O carte pe zi: „Christian Dior. Povestea unei vieţi” de Marie-France Pochna

„Civilizaţia noastră este un lux, şi pe ea o apărăm. (...) Am considerat meseria mea ca fiind un fel de luptă împotriva a tot ce timpul nostru poate avea mediocru şi demoralizant” (Christan Dior)

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Christian Dior. Povestea unei vieţi” de Marie-France Pochna

Marie-France Pochna este profesor, producător TV, precum şi expert în modă şi tendinţe de lux. A publicat biografii ale unor personalităţi din această lume, precum Marcel Boussac, fondatorul Casei Dior, Gianni Agnelli sau Nina Ricci. Este autoritatea recunoscută în tot ceea ce legat de viaţa şi creaţia lui Christian Dior.

Scrie, în cuvântul înainte al cărţii pe care o semnalăm astăzi, că vedem numele lui Dior prezent pe cele mai faimoase bulevarde ale lumii. O dovadă că viaţa unui om mare nu se opreşte odată cu moartea sa

Mare revoluţionar al modei în perioada postbelică, Christian Dior a fost cel care, în doar un deceniu, din 1947 până în 1957, a rescris relulile modei şi a deschis o nouă eră în haute couture.

„Născut sub o stea norocoasă (în 1905) – scriu editorii -, în timpul acelei unice Belle Epoque, Christian Dior a avut o copilărie magică. Apoi, în adolescenţă, s-a lăsat vrăjit de nebunii ani ’20, când a trăit o viaţă boemă alături de artişti şi scriitori geniali care îşi şlefuiau talentul sub ochii deja experimentaţilor Jean Cocteau şi Max Jacob. Drumul său prin Marea Criză, urmată de falimentul familiei, şi ulterior prin perioada războiului şi a Ocupaţiei l-a condus pe nesimţite către frumos. Şi către succes. Fiecare pagină a acestei cărţi este o comoară semnată „Dior”, care merită să stea alături de celebrele sale creaţii.”

A avut şi o soră, la fel de norocoasă ca el, Catherine Dior, care a activat în Rezistenţa Franceză, a fost capturată de Gestapo în 1944 şi deportată în lagărul de la Ravensbrück, dar s-a întors cu bine în Franţa iar, doi ani mai târziu, primul parfum lansat de fratele ei va fi numit, în cinstea sa, Miss Dior.

A colaborat, imediat după război, cu Marcel Boussac, proprietarul casei de modă Philippe et Gaston, care se afla în căutarea unui desginer pentru revitalizarea afacerii. Dar Dior dorea să creeze o casă de modă nouă, sub propriul său nume. Boussac a acceptat să-i finanţeze proiectul. Christian Dior urma să se ocupe de partea creativă a afacerii. În scurt timp, casa Dior avea să se transforme într-un adevărat imperiu al modei, s-a extins şi în industria accesoriilor, comercializând sub marcă proprie blănuri, pălării, mănuşi, ciorapi, pantofi, bijuterii şi parfumuri, totul pentru a crea un look complet, elegant din cap până în picioare, exact aşa cum şi-l imagina Dior. A fost o premieră în istoria caselor de modă, care până atunci produceau doar îmbrăcăminte (şi, eventual, parfumuri, precum Chanel); în câţiva ani însă, modelul Dior va fi preluat de toţi marii creatori de modă. Iar „New Look”, numele noii colecţii, avea să-l facă celebru pe Christian Dior.

Un „creator de vise”.

Marie-France Pochna – Christian Dior. Povestea unei vieţi. Traducere de Anca Măgurean. Editura RAO. 457 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici