Olanda propune spaţii de joacă pentru copii cu activităţi riscante: „Lăsaţi-i să se joace cu focul”
Amsterdam renunţă la locurile de joacă cu suprafeţe moi de cauciuc. Autorităţile olandeze vor să revoluţioneze parcurile pentru copii cu activităţi care par periculoase la prima vedere: gătit la foc deschis, căţărat în copaci, lupte cu beţe şi construcţii cu ciocane şi cuţite.
Sursa foto: Pexels
Iniţiativa vine ca răspuns la o problemă tot mai îngrijorătoare: copiii olandezi petrec din ce în ce mai mult timp în faţa ecranelor şi tot mai puţin timp afară. Conform unui studiu recent, doar 13% dintre copiii olandezi se mai joacă nesupravegheaţi în aer liber, faţă de 25% în 2022, scrie The Guardian.
Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât 25% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani sunt supraponderali, iar mulţi copii nu mai au abilitatea de a prinde o minge.
Fundaţia Diabetes avertizează asupra creşterii alarmante a cazurilor de diabet infantil în Ţările de Jos.
„Copiii abia se mai mişcă, şi asta e o problemă uriaşă", spune Rob Hofland, liderul organizaţiei locale D66, care promovează iniţiativa.
„Olandezii sunt campionii şezutului în Europa, iar acest lucru trebuie să se schimbe începând de la vârste fragede".
Un exemplu de succes este parcul „Vestul Sălbatic" din Amsterdam, unde copiii învaţă să gătească la foc deschis, să pescuiască şi să construiască adăposturi. Marlien Kulsdom, profesoară de educaţie timpurie şi mamă a doi copii care frecventează parcul, susţine că acest tip de joacă îi ajută pe copii să-şi înţeleagă limitele.
Specialiştii susţin această abordare. Erik Scherder, profesor de neuropsihologie clinică la Universitatea Vrije din Amsterdam, spune că activităţile provocatoare în aer liber sunt vitale pentru dezvoltarea cognitivă: „Neuronii trebuie stimulaţi de fiecare dată într-un mod diferit, nu doar prin repetarea aceloraşi acţiuni".
Deşi există riscul unor mici accidente, susţinătorii acestei iniţiative consideră că beneficiile depăşesc cu mult potenţialele pericole. Martin Hup, profesor de biologie şi fondatorul organizaţiei Woeste Westen, atrage atenţia că supraprotejarea copiilor le poate limita dezvoltarea: „Dacă spui mereu <Nu face asta, ai grijă!>, le răpeşti multe şanse de dezvoltare".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:33
„Ne uităm în oglindă şi ne vedem frumoşi". Radiografia făcută de Marcel Ciolacu la Congresul PSD
-
astăzi, 12:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump