O carte pe zi: „Ieri, azi, mâine. Viaţa mea” de Sophia Loren

Autobiografia unei stele de cinema şi a unei femei cu totul deosebite care, în cuprinsul său, include istoria cinematografiei italiene.

Urmărește
471 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ieri, azi, mâine. Viaţa mea” de Sophia Loren

Cu vreo jumătate de secol în urmă a rulat pe ecranele lumii - şi a fost reluat de atunci constant, un film cu acest titlu, „Ieri, azi, mâine” despre viaţa amoroasă a trei femei, Anna, Adelina şi Mara, care trăiesc la Roma, Neapole şi Milano.

Multe dintre scenele filmului au devenit celebre şi au fost citate sau parodiate de-a lungul vremii, în alte filme. Regia îi aparţinea lui Vittoria De Sica, iar în rolurile principale erau distribuiţi Marcello Mastroianni şi Sophia Loren.

Sophia Loren reia titlul acestui film pentru autobiografia sa.

A fost probabil cea mai celebră şi mai iubită actriţă a celor de vârsta autorului acestei prezentări, o femeie extrem de frumoasă, o actriţă foarte bună şi un idol.

Numele real era Sofia Villani Scicolone, s-a născut pe 20 septembrie 1934, la Roma, şi s-a remarcat în concursuri de frumuseţe la vârsta de doar 14 ani. La 15 ani a pleacă la Roma, de la Pozzuoli, în căutarea succesului şi a debutat în filmul „Quo Vadis?”, descoperită fiind de regizorul Vittorio de Sica.

Au urmat şase decenii (!) de carieră cinematografică şi aproximativ 100 de filme. A lucrat cu mari regizori, între care George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli, Ettore Scola, Robert Altman. Primul său rol important a fost în „L’Oro di Napoli” (1954) al lui De Sica, iar „Peccato che sia una canaglia/ Too Bad She’s Bad” (1954) a fost primul film în care a jucat alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran.

În 1961, rolul dramatic al mamei din „La Ciociara” (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu. A fost recompensată de-a lungul carierei şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite - Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood.

A revenit în faţa camerei de filmat la vârsta de 84 de ani, în „La vita davanti a sé”, regizat de fiul său, Edoardo Ponti.

Scriu editorii: „Autobiografie a uneia dintre cele mai strălucitoare stele din lumea filmului, volumul reface portretul unei femei care a definit o epocă. În paginile vii ale singurei sale autobiografii oficiale, sunt redate sentimentele cele mai intime ale autoarei, bucuriile şi necazurile care o aduc mai aproape de oamenii obişnuiţi. Nu mai este doar o imagine de pe coperta unei reviste sau de pe afişele unor filme, ci un trup şi un suflet. Femeia al cărei zâmbet a cucerit lumea îşi povesteşte trăirile cu simplitate şi înţelepciune, încântându-şi cititorii”.

„Viaţa Sophiei Loren, prezentată în cartea sa <Ieri, azi, mâine>, este o naraţiune sinceră şi articulată, care arată cât de extraordinară poate fi viaţa, un miracol neaşteptat plin de noroc, o călătorie curajoasă spre fericire“ - Le stanze di Alba
Volumul are, fapt rarisim, 64 de pagini cu imagini, un adevărat album! Neapărat de citit.

Sophia Loren – Ieri, azi, mîine. Viaţa mea. Editura RAO. 319 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici