- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.08.2015, 16:40)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Monumentul Holocaustului romilor a fost inaugurat, sâmbătă, la Bucureşti - FOTO
Primul monument care comemorează Holocaustul romilor a fost dezvelit la Muzeul Culturii Romilor din Bucureşti, sâmbătă, în prezenţa câtorva dintre supravieţuitorii deportărilor din Transnistria, a unor reprezentanţi ai societăţii civile şi a europarlamentarului Damian Drăghici.
Urmărește
1806 afișări
Monumentul Holocaustului romilor a fost inaugurat, sâmbătă, la Bucureşti (Imagine: Marius Dumbravenu/Mediafax Foto)
"La 71 de ani de la această problemă uriaşă din istorie, am realizat monumentul Holocaustului romilor. La 2 august, pe când mă aflam la o dezbatere pe această temă, mi-a venit ideea şi am promis că, până astăzi, realizăm acest monument. L-am construit într-o săptămână, am făcut tot ce-am putut mai bine. El conţine trei simboluri: în primul rând, rugina, apoi lumânările şi sârma ghimpată şi roata romilor - jumătate închisă, jumătate deschisă", a declarat pentru MEDIAFAX Damian Drăghici, membru al Parlamentului European şi unul dintre iniţiatorii acestui proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Cel mai important este că aceşti oameni nu au supravieţuit doar deportării în Transnistria, au supravieţuit în viaţă. Cum e să vii, la 12 ani, fără părinţi, fără nimic şi să o iei de la capăt?! Asta e mai greu decât supravieţuirea în sine", a mai spus acesta.
"Este primul monument al nostru care reprezintă Holocaustul romilor, după 25 de ani de la Revoluţie, şi, aşa cum am mai spus, nouă, fiind creştini, nu ne place să fim îngropaţi la altcineva la groapă. Noi aveam înainte un monument, dar era lângă al altcuiva, nu era doar al nostru", a explicat europarlamentarul.
Potrivit lui Damian Drăghici, acest monument va fi mutat peste câteva săptămâni din curtea muzeului în Parlamentul European, iar, până la sfârşitul anului, va exista un altul care va fi montat într-un spaţiu public, cu vizibilitate maximă, în Sectorul 3 al Capitalei.
"The sun will rise and so will we, again and again and again" stă scris, purtând semnătura lui Drăghici, pe monumentul dedicat comemorării zecilor de mii de romi din România victime ale deportării în Transnistria, între 1942 - 1944. Acesta a fost ridicat cu sprijinul Fundaţiei Bright Light şi al Organizaţiei Romani Criss.
La evenimentul inaugural, din cadrul festivalului Pakivalo (onorabil, n.r.), care se desfăşoară în perioada 6 - 8 august, la Muzeul Culturii Romilor, s-au ţinut două momente de reculegere - pentru victimele Holocaustului şi pentru a comemora doi ani de la moartea lui Nicolae Gheorghe, sociolog şi activist, premiat în 1992 de Guvernul francez pentru drepturile omului.
Actorul Florin Zamfir a recitat câteva versuri, în limbile romani şi română, care vorbesc despre viaţa romilor, iar doi dintre supravieţuitorii romi ai deportării au povestit, în câteva cuvinte, chinurile la care au fost supuşi împreună cu alte sute de familii în acea perioadă.
Artistul Vasile Ionescu a vorbit despre "întoarcerea la memoria reală a romilor". "Trebuie să ne asumăm şi binele şi răul. Să fii rom înseamnă a-ţi conştientiza soarta, că eşti nefericit, fără noroc", a încheiat acesta.
Data de 2 august a fost recunoscută ca Ziua memorială a Holocaustului european al romilor, iar antigipsismul este văzut ca o atitudine incompatibilă cu valorile Uniunii Europene, prin Rezoluţia adoptată de Parlamentul European în data de 15 aprilie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe