- Home
- Cultură-Media
- BUCURE;TI, (23.05.2019, 10:15)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde
Schimbările climatice au făcut lumea un loc tot mai puţin primitor. Creşterea nivelului mărilor au obligat populaţiile să se refugieze. Penuria alimentară s-a acutizat. Au izbucnit războaie pentru hrană. Şi totul pentru că au dispărut albinele.
Urmărește
616 afișări
O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde
Prezentăm astăzi o carte extraordinară, o carte fenomen, neliniştitoare şi obsedantă, despre care Kirkus Reviews scria că „ţinteşte să transmită un mesaj convingător, un roman plasat într-un trecut sumbru, o modernitate deja condamnată şi un viitor distopic.“
Curiozitatea ne-a îndemnat să aflăm că: este un bestseller internaţional publicat în treizeci şi cinci de ţări; peste un milion şi jumătate de exemplare vândute în toată lumea; Premiul librarilor norvegieni în 2015; cea mai bine vândută carte în Norvegia în 2015; cea mai bine vândută carte în Germania în 2017; doi ani consecutiv în topul Der Spiegel; selectată în cadrul programului Books at Berlinale în 2017; una dintre cele mai vândute zece cărţi în traducere din Marea Britanie în 2018; roman în curs de ecranizare.
E suficient să vă stârnim curiozitatea?
Maja Lunde, născută în 1975 la Oslo, este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale. A studiat literatura şi psihologia, din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrându-se pe scenarii de film şi pentru televiziunea norvegiană, care s-au bucurat de succes. Din 2012 până în prezent i-au apărut zece cărţi pentru copii şi adolescenţi. Romanul de faţă este primul său roman pentru adulţi, a fost publciat în 2015 şi este primul dintr-o tetralogie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Este în mare parte o distopie care uneşte trei voci distincte din trei epoci diferite (Anglia - 1852, America - 2007, China - 2098), toate vorbind despre suprevieţuirea speciei umane.
Ceva – mai multe cauze – duce la disparţia albinelor; fără albine, „miile de hectare de pământ cultivate au cedat. Câmpuri întregi de plante şi de copaci înfloriţi nu mai făceau fructe de niciun fel. Dintr-odată, produsele agricole care înainte făceau parte din alimentaţia cotidiană se găseau tot mai rar.” Concomitent, a scăzut producţia de carne, oamenii a fost nevoiţi să se descurce fără lapte şi brânză. Iar producţia de resurse alternative de combustibil, ca floarea soarelui, pe care se pusese accent ca substitut al petrolului, a devenit de neconceput. Concomitent, creşterea demografică a stagnat, apoi a început descreşterea. Specia umană a intrat în declin. S-a întâmplat în a doua parte a secolului XXI. „La o sută de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Pământul, aşa cum îl cunoştea omul modern, nu mai era în măsură să adăpostească miliarde de oameni. În 2045, nu se mai găsea nicio albină pe planetă.”
Dar există, la capătul acestui secol şi o speranţă. Descopriţi-o!
Un roman foarte bine tradus de Sanda Tomescu Baciu. (Sanda Tomescu Baciu a înfiinţat şi dezvoltat secţia de limbă şi literatură norvegiană - 1991, Biblioteca de Studii Nordice - 1997 şi Departamentul de limbi şi literaturi scandinave - 2001 la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. În anul 2003 i s-a decernat Ordinul Norvegian Regal de Merit în grad de Cavaler, clasa I.)
Maja Lunde – Istoria albinelor. Traducere din norvegiană de Sanda Tomescu Baciu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 380 pag.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: O carte pe zi: ”Auriu” de Adriana Cârcu
Citește și: O carte pe zi: "Vis febril", un roman foarte scurt, plin de tensiune, un fel de radiografie a fricii, de Samanta Schweblin
Citește și: O carte pe zi: Debuturi la Junimea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe