O carte pe zi: "Vis febril", un roman foarte scurt, plin de tensiune, un fel de radiografie a fricii, de Samanta Schweblin

"Sunt copii stranii. Copii cu malformaţii. Nu au gene, nici sprâncene, pielea le e roşie, foarte roşie şi acoperită cu scuame".

Urmărește
244 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Vis febril", un roman foarte scurt, plin de tensiune, un fel de radiografie a fricii, de Samanta Schweblin

O carte pe zi: "Vis febril", de Samanta Schweblin

Născută în 1978 la Buenos Aires, Samanta Schweblin este o foarte apreciată scriitoare argentiniană a noului val. A publicat trei volume de povestiri foarte gustate, cu care a intrat în mai multe antologii internaţionale, şi mai multe romane. Cu cel de faţă a debutat în acest gen literar, a obţinut un prestigios premiu literar şi a ajuns pe lista scurtă a Premiului Man Booker International.

Undeva în Argentina, Amanda îşi petrece vacanţa cu fiica ei Nina, o copilă. Întâlneşte într-un sat o femeie fascinantă, Carla, al cărei fiu straniu, David, are o boală ciudată. Treptat, povestea Carlei şi conştiinţa Amandei se întrepătrund, dezvăluind o ameninţare ce planează asupra copiilor, asupra lor însele şi asupra altora. Ceva în aer sau în apă e contaminat? Cum să desluşeşti pericolele? În spatele a ceea ce ni se arată se ascund secrete pe care nu le aflăm.

Romanul este structurat ca o piesă de teatru, cu doi protagonişti şi foarte puţină mişcare. Tânăra Amanda se află pe patul de moarte, într-un spital de ţară. Băiatul David se află lângă ea şi-i vorbeşte. Nu e fiul ei, iar ea nu e mama lui. Dar recompun împreună drama unei familii.

"Vis febril", spun editorii, "este un coşmar care se întrepătrunde cu realitatea, o poveste de dragoste, dar şi o adevărată pildă de viaţă. Samanta Schweblin scrie o poveste extraordinară şi hipnotică, menită să ne ţină captivi şi să ne poarte în tenebrele unui univers imaginar şocant".

Dialogul dintre Amanda şi David este în timpul prezent, dar femeia îi relatează băiatului şi dialogul din urmă cu câteva zile avut cu mama lui, Carla. Băiatul încearcă să desluşească sensul discuţiilor dintre cele două femei, iar Carla încearcă să explice ce s-a petrecut cu băiatul înaintea sosirii Amandei în sat - o otrăvire misterioasă şi misterioasa oroare a unor viermi. Greu de înţeles ce s-a petrecut cu băiatul mai înainte şi ce s-a petrecut cu Amanda înainte să ajungă în spital.

Un roman foarte scurt, plin de tensiune, un fel de radiografie a fricii.

"Terifiantă, declara autoarea într-un interviu, este realitatea în care trăim. Tot ce se povesteşte în carte corespunde realităţii Argentinei. Consecinţele răspândirii produselor chimice, adeseori fatale, fac parte din oroarea stării actuale a câmpiilor argentiniene. Vracii şi moaşele joacă un rol important, pentru că adesea medicii din zonele rurale lucrează pentru societăţile care comercializează aceste produse chimice şi ascund riscurile adevărate, modificând statistici şi mărturii. În carte nu e vorba de orori prin intervenţia unor monştri, ci orori pe care le produce lumnea reală, cea de lângă noi".

Samanta Schweblin - "Vis febril". Traducere din limba spaniolă de Lavinia Similaru. Editura Litera, colecţia Cartea pentru toţi. 124 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici