- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.02.2022, 08:09)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Autopsii medico-istorice. Societate, consimţământ şi medicină legală” de Octavian Buda
Medicii legişti n-au oferit numai remedii pentru bolile somatice şi sociale prevalente în România secolelor trecute, dar congtribuţiile lor au fost şi de o surprinzătoare actualitate.
Urmărește
219 afișări
Octavian Buda, născut în 1966, este un medic psihiatru şi istoric al medicinei, profesor universitar care conduce catedra de istoria medicinei din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, din 2009. Între 2015 şi 2017 a fost preşedintele Asociaţiei Europene de Istorie a Medicinei (EAHMH - The European Association for the History of Medicine and Health), fondată la Strasbourg în 1989, fiind primul est-european ajuns în fruntea acestei societăţi. Este al doilea român, după Victor Gomoiu, care a condus o societate internaţională de istoria medicinei. A obţinut o serie de premii internaţionale de prestigiu, iar studiile sale acoperă aspecte variate ale istoriei medicinei româneşti şi universale, interrelaţia dintre medicină şi filozofie, antropologie culturală, bioetică, psihanaliză. A publicat un număr remarcabil de cărţi, cele mai multe ocupându-se de istoria medicinei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Scriu editorii: „Istoria medicinei se află azi într-un proces de transformare conceptuală determinat, pe de o parte, de interogaţiile societăţii cu privire la provocările progresului ştiinţific şi mai ales dilemele morale pe care implică iar, pe de altă parte, de efortul de reactualiza idei şi teorii medico-sociale ce au individualizat şcolile medicale naţionale în plan european. Destul de discretă până în 1989, istoriografia medicală est-europeană este readusă gradual în actualitate, prin contribuţii care se vor esenţiale pentru înţelegerea istoriei continentului.
De evoluţia medicinei la noi se poate vorbi odată cu perioada premodernă, apoi epoca fanariotă, Unirea Principatelor şi legislaţia aferentă, Independenţa (1877–78), Războiul Balcanic (1912–13), România Mare, perioada interbelică cu ascensiunea dreptei care se termină odată cu primele structurări comuniste, imediate după 1945. Dezvoltarea agendelor biomedicale şi sociale din România, între 1800–1945, cu precădere pe medicină legală, psihiatrie, evoluţionism, eugenism şi medicină socială, s-a corelat inerent cu teme identitare cultural-naţionale. Istoria medicinei româneşti a oglindit aceste schimbări sociale prin reflectarea rolului profesiunii medicale în crearea unui stat naţional modern şi sănătos, prin crearea unui sistem sanitar modern, prin crearea unei reţele spitaliceşti, sisteme azilare, institute de cercetare, catedre universitare, prin care psihiatri, eugenişti, medici legişti au oferit remedii pentru bolile somatice şi sociale prevalente în România de atunci.”
Veţi găsi în această carte informaţii relevante despre antropologia criminală, despre azilul Mărcuţa din Bucureşti, Gheorghe Marinescu şi psihiatria judiciară, psihiatrul Petre Tomescu, doctorul Eduard Pamfil, cel care a pus bazele postbelice ale psihiatriei universitare din Timişoara, dar şi multe altele despre psihiatria judiciară din România şi profesorii remarcabili care au promovat-o. La final, într-o addenda, sunt două texte istorice: discursul din 1892 al lui Mina Minovici ţinut la deschiderea Morgii din Bucureşti; şi textul lui Theodor Vasiliu (profesor de medicină legală în perioada interbelică şi fost adjunct al lui Nicolae Minovici) despre medicina legală românească şi asasinarea lui Barbu Catargiu.
Octavian Buda - Autopsii medico-istorice. Societate, consimţământ şi medicină legală. Editura Tritonic, Istorie. 270 pag.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe