O carte pe zi: „Lady Macbeth din Mţensk” de Nikolai Leskov

„Dacă lumile lui Turgheniev şi Cehov pot fi comparate cu un peisaj de Corot, lumea lui Leskov este un tablou de Brueghel cel Bătrân, în care culori vesele şi strălucitoare se însoţesc cu forme groteşti.“ — Dmitri Sviatopolk Mirski

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Lady Macbeth din Mţensk” de Nikolai Leskov

Nikolai Leskov (1831–1895) a fost un important scriitor rus din veacul al XIX-lea, puţin cunoscut la noi, chiar dacă Humanitas Fiction i-a mai publicat o carte, în 2019, „Pelerinul vrăjit”. A avut mai multe meserii, s- a dedicat scrisului după 1862 şi a devenit relativ repede apreciat. S-a bucurat de preţuirea lui Tolstoi, Cehov şi Thomas Mann şi este considerat unul dintre marii autori ruşi ai secolului al XIX-lea.

Volumul pe care îl semnalăm astăzi cuprinde şase dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Leskov.

Scriu editorii: „Lady Macbeth din Mtensk, una dintre primele sale povestiri şi cea mai cunoscută, a fost publicată în 1865 în revista Epoha, condusă de F.M. Dostoievski, care avea o mare preţuire pentru autor. Transformată într-o operă de Dmitri Sostakovici în 1934, a cunoscut trei versiuni cinematografice, cea dintâi fiind regizată de Andrzej Wajda in 1962. Luate laolaltă, naraţiunile care o însoţesc în volumul de faţă, de la istorii groteşti până la povestiri pline de tâlc, alcătuiesc portretul aceluiaşi personaj: omul rus al secolului al XIX-lea, cu <<apetitul lui pentru cădere şi înălţare>>, cu micile lui vanităţi şi meschinării, cu gesturi grandioase si veleităţi niciodată împlinite. Povestirile lui sunt clocotitoare, pline de ironie, dar lăsând să se întrevadă un substrat mult mai profund.”

Nikolai Leskov – Lady Macbeth din Mţensk. Traducere de Adriana Liciu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 307 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici