O carte pe zi: „Economie utilă pentru vremuri dificile” de Abhijit V. Banerjee şi Esther Duflo

O carte care aruncă lumină asupra celor mai presante probleme ale zilei, incluzând migraţia, comerţul, schimbările climatice şi inegalitatea.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Economie utilă pentru vremuri dificile” de Abhijit V. Banerjee şi Esther Duflo

O carte pe zi: „Economie utilă pentru vremuri dificile” de Abhijit V. Banerjee şi Esther Duflo

„Am scris cartea de faţă ca să nu ne pierdem speranţa. Ca să ne spunem o poveste despre ceea ce nu a mers bine şi de ce, dar şi să ne amintim de ceea ce a mers bine. O carte care se referă în egală măsută la probleme şi la modul în care lumea noastră îşi poate reveni dacă suntem corecţi în privinţa diagnosticului. O carte despre eşecurile politicii economice, despre aspectele în care am fost orbiţi d eideologie, despre lucrurile evidente pe care nu le-am văzut.”

Asta susţin în prefaţă cei doi autori, câştigători ai Premiului Nobel pentru economie în 2019. Abhijit V. Banerjee este profesor internaţional de economie al Fundaţiei Ford la MIT şi autor al Poor Economics. A primit multe onoruri şi premii şi a fost numit unul dintre primii 100 de gânditori globali de către revista Foreign Policy, făcând parte din grupul secretarului general al ONU pentru Agenda de Dezvoltare Post-2015. Esther Duflo este profesor de economie a dezvoltării şi a reducerii sărăciei, Catedra Abdul Latif Jameel la MIT şi autor al Poor Economics. Duflo a făcut parte din Consiliul de Dezvoltare Globală al preşedintelui Obama şi a primit numeroase onoruri academice şi premii, inclusiv Medalia John Bates Clark şi o bursă MacArthur „Genius Grant“.

Scriu editorii: „În această carte revoluţionară, economiştii premiaţi Abhijit V. Banerjee şi Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale şi politice ale zilei. De la imigraţie la inegalitate, de la creşterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiţi de ideologie.

Originală, provocatoare şi imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – şi pe ani de explorare a celor mai eficiente soluţii pentru reducerea sărăciei extreme –, construieşte un caz convingător în favoarea intervenţionismului inteligent şi a unei societăţi clădite pe compasiune şi respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem şi să înţelegem lumea în echilibru precar în care trăim.

„Nu toţi economiştii poartă cravată şi gândesc ca bancherii. În minunata lor carte, Banerjee şi Duflo abordează zone impresionante ale cercetării, punând sub semnul întrebării punctele de vedere convenţionale despre probleme care merg de la comerţ la taxarea veniturilor de top şi mobilitate şi îşi oferă viziunea plină de forţă despre cum putem lucra cu acestea. O lectură obligatorie.“ Thomas Piketty

Abhijit V. Banerjee, Esther Duflo – E onomie utilă pentru vremuri dificile Soluţii optime pentru probleme greu de rezolvat. Traducere din limba engleză de Monica Pîrvulescu. Editura Litera, colecţia IQ230. 494 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici