O carte pe zi: „Cele cinci Melikate din Karabagh” de Raffi

Este pentru prima oară când apare în româneşte această lucrare de referinţă, privind un ţinut şi o perioadă dintre cele mai agitate şi controversate din trecutul naţiunii armene.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cele cinci Melikate din Karabagh” de Raffi

Dacă vreţi să aflaţi multe şi bune despre literatura armeană, căutaţi colecţia Armenia Integral a Editurii Integral, care a început să publice, într-o acţiune salutară şi benefică, titluri mai noi sau mai vechi din această literatură, toate reprezentative, într-un anume fel. Şi care, în plus, beneficiază de traduceri de excepţie, însoţite uneori şi de comentarii de excepţie, ale unui om de cultură admirabil, Sergiu Selian, din păcate unul dintre foarte puţinii supravieţuitori ai unei minunate şcoli de traducători.

Au apărut în acestă colecţie: Hovhannes Zatikian – „Domnitorul armean Hovhannes (Ioan Vodă)”, Akram Aylisli – „Vise de piatră”, Vahagn Grigorian – „Râul timpului”, Platon Zubov – „Astrologul din Karabagh”, Gurghen Mahari – „Livezi în flăcări”, Hovik Afian – ”Roşu”, Grig – „Pisica lui Isus”, Raffi – „Cele cinci melikate din Karabagh” - şi încă… Toate cărţi remarcabile care pot da cititorului neinformat o imagine sugestivă despre mersul acestei literaturi, iar celui informat, depline satisfacţii.

Armenia a fost cândva, în vechime, în lumea antică, un regat imens, de la Mediterana, la Marea Neagră şi la Marea Caspică, dar vitregiile istoriei şi în mod cert propriile-i slăbiciuni i-au restrâns teritoriul. O vreme a încetat să existe ca stat autonom, restaurându-şi independenţa abia în 1920 - şi nici după aceea nu au încetat vicisitudinile. Nu e locul să intrăm acum în detalii. Sute de ani a fost împărţită administrativ în regiuni sub domnianţie străină, persană, rusă, otomană. Despre o parte a istoriei vorbeşte cartea de faţă.

Autorul este scriitorul clasic armean Raffi (numele real - Hacob Melik-Hacobian, 1825-1888), autor al unor importante romane inspirate din istoria Armeniei, în egală măsură analist social şi politic. El a scris, pe lângă ficţiunile istorice, o istorie propriu-zisă, monografia „Cele cinci Melikate din Karabagh”, consacrată principatelor armeneşti autonome care în secolele XIV-XIX au dominat regiunea estică a Armeniei medievale.

Este pentru prima oară când apare în româneşte această lucrare de referinţă, privind un ţinut şi o perioadă dintre cele mai agitate şi controversate din trecutul naţiunii armene. Melikatul era un principat condus de un melik, per¬soană de spiţă nobilă dintr-o dinastie aristocratică, iar districtele erau situate în regiunea istorică armeană Karabagh.

„Pentru conceperea acestei lucrări decisive în scopul demonstrării armenităţii Arţakhului, ţinut numit Karabaghul de Munte şi cunoscut ca atare până în zilele noastre – scrie admirabilul traducător Sergiu Selian -, Raffi a efectuat vizite îndelungate şi repetate în regiune, s-a documentat la faţa locului şi ulterior în arhive, a studiat scrupulous şi asiduu manuscrise, cărţi şi surse orale. Ceea ce a rezultat a fost şi a rămas ca reper istoric de bază, o evocare a Melikatelor armeneşti componente ale Karabaghului, convingătoare dovadă a autohtonismului populaţiei armene din teritoriul disputat ulterior în mod abuziv de puteri străine învecinate.

Întrepătrunderea istoriei armene cu interesele imperiilor rus şi persan a determinat în mare măsură destinul Karabaghului, ţinut despărţit arbitrar de Armenia propriu-zisă, dar care s-a păstrat, datorită celor cinci Melikate, ca o oază de armenitate, în speranţa unei posibile reîntregiri a statului armean. Nu o dată acest destin a fost deviat şi determinat în afara Karabaghului, dar niciodată anulat definitiv. Lucrarea lui Raffi reconstituie această dramatică existenţă şi totodată îi justifică evoluţia prin prezenţa continuă, persistentă a elementului armean.”

Raffi – Cele cinci Melikate din Karabagh. (1600-1827). Izvoare pentru o nouă istorie armeană. Traducere din limba armeană, prefaţă şi note de Sergiu Selian. Editura Integral, colecţia Armenia Integral. 267 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici