O carte pe zi: „Înainte de întuneric” de Dan Stanca

Fragmente dintr-o istorie de o mai mult de o jumătate de veac, transformate într-o poveste fascinantă.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Înainte de întuneric” de Dan Stanca

O carte pe zi: „Înainte de întuneric” de Dan Stanca

„Pentru mine, un roman este tranformarea demonului sau a doimonului în înger. Aceasta este ideea mea estetică şi crezul meu literar. Mi-am gândit cărţile ca pe un proce spiritual, în care plec de undeva de foarte jos, sau în orice caz dintr-o materie foarte frământată şi chinuită, ca să ajung la o transparenţă, la o zonă să zic angelică, unde sensurile spirituale se pot desluşi.”

O ilustrare aproape perfectă este cel mai recent roman al acestui autor care se mărturiseşte necontenit de mai bine de două decenii în scrierile sale care au uimit şi intrigat lumea cititorilor şi a criticii, romane cu un stil inconfundabil şi cu abordarea unor probleme similare, indiferent de anvergura lor.

„Tablouri – scrie prefaţatoarea - ale unor trecuturi relativ recente, supraetajate, specifice spaţiului românesc (începând cu perioada anilor 40 şi până în prezent). Titlul poate fi înţeles diferit: înainte de întunericul pe care-l creeazădeznodământul sîngeros şi absurd al protagosnistului (de altfel, moartea lui este anunţată încă din primul rînd al textului), sau, ţinând cont de poveştile depănate, ănainte de tenebrele care se aştern peste existenţele înfăţişate. În ceheia cea mai sumbră, ar putea fi chiar întunericul de la sfârşitul lumii. La fel de bne însă, el poate indica înspre perioada situată înainte de întuenric , adică înainte de instaurarea regimului comjnist în România, căci istoria individuală este doar un fir din ţesătura marii istorii.”

Prin urmare, eroul Luca Milescu, este părtaş la evenimentele istoriei, de la anii 40 (legionarismul şi ortodoxia) la revoluţia din decembrie 89 şi pandemie şi are sentimentul că tot ce a trăit trebuie aflat.

O poveste aleră, bazată, pare-se pe o întâmplare sau întâmplări reale, cu personaje memorabile, unele cunsocute, publice, altele ficţiuni pure, romanul devine unul încântător, mai ales prin stil.

 

Dan Stanca – Înainte de întuneric. Prefaţă de Crsitina Bogdan. Editura Litera, clecţia Bblioteca de proză contemporană. 303 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici