- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.04.2023, 09:05)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Cetatea Cucului din Nori” de Anthony Doerr
Anthony Doerr, laureat al Premiului Pulitzer 2015, a câştigat, în Franţa, Le Grand prix de littérature américaine pentru romanul Cetatea cucului din nori (8 noiembrie 2022). Un manuscris din Grecia antică uneşte trecutul, prezentul şi viitorul umanităţii. O carte gândită ca un imn închinat cărţilor.
Urmărește
393 afișări
O carte pe zi: „Cetatea Cucului din Nori” de Anthony Doerr
„Cetatea Cucutui-din-Nori, un basm grecesc pierdut al scriitorului Antoniu Diogene, care relatează călătoria unui păstor către un oraş ceresc, a fost probabil scris la sfârşitul secolului întâi era noastră. Ştim dintr-un rezumat bizantin de secol nouă că povestea se deschide cu un scurt prolog în care Diogene se adresează unei nepoate suferinde şi declară că n-ar fi inventat acea poveste comică, ci ar fi descoperit-o într-un mormânt din străvechiul oraş Tir, scrisă pe douăzeci şi patru de tăbliţe de lemn de chiparos. îmbinând elemente de basm, aventură nebunească, science-fiction şi satiră utopică, e prezentat în epitoma lui Fotie ca unul dintre cele mai fascinante romane antice”.
Scriu editorii: „Constantinopol, 1453 – de-o parte şi de alta a zidurilor oraşului, doi copii, Anna şi Omeir, sunt sortiţi să se întâlnească, pentru a salva o carte şi, prin gestul lor, pe ei înşişi. Idaho, în prezent – la etajul bibliotecii publice, octogenarul Zeno împreună cu cinci copii montează o bizară piesă de teatru, în vreme ce, la parter, adolescentul idealist Seymour se pregăteşte să detoneze o bombă, crezând că luptă pentru o cauză nobilă. În spaţiu, peste câteva decenii – Konstance, pe o navă interstelară având ca destinaţie o exoplanetă, supravieţuieşte doar călăuzită de o poveste pe care i-o spunea tatăl ei seară de seară. Destinele tuturor personajelor sunt legate de misteriosul manuscris din vechime, care celebrează puterea scrisului şi a imaginaţiei.
Cetatea cucului din nori e o construcţie admirabilă ca ambiţie şi execuţie, un mic labirint polifonic, cu multiple planuri temporale, unde cititorul se va pierde şi regăsi cu încântare, pentru că e clădit pe o temelie foarte solidă, care e nici mai mult, nici mai puţin decât credinţa autorului în puterea vindecătoare a poveştilor”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Prin urmare, cinci personaje principale, Ana, Omeir, Seymour, Zeno şi Konstance descoperă, fiecare în timpul şi spaţiul său, puterea imaginaţiei. O poveste despre un om care visa să se transforme în pasăre, traversează timpul şi continentele, născând iubiri şi prietenii şi mai cu seamă salvând lumea prin fantezie.
„Uimire şi disperare, dragoste, distrugere şi speranţă – toate îşi află locul în intriga somptuoasă a romanului” - Observer.
„Într-o lume în care natura şi poveştile sunt mai preţioase ca oricând, acest roman minunat educă, vindecă şi inspiră deopotrivă” - The Times.
Anthony Doerr – Cetatea Cucului din Nori. Traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 524 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe