- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.04.2020, 08:04)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Cervantes, omul care a inventat ficţiunea", de William Eggiton
Până la cartea lui Cervantes, spune William Eggiton încă de la început, oamenii nu erau obişnuiţi cu acest limbaj, nu-l ştiau. Cervantes ne- a învăţat limbajul ficţiunii.
Urmărește
280 afișări
"Cervantes, omul care a inventat ficţiunea", de William Eggiton
William Eggiton este profesor de umanioare la Johns Hopkins University din Statele Unite, unde predă literatură spainolă şi latino-americană. A piublciat mai multe cărţi foarte căutate, cea mai recentă, cea de faţă, pe care o consider una dintre cele mai bună cărţi-eseu despre marele Miguel Cervantes. O carte utilă atât studenţilor, cât şi oricărui iubitor de literatură.
La începutul secolului al XVII-lea – scriu editorii -, un veteran al războiului Spaniei împotriva Imperiului Otoman a publicat o carte. Acea carte, <<Don Quijote de la Mancha>>, avea să se vândă în mai multe exemplare decât oricare alta, cu excepţia Bibliei, transformându-l pe autor, Miguel de Cervantes, în cel mai citit sciitor din istoria literaturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cartea lui William Egginton este despre cum Cervantes a ajuns să creeze ceea ce acum numim ficţiune şi despre cum aceasta a schimbat lumea, ajungând să influenţeze arta, politica şi ştiinţa, lumea modernă fiind, practic, de negândit fără ea.
Până la cartea lui Cervantes, spune William Eggiton încă de la început, oamenii nu erau obişnuiţi cu acest limbaj, nu-l ştiau. Cervantes ne- a învăţat limbajul ficţiunii.
"Posibilitatea de a trăi realităţi diferite şi uneori chiar contradictorii, fără să le respingem nici pe una, nici pe cealaltă, constituie unul dintre motivele pentru care ne simţim atraşi de ficţiune, în toate formele ei.
Nu este un lucru care s-a realizat peste noapte. Cultura noastră a avut nevoie de o evoluţie îndelungată pe plan tehnologic şi intelectual ca să modeleze ficţiunea şi să-i redea formele de astăzi; iar procesul nu s-a încheiat. Chintesenţa ficţiunii - prin care cunoaştem lumi diferite, alături de perspectivele şi emoţiile pe care acestea le generează, de parcă ar fi ale noastre, fără să uităm vreo clipă faptul că ne aflăm, de fapt, în altă parte - a căpătat forma de astăzi in urmă cu patru sute de ani. Şi, deşi a beneficiat de secole de înţelepciune şi de tehnici moştenite de la scriitorii şi filosofii de dinaintea sa, cel care a inovat şi a îmbinat, mai mult decât orice altcineva, tehnicile folosite astăzi în crearea ficţiunii nu este un erudit al Renaşterii, protejat şi finanţat de prinţi pentru a putea duce în tihnă o viaţă dedicată cunoaşterii. A fost, în schimb, soldat, aventurier, prizonier şi un veşnic datornic, care, după numeroase încercări şi la fel de multe eşecuri, a dat naştere, spre sfârşitul vieţii, unei cărţi ce avea să devină modelul ficţiunii moderne.
Acesta este Miguel de Cervantes Saavedra. Iar cartea pe care a publicat-o în 1605 se numea Ingeniosul hidalgo Don Quijote de la Mancha. Spre marea lui surprindere, cât şi a celorlalţi, romanul lui Cervantes s-a bucurat de un succes internaţional, conferindu-i faimă, dacă nu şi avere. (...)
Ficţiunea, aşa cum o înţelegem astăzi, este cu totul diferită de istorie sau de poezie, aşa cum erau cunoscute de cititorii de dinaintea lui Cervantes. Pentru ca o naraţiune în proză să devină ficţiune trebuie să fie scrisă pentru un cititor care ştie că faptele descrise în paginile sale nu sunt adevărate, dar le tratează un timp ca şi când ar fi.
William Egginton - "Cervantes, omul care a inventat ficţiunea". Traducere din limba engleză de Iris-Manuela Anghel. Editura RAO. 314 pag.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe