultură marcante au fost nevoite să îşi suspende spectacolele.
Potrivit notei de fundamentare a ordonanţei puse în dezbatere publică în ultima zi a anului trecut, bugetul alocat Ministerului Culturii a fost ''afectat negativ în ultimii ani marcaţi de restricţii bugetare'', reducându-se, prin efectul unor acte normative, contribuţiile la fondurile speciale din domeniul culturii: Timbrul monumentelor istorice, Fondul Cultural Naţional, Fondul Cinematografic.
''În legea bugetului pentru anul 2016 echivalentul procentului de 1% este de cca 14 mil.lei'', susţine Ministerul Culturii, în nota de fundamentare. Prin modificarea succesivă a OUG nr. 77/2009 s-a prevăzut ca un procent de 5% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum şi din taxa de acces, se alocă anual prin legea bugetului de stat, astfel: 1% la Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic şi pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (iniţial, prin legea nr. 246/2010 procentele erau mai mari -1,5% pentru fondul cinematografic şi 3,5% pentru Programul Naţional de Restaurare), 2% la Ministerul Educaţiei Naţionale şi 2% la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Citeşte şi: Mihai Ghyka, moştenitor al domnitorului Grigore Ghica, numit secretar de stat la Cultură
Citeşte şi: Bugetul ICR pe 2016, avizat favorabil de comisiile de cultură, în absenţa preşedintelui Radu Boroianu
Citeşte şi: Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în Comisiile de cultură, cu suplimentare pentru "Cuminţenia Pământului"
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe