O carte pe zi: „Libertate şi evoluţie. Ierarhii în natură, societate şi ştiinţă” de Adrian Bejan

Profesorul Adrian Bejan, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, este primul român distins cu Medalia „Benjamin Franklin", decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein sau Bill Gates.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Libertate şi evoluţie. Ierarhii în natură, societate şi ştiinţă” de Adrian Bejan

O carte pe zi: „Libertate şi evoluţie. Ierarhii în natură, societate şi ştiinţă” de Adrian Bejan

Într-un limbaj simplu, cartea profesorului Bejan la înţelegerea unor lucruri "aparent imposibil de înţeles".

Adrian Bejan este profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică. După studii la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, şi-a început cariera de cercetător la Universitatea din California, Berkeley, şi-a continuat-o la Universitatea din Colorado, Boulder, iar în 1984 a fost numit profesor plin la Universitatea Duke, unde este Distinguished Professor. Este autorul a numeroase articole de specialitate şi a peste 30 de cărţi. Este laureat al Medaliei Benjamin Franklin, al Premiului Humboldt, al Premiului Academiei de Ştiinţe din Turcia, iar în 2020 i s-a conferit din partea preşedintelui Franţei titlul de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques. I s-au conferit 18 doctorate onorifice din partea unor universităţi din 11 ţări şi este membru al Academia Europaea.

„Abordarea pe care am ales-o este aceea că libertatea este fizică, nu opinie. Această carte nu este despre discursuri făcute de politicieni. Toate ideile şi exemplele din această carte au fost publicate în fizică, biologie şi reviste de ştiinţe inginereşti", avertizează Adrian Bejan. „Evoluţia este fenomenul definitoriu al naturii. Oriunde privim, ceea ce vedem evoluează deoarece este liber să se mişte şi să se transforme. Fără libertate de schimbare, nu există nimic, nici design, nici evoluţie şi, prin urmare, nici viitor.

Libertatea este peste tot, deoarece evoluţia (schimbarea designului) este omniprezentă. Cu toate acestea, spre deosebire de evoluţie, libertatea nu este un subiect ştiinţific; acest fapt m-a frapat. Este ca şi cum oamenii de ştiinţă s-ar teme să pronunţe cuvântul «libertate», chiar dacă, în fiecare zi, ei se bazează pe realitatea fizică a libertăţii".

Ce scriu editorii români:

„Volumul de faţă începe prin a ne prezenta designul familiar pe care îl găsim în jurul şi în interiorul nostru (precum <<ramurile>> desenate de bazinele hidrografice, de plămânii umani, de sistemul circulator şi de traficul din marile oraşe). Ne arată apoi cum aceste sisteme sunt alimentate de motoare naturale care se află pretutindeni şi cum acestea evoluează încontinuu datorită libertăţii. În cele din urmă, profesorul Bejan explică modul în care oamenii, precum orice alt lucru care se mişcă pe pământ, sunt conduşi de forţa <<motoarelor>> care consumă combustibil şi hrană şi că mişcarea lor disipează complet puterea motrice şi o schimbă în mod constant pentru un acces mai facil, economii de scară, eficienţă, inovaţie şi viaţă.

Scrisă pentru un public larg de toate vârstele, inclusiv pentru cititori interesaţi de ştiinţă, de imagini din natură, de similaritate şi de nonuniformitate, de istorie şi de viitor, dar şi pentru cei care îşi găsesc pur şi simplu bucuria în jocul ideilor, cartea arată cât de numeroase concepte de <<schimbare de design>> capătă o justificare ştiinţifică solidă şi cum ele coexistă alături de evoluţia naturii, a societăţii, a tehnologiei şi a ştiinţei.”

Şi mai ales:

„Ca orice altă realitate fizică (adică parte a naturii), libertatea este măsurabilă. Măsura ei este dată de numărul de proprietăţi fizice care pot fi schimbate în configuraţia unui sistem.”

Adrian Bejan - Libertate şi evoluţie. Ierarhii în natură, societate şi ştiinţă. Traducere din limba engleză de Alexandru M. Morega. Editura Litera, colecţia IQ 230. 224 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici