O carte pe zi: „Din pântecul balenei" de Sjón

  • Un amestec ciudat de mit şi realitate, un roman hipnotic.
  • Ne-am obişnuit în ultima vreme să credem că Islanda are cei mai mulţi scriitori la mia de locuitori din lume, iar majoritatea acestora, poate chiar o proporţie covârşitoare sunt autori de thrillere.
Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Din pântecul balenei" de Sjón

O carte pe zi: „Din pântecul balenei” de Sjónde

Uităm de minunatele saga ale ţării şi de scriitorii faimoşi care n-au avut nimic de-a face cu romanele poliţiste, cum ar fi Halldór Kiljan Laxness, care a cîştigat Premiul Nobel pentru literatură în 1955. Dintre aceşti scriitori islandezi care scriu şi altceva decât thrillere face parte Sjón.

Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) s-a născut la Reykjavik, în 1962. Este romancier, dramaturg, poet şi textier. Romanele sale, printre care se numără Vulpea albastră, distins cu Premiul pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, Muza Şoptitoare sau Din pântecul balenei, au fost traduse în peste douăzeci şi cinci de limbi. Este autorul multora dintre textele cântecelor celebrei Björk. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dansând cu noaptea (2000) de Lars von Trier.

Scriu editorii români:„Islanda anului 1635 este o lume măcinată de sărăcie, boală şi cruzime, în care nu poţi supravieţui decât dacă te pui sub protecţia conducătorilor laici sau religioşi. Dar Jónas Pálmason stăruie să-şi croiască singur drumul în viaţă, fapt ce trezeşte neîncetat suspiciuni. Îşi câştigă traiul ca poet itinerant, tămăduitor şi, ocazional, exorcist, încercând să-şi întreţină mica familie. Totuşi, când refuză să ia parte, alături de ţăranii mânaţi de lăcomie din satul lui, la masacrul vânătorilor de balene basci care veniseră la pescuit în apele nordice, este condamnat ca eretic şi exilat pe o insulă pustie. Aşezat pe stâncile ei golaşe, cu privirea pierdută la imensitatea lichidă ce-l înconjoară, Jónas rememorează episoade halucinante din viaţa lui de până atunci – exorcizarea mortului viu din Snjáfjöll, întorsăturile surprinzătoare ale roţii destinului, moartea celor dragi. Din pântecul balenei este povestea fascinantă a unei minţi pătrunzătoare şi a unei epoci dispărute, o adevărată saga pentru lumea contemporană”.

Nu veţi găsi în acestă carte Islanda lui Halldór Laxness. Sjón descrie o ţară plină de animale stranii, bântuită de fenomene naturale stranii şi de fantome. Ce mai distinge romanul e stilul scrierii, în mare poetic.

„Din pântecul balenei este un amestec ciudat de mit şi realitate, un roman hipnotic, Sjón recurgând la proza lirică pentru a crea un univers nepămîntean ce îşi atrage cititorii înăuntru.” (The Big Issue)

„În ultimele trei decenii, romancierul, poetul şi textierul contemporan Sjón a publicat câteva microromane fenomenale, în stare să dea peste cap aşteptările cititorului cu privire la ce se întâmplă la limitele exterioare ale realismului. Acolo, ceea ce este aparent real se dovedeşte a fi hibridizat cu mit, folclor şi fantezie, ca şi când două sau mai multe naraţiuni-cadru ar fi fost comprimate laolaltă.” (The Nation)

Romanul a fost nominalizat la Independent Foreign Fiction Prize (2012) şi International IMPAC Dublin Literary Award (2013).

Sjón – Din pântecul balenei. Editura Polirom. Traducere din limba engleză de Anca Diaconu. 212 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici