O carte pe zi: „Între două lumi. Amintiri dintr-o viaţă suspendată”, de Suleika Jaouad

„O carte uluitoare, scrisă impecabil, pe care ţi-e imposibil s-o laşi din mână.“ — Publishers Weekly

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Între două lumi. Amintiri dintr-o viaţă suspendată”, de Suleika Jaouad

O capodoperă care răstoarnă canonul naraţiunii memorialistice despre boală ca să ne arate ce se întâmplă atunci când corpul se vindecă, iar creativitatea şi curajul intră în scenă pentru a plămădi un nou sine.” Melissa Febos

Totul a început cu o mâncărime, „ca o gheară înnebunitoare pe care o simţi pe piele şi te ţine trează toată noaptea.” A apărut în ultimul an de facultate al autoarei, care avea douăzeci şi doi de ani şi un viitor strălucit. În câteva luni, angajată deja într-un birou de avocatură la Paris, primeşte verdictul: leucemie, cu şanse de numai 35 la sută de supravieţuire. Se întoarce în Statele Unite, face analize peste analize şi începe un program de chimioterapie. Urmează patru ani de tratamente şi chinuri cumplite, în care boala nu cedează, dar are norocul să facă un transplant foarte riscant şi costisitor de măduvă, care dă rezultate, după care, la hotarul dintre cele două lumi, a bolnavilor de cancer şi a celor sănătoşi, începe calvarul adaptării la o viaţă care să semene cu cea dinainte. În tot acest timp scrie, cu chinuri cumplite, un jurnal şi deschide un blog în care povesteşte prin ce trece. În fiecare clipă pândită de moarte.

Cartea, de debut, e toată această experienţă. Una cum nu s-a mai scris, pentru că vorbeşte numai despre boală, ci şi despre revenirea extrem de dificilă la o viaţă normală.

Suleika Jaouad s-a născut la New York dintr-un tată tunisian şi o mamă elveţiană. A urmat studii muzicale la Juilliard, şi-a obţinut licenţa cu brio la Princeton University şi a absolvit masteratul în literatură la Bennington College. A scris, în timpul calvarului ei, o serie de articole pentru NewYork Times intitulată Life, Interrupted, distinsă cu Premiul Emmy. Este un speaker de mare succes. A creat platforma Isolation Journals, cu peste o sută de mii de membri, menită să încurajeze creativitatea şi sentimentul de comunitate în vremuri de pandemie. A fost consilierul lui Barack Obama în probleme referitoare la cancer şi a primit mai multe distincţii pentru efortul ei de a-i susţine pe cei care se luptă cu această boală.

Scriu editorii: „Când, după patru ani, primeşte în sfârşit vestea că nu mai suferă de cancer, descoperă că vindecarea sufletească de abia acum începe. Dorinţa de a se reintegra în lumea celor sănătoşi o îndeamnă să pornească într-o lungă călătorie cu maşina, împreună cu terierul ei. Pe drum, îi întâlneşte pe câţiva dintre noii prieteni cu care corespondase despre boală şi nu numai. În comuniunea cu ei îşi găseşte speranţa şi puterea de a începe o nouă viaţă.”

„Pentru oameni ca noi – se confesează la un moment dat Suleika – nu există restituire, nu există întoarcere la zilele în care trupurile ne erau nevătămate, iar inocenţa – intactă. Recuparea nu-i ca o vacanţă în care te ocupi mai atent de tine şi care apoi te readuce la starea de dinainte de îmbolnăvire. Deşi cuvântul poate sugera altceva, recuperarea nu înseamnă sub nicio formă salvarea trecutului. Înseamnă acceptarea faptului că trebuie să te lepezi pentru totdeauna de ceea ce ştii despre tine, în favoarea unui om care abia atunci s enaşte. Este un act de descoperire de sine brută, înspăimântătoare.”

O poveste scrisă cu măiestrie, care te emoţionează şi te marchează. Observaţiile lui Suleika Jaouad de¬spre sine, despre comuniunea cu cei din jur, despre incertitudinea viitorului pot rezona cu oricare dintre noi, fie că ne-am confruntat cu un astfel de diagnostic sau nu.“ — The Washington Post

„O carte impresionantă, tulburătoare şi universal valabilă, care ne vorbeşte despre durere şi frică, dar şi despre vindecare şi izbăvire. Cu multă empatie, Suleika Jaouad ne arată ce înseamnă să trăieşti şi să înfrunţi moartea, pentru a reveni şi mai plenar la viaţă.“ – Square Books

O capodoperă care răstoarnă canonul naraţiunii memorialistice despre boală ca să ne arate ce se întâmplă atunci când corpul se vindecă, iar creativitatea şi curajul intră în scenă pentru a plămădi un nou sine. Frazele lui Suleika Jaouad sunt la fel de frumoase precum povestea pe care o zugrăvesc. Între două lumi este debutul excepţional al unei voci puternice şi o lectură obligatorie pentru oricine a suferit vreodată.“ – Melissa Febos

Nu rataţi acestă carte!

Suleika Jaouad – Între două lumi. Amintiri dintr-o viaţă suspendată. Traducere din engleză de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă. Editura Humanitas. Colecţia Memorii, jurnale. 392 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici