- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.10.2019, 09:17)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Captiv în mine", de Alexander Hausvater
Volumul de faţă este împărţit în două cărţi - piese de teatru ("Fredakahlomania", "Adam şi Eva", "Mazurka", "Galaxia Svejk", "Ovidius in love") şi scenarii de film ("Audiţia" şi "Amantul doamnei Rebreanu").
Urmărește
215 afișări
O carte pe zi: "Captiv în mine", de Alexander Hausvater
"Am început să scriu de la o vârstă fragedă - mărturiseşte în introducerea sa marele regizor Alexander Hausvater. Aveam vreo şase ani când am început să ţin un jurnal. îl ascundeam sub saltea, pentru că nimeni nu avea voie să-l citească. Mulţi ani după aceea, în 1979, am scris primul meu text, o adaptare a romanului lui Păr Lagerkvist Sibylla. Era pentru 25th Street House Theatre, în Saskatoon, Canada. Avusesem la dispoziţie mai puţin de o lună până la începerea repetiţiei. Tema principală era destinul unei femei care se îndrăgosteşte de un bărbat întors din război, dar căreia nu îi este permis să-şi trăiască pasiunea pentru că însuşi Dumnezeu e îndrăgostit de ea. Mi s-a părut absolut imposibil să găsesc cuvintele care să descrie un asemenea dramatism. Cântăream fiecare frază, fiecare propoziţie, fiecare cuvânt şi detestam fenomenul că tot ce era aşternut pe hârtie ar fi putut fi spus într-un număr nelimitat de posibilităţi. Auzeam vocile personajelor în capul meu cu o claritate perfectă, dar când erau pecetluite pe hârtie parcă deveneau vorbe goale, false. Eram ca un om care a trăit o poveste remarcabilă, dar nu e capabil s-o povestească, deoarece articularea anula experienţa trăită. Cred că de la început exista în mine un conflict între scriitorul care deţinea conţinutul poveştii şiregizorul totdeauna în căutarea unei noi forme. Mai târziu am încercat să găsesc un pod de comunicare între cei doi."
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Volumul de faţă este împărţit în două cărţi - piese de teatru ("Fredakahlomania", "Adam şi Eva", "Mazurka", "Galaxia Svejk", "Ovidius in love") şi scenarii de film ("Audiţia" şi "Amantul doamnei Rebreanu").
"«Captiv în mine», partea dedicată teatrului, urmăreşte parcursul unor giganţi ai literaturii, picturii muzicii care se confruntă întâi şi întâi cu ei înşişi într-o încercare de a-şi trăi viaţa la nivelul propriei creaţii. În general sunt prizonierii propriei lor incapacităţi de a trăi, de a iubi, cu aceeaşi intensitate cu care creează."
Prima parte a volumului este prefaţată de Horia Gârbea: "Piesele şi scenariile lui Alexander Hausvater au darul de a media între gândul autorului, viziunea lui «totală» asupra faptelor şi viitorul spectacol, destinat reprezentării irepetabile. Este singurul reper fix, permanent, care ne poate rămâne dintr-un eveniment care se petrece, la fiecare reprezentaţie, altfel. (…) Textul său, luat drept o cale spre spectacol, dar conţinându-i esenţele, reprezintă o mărturie a unui proces creativ de cea mai înaltă şi mai pură tensiune."
Cele două scenarii de film sunt prefaţate de Moscu Copel: "Scântâietor şi efervecescent, regizorul şi scriitorul Alexandru Hausvater ne oferă două texte uimitoare, pe care le numeşte scenarii de film, intitulate Audiţia şi Amantul doamnei Rebreanu. Se vede clar că spaţiul scenic este prea strâmt pentru imaginaţia sa debordantă. (…) Autorul scoate din jobenul lui de magician al poveştii personaje bizare şi cuceritoare, închegând întâmplări şi situaţii care ar trebui să ne conducă către un spectacol pur, dacă, încet-încet, nu am fi împinşi spre o zonă întunecată şi tragică.
Volumul este întregit cu un număr de pagini "Hausvater pe scurt": premierele spectacolelor ale căror texte apar în prima parte, o scurtă biografie a regizorului scriitor, spectacolele regizate de el în ţară şi străinătate, cărţile publicate, adaptările pentru scenă, scenariile de film, teatrul radiofonic, cursurile de teatru organizate în diferite ţări, premiile obţinute.
Alexander Hausvater - "Captiv în mine. Teatru. Film". Editura Integral. 426 pag.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O carte pe zi: "Povestea mea", de Michelle Obama
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe