O carte pe zi: ”Eliberare” de Imogen Kealey

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Eliberare” de Imogen Kealey
O carte despre Şoarecele Alb, o eroină legendară a Rezistenţei franceze, curajoasă, întreprinzătoare şi inteligentă.
 
Imogen Kealey este un pseudonim adoptat de scenaristul american Darby Lealey şi romanciera britanică Imogen Robertson. Amândoi au vrut să scrie această carte inspirată din fapte reale.
 
Nancy (Grace August) Wake, cunoscută şi ca Nancy Fiocca, după numele soţului ei, s-a născut în Noua Zeelandă, a ajuns ziaristă în Franţa, s-a alăturat Rezistenţei, a fugit din Franţa. Refuzată de Forţele Franceze Libere pentru că era... femeie, Nancy Wake a fost acceptată În Marea Britanie s-a antrenat în DOS (cu celebra Vera Atkins), a fost trimisă din nou în Franţa. Între altele, a evitat o tentativă de asasinare, a condus oameni în luptă, a participat la numeroase operaţiuni împotriva germanilor, între care şi un atac asupra sediul Gestapo, a capturat trupe germane puse pe fugă şi a supravegheat transferul lor forţelor americane. Pe scurt, a contribuit din plin la victoria aliaţilor. 
 
Scriu editorii: „Pentru Aliaţi, ea a fost o luptătoare neînfricată, o legendă a operaţiunilor speciale, o pionieră. Pentru Gestapo, a fost o fantomă, o umbră, cea mai vânată persoană din lume. Dar, înainte de toate acestea, Nancy Wake este o tânără locuitoare a Marsiliei, proaspăt logodită cu iubitul ei. Apoi Franţa este cucerită de nazişti şi, cu apetitul ei pentru pericol, Nancy se vede curând atrasă în Rezistenţa franceză. Supranumită Şoarecele Alb, cu o răscumpărare de 5 milioane de franci pusă de Gestapo pe numele ei, Wake reuşeşte să nu fie prinsă, deşi era în capul listei de persoane căutate de nazişti. În schimb, soţul ei este arestat pentru trădare şi acuzat că el ar fi Şoarecele Alb. Wake ajunge în Marea Britanie şi, după un antrenament la Departamentul pentru Operaţiuni Speciale (DOS) este paraşutată în Auvergne, unde trebuie să câştige respectul unora dintre cei mai duri şefi ai Rezistenţei. Acolo se luptă cu naziştii, încercând, în acelaşi timp, să-şi salveze soţul.”
 
În mare măsură, cam toate faptele ştiute despre activitatea ei se regăsesc în această ficţiune istorică, palpitantă şi bine scrisă. Nancy Wake a fost, după război, multiplu medaliată de mai multe ţări, a fost numită Cavaler al Legiunii de Onoare, apoi Ofiţer al legiunii de Onoare. A murit în 2011.
 
Despre activitatea ei s-a produs o docudramă în 2014. Iar acum această carte este transformată în film.  
 
Povestea curajoasă şi explozivă a unei femei uimitoare care a trăit vremuri ieşite din comun, spusă de un povestitor înnăscut” – Robin Young. 
 
Imogen Kealy – Eliberare. Spioană. Eroină. Soldat. O femeie luptă pentru libertate şi pentru dragostea ei. Editura Litera, colecţia Blue Moon. Traducere din limba engleză şi note de Laura Comănescu. 350 pag.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici