- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.09.2022, 08:50)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Biserica şi şcoala, adăposturi sufleteşti ale culturii noastre naţionale”
Istoria unei familii, Moşoiu, din zona Branului, care „a avut ca trăsătură comună spiritul profund patriotic transmis din generaţie în generaţie.”
Urmărește
147 afișări
Semnalăm astăzi o carte dintre cele rare, în general greu de găsit, care reuşesc să reînvie personaje extrem de importante pentru devenirea neamului şi, simultan, o epocă. Este vorba de o carte alcătuită de preotul iconom stavrofor Nicolae Puchianu-Moşoiu din Râşnov şi fiul acestuia, conferenţiar universitar dr. Gheorghe Puchianu, despre strămoşul lor, prof. Ioan Moşoiu. Dar şi o carte despre istoria unei familii din zona Branului şi despre vicisitudinile prin care au trecut de-al lungul timpului locuitorii zonei. Preotul iconom stavrofor Nicolae Puchianu-Moşoiu, soţia sa şi fiul lor, dr. Gheorghe Puchianu, au decedat după ce s-au infectat cu virusul SARS-Cov-2, în urmă cu exact doi ani. Preotul avea aproape 90 de ani, era un autentic om de cultură, scrisese şi publicase 16 cărţi şi avea o imensă bibliotecă, „aurul vieţii mele”, cum o numea cu mândrie. Cu ani în urma declara: „Foarte multe dintre cărţi le-am cumpărat, unele chiar din timpul liceului, fiindcă am iubit cultura dintotdeauna. A fost cred destinul meu, eu provenind din familia care a dat cei mai mulţi intelectuali din zona Branului. A contribuit la alcătuirea acestei biblioteci şi faptul că profesorul Ioan Moşoiu, director al Colegiului Andrei Şaguna, mi-a lăsat prin testament o parte a cărţilor sale. Unele sunt vechi de două sau trei sute de ani.” Înaintea sfârşitului lumesc reuşise să încheie cartea de faţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Familia mare pe care preotul Nicolae Puchianu-Moşoiu o descrie într-un capitol introductiv a cuprins nume importante de oameni născuţi la Bran, Şimon, Moieciu şi zonele limitrofe şi care au însemnat ceva nu numai pentru zonă, ci şi pentru Ardeal – preoţi, învăţători, profesori, militari (generalul Traian Moşoiu), oameni politici, jurişti, cercetători, cu legături cu mari oameni de cultură (Emil Cioran, de pildă, provine ca descendeţă după mamă, din familia Moşoiu, afirmă autorii; sau prof univ Iancu Gonţea – cel care s-a ocupat de şi a condus Facultatea de Igiena Alimentaţiei -, fiu al Mariei Gonţea, fică a preotului Ioan Moşoiu). Despre toţi aceştia dau seama, cu documente, autorii. Iar din relatări şi documente reînvie uimitor o epocă, în general prima parte a secolului trecut, cu evenimente petrecute în zona Branului şi a Braşovului, între care vizitele Reginei Maria şi întâlnirile Sale cu localnicii.
Cartea este însă, în principal, despre profesorul Ioan Moşoiu, care a fost între 1927 şi 1945 director al Liceului Andrei Şaguna din Braşov, pe care l-a făcut să fie recunoscut drept unul dintre cele mai bune din toată ţara. Fiu al unui mare preot, cu legături cu cei care au făcut Unirea după primul război mondial, profesorul Ioan Moşoiu a refuzat să ajungă şi el preot, îndreptându-se spre profesorat. S-a implicat în mulţime de probleme ale învăţământului, oraşului şi ţării, prin cuvântări şi conferinţe. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost nevoit să evacueze cea mai mare parte din biblioteca Liceului Şaguna, iar valorosul patrimoniu de odoare, picturi, cărţi şi manuscrise, să fie asigurat de primejdia distrugerii şi înstrăinării: şi-a pus casa sa de la Bran – Şimon la dispoziţia Liceului Şaguna, să depoziteze o parte din valorile liceului. Din anul 1947-1948, când familia regală a fost înlăturată de la conducerea României şi în locul ei s-a instalat guvernul comunist, profesorul Ioan Moşoiu a fost arestat şi a trecut prin purgatoriul cercetărilor politice, unde a fost interogat cu ameninţare de deţinere pe viaţă pentru că era fiu de preot, că era nepotul generalului Traian Moşoiu, că a deţinut funcţia de director timp 17 de ani, că a predat istoria şi geografia anticomunistă, că a fost ucenicul lui Nicolae Iorga şi Simion Mehedinţi şi că a avut legături cu familia regală. După scăparea din detenţie, directorul de odinioară a fost retrogradat, fără dreptul de a mai preda la Liceul Andrei Şaguna.
Partea a doua a volumului – de fapt cea mai mare parte a cărţii – cuprinde cuvântările şi conferinţele profesorului Ioan Moşoiu, pe teme dintre cele mai diverse, dar în special referitoare la şcoală, învăţământ, biserică şi istoria naţională.
Pr. Nicolae Puchianu – Moşoiu şi Dr. Gheorghe Puchianu - Biserica şi şcoala, adăposturi sufleteşti ale culturii noastre naţionale. Cuvântări şi conferinţe Prof. Ioan Moşoiu, Liceul Andrei Şaguna din Braşov 1928-1945. Editura Universităţii Transilvania, Braşov. 536 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36