- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.06.2021, 08:35)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Liliana Tomescu” de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu
Prima viaţă, până la vârsta de 50 de ani, în România, şi apoi, a doua viaţă, alături de Lucian, în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia.
Urmărește
235 afișări
O carte pe zi: „Liliana Tomescu” de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu
Iubitorii de teatru sau de film mai de vârsta a treia îşi amintesc fără dubiu pe actrtiţa Liliana Toemscu. Liliana Tomescu s-a născut în 1929. Absolventă a Institutului de Artă Dramatică, Liliana Tomescu pleacă din România (în excursie, în anul 1980) împreună cu soţul ei, actorul (şi mai apoi regizorul) Lucian Muscurel, în Suedia (unde va deveni profesoară de artă teatrală). În 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg obţinând diploma SVISS, care îi da dreptul să lucreze la toate nivelele de limba suedeză, începând să activeze ca interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991 Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului, ca recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.
În anul 2006 Liliana Tomescu revine în România pentru a-şi ridica „Premiul pentru întreaga activitate artistică” oferit la Galele UNITER (3 aprilie 2006).
Prin decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române actriţei Liliana Tomescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „Pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei”. Avea numai 35 de ani!
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu schimbă regulile pentru candidații independenți la alegerile prezidențiale. Ion Cristoiu, publicist și scriitor: „Favorizează un candidat care se va anunța: Victor Ponta”
-
Vot în Diaspora: Programul secţiilor de votare a fost modificat
-
Cristian Pistol: Sunt şanse ca la finalul anului 2025 să se circule pe autostradă între Tîgveni şi Bucureşti
-
Tarom înfiinţează o nouă societate de întreţinere şi reparaţii aeronave civile
În anul 1967 a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a-IV-a „Pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
Între 1950 şi 1980 actriţa a fost angajata Teatrului Nottara din Bucureşti. Într-o perioadă de peste 30 de ani, Liliana Tomescu reuşeşte să stabilească câteva recorduri unice şi imposibil de egalat: serii de spectacole ale cărui număr de reprezentaţii este unic în istoria teatrului de până acum: Pygmalion - aproximativ 500 spectacole, Ciocârlia – aproximativ 400, Luna dezmoşteniţilor - peste 600, Schimbul – aproximativ 200, Adio Charlie - 870 spectacole.
Scrie, unul dintre autorii cărţii pe care o semnalăm, Sergiu Cioiu: „Mă tot întrebam cum ar fi bine să construim această carte? Ca un InterViu, cum s-a mai făcut sau o poveste secvenţială, cu intervenţii ale unor oameni care au cunoscut-o şi i-au putut apreciat spectacolele? Cu citate din cronicile vremii, cu mărturii din viaţa ce a dus-o, ca actriţă, în doar 30 de ani de teatru, alături de câţiva actori şi regizori excepţionali. Prima viaţă, până la vârsta de 50 de ani, în România, şi apoi, a doua viaţă, alături de Lucian, în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia?
Cum ar fi povestea vieţii, aşa cum ar fi povestit-o Liliana, prin viu grai, stând pe un şezlong, acum, când a împlinit 90 de ani şi, are, încă, acea vigoare a spiritului, cu o memorie vie şi o descriere precisă, din care nu lipsesc farmecul, sarea, piperul şi metafora?”
Citiţi această carte! O încântare.
Marina Spalas şi Sergiu Cioiu – Liliana Tomescu. Editura Integral. Colecţia CoMedia. 267 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: NATO reunește Comitetul Militar pentru a întări apărarea, sprijinul pentru Ucraina și parteneriatele globale. Cât de pregătită este România pentru un eventual război
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: O carte pe zi: „Husarii de 17 ani”, de Lu Nei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu nu a făcut niciun anunț oficial cu privire la acordul dintre Israel și Hamas. Ce ar cuprinde cele trei faze ale înțelegerii
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
CANCAN.RO
Orașul din România în care meteorologii Accuweather anunță NINSORI și temperaturi de -14 grade Celsius
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:29
Echipa naţională de fotbal a României va juca un meci amical contra Republicii Moldova
-
astăzi, 14:48
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1058. Rusia îşi epuizează tancurile moderne şi reduce utilizarea aviaţiei şi artileriei / ISW: Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina / Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei