- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.05.2023, 09:06)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Martor (Leopold şi ruinele)”, de Constantin Stoiciu
O altă cronică fidelă a realităţilor româneşti ale momentului. Din partea unui Martor.
Urmărește
83 afișări
O carte pe zi: „Martor (Leopold şi ruinele)”, de Constantin Stoiciu
Am scris despre aproape toate cărţile publicate de Constantin Soiciu în ultimii ani, în orice caz despre toate care îl au ca erou pe Leopold, un emigrant român în Canada, categoric un alter ego ale scriitorului. Încât pot ajunge la câteva concluzii, în principal că, e o bănuială aproape certitudine, că romanul de faţă, e posibil să fie ultimul al ciclului, ca un fel de sinteză, corolar, mărturie. De aceea se şi cheamă Martor.
Constantin Stoiciu, născut în 1939, unul dintre prozatorii cei mai importanţi ai generaţiei 60 (autor care a lucrat ca producător de film şi ca jurnalist în presa cotidiană şi săptămânală, a publicat numeroase romane, a emigrat în 1982 în Canada, de unde a revenit după 1990, pendulând apoi între Canada şi România şi continuând să publice romane), este în egală măsură unul dintre puţinii prozatori care îşi modifică foarte puţin stilul şi tematica. Aşa ceva scriam în urmă cu câţiva ani, la semnalarea unui roman din seria Leopold. Pot relua aproape fără amendamente idea; eventual s-o dezvolt. Constantin Stoiciu continuă să publice romane politice despre stricta actualitate românească, cronici fidele, crăţile sale semănând cu o obsesie, cum menţionau editorii. Dar, constat, vehemenţa lui a diminuat, parcă priveşte lucrurile cu ceva mai multă detaşare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Unele lucruri continuă să le facă la fel. De pildă, în 2017, când a publicat „Aroma păcatului divin”, poate cel mai bun roman politic apărut la noi, îşi alesese drept motto o frază din Pier Paolo Passolini – „Nu există nimic care să nu fie politic”.
Romanul pe care îl semnalăm acum are şi el câteva motto-uri referitoare la ţară, patrie, mai toate pesimiste, între ele, un citat din Louis Aragon - „Într-o străină ţară, chiar ţara mea”.
Romanul e o continuare a precedentelor, chiar şi prin titlu, iar personajul principal era principal şi în acele cărţi; de mai multe ori, trimiteri la precedentele cărţi face chiar autorul, în note de subsol.
De mai multe ori, întocmai ca în precedentele romane, textul se referă la România ca la un „teritoriu” – explică într-o notă de subsol: „teritoriu” trebuie înţeles în sensul de „Terrritory”, cum numeau britanicii cuceririle administrate după legile Imperiului. În precedentele, autorul era categoric: România a devenit o colonie, în care puterile Occidentului şi multinaţionalele au înlocuit comunismul.
Constantin Stoiciu continuă să se războiască cu realitatea românească, cea mai recentă. Cu năduf, cu gust de revanşă, parcă şi cu o uşoară ranchiună, dar parcă veştejeşte mai puţini oameni politici, oameni de afaceri, înalţi funcţionari, oameni de cultură, de cele mai multe ori descriindu-i realist, alteori umilindu-i prin caracteristici nedemne, războindu-se cu „obiceiurile” noii societăţi româneşti.
Şi aici, mulţime de personaje din toate epocile României ultimului secol. Industriaşul Miclăuşan, care a sfârşit după o lungă detenţie comunistă, cu imensele proprietăţi confiscate; fiul lui emigrat în Canada, care obţine, după căderea comunismului, cu greu şi după zbateri îndelungi, mare parte din aceste proprietăţi, iar acestea ajung repede ruine. Leopold, scriitorul, care fuge din ţară, trece prin Atena, unde hotărăşte că misiunea lui va fi să mărturisească/scrie despre fugarii din România, ceea ce va face, ajunge în Canada, devine editor, după vreo zece ani se apucă să scrie alt roman, de astă dată în franceză, „romanul regăsirii patriei pe care, treizeci de ani mi tîrziu o mai căuta.” (imposibil să nu vezi în acest personaj portretul autorului!). Multe alte personaje care se topesc într-o intrigă desfăşurată când la Montreal, când la Bucureşti, oraşe între care pendulează eroul (ca si autorul)
Descrieri detaliate, surprinzătoare, ale unor locuri de acolo şi de aici. De pildă, cu deosebire Vila imensă din cartierul bucureştean cu străzi cu nume de capitale, retrocedată cu greu, eliberată de chiriaşii protipendadei, ajunsă ruină, vândută, închisă cu lacăt, pregătită pentru o lungă restaurare, loc de plimbare şi rememorare al personajului principal Leopold.
Personaje ignobile din ambele capitale – sentinţe categorice: când imigranţii încep să se creadă canadieni şi miros a mulţumire lâncedă etc; personaje culturale incapabile care, deşi s-au schimbat guverne, câţiva preşedinţi de Institut (cultural), „tot se mai credea că rupem gura târgului cum ştim noi românii să ţinem pasul cu progresul şi modernitatea. Rupem pe dracu’, nu ne mai ia nimeni în seamă.” Etc, etc.
Leopold e un Martor.
În sfârşit, sentinţa autorului, pusă în gura unei personaj şi reluată pe coperta a patra a cărţii: „Suntem o naţie emotivă, agitată şi fudulă, poate pentru că Istoria ne-a prins totdeauna pe picior greşit şi, până să ne regăsim echilibrul, ne mai prinde o dată; aşa o ducem de când ne ştim şi nimic nu promite că ne vom schimba; porţi în tine aceleaşi particularităţi, dar când te-ai rupt cândva ca să rămâi cu mintea întreagă ai nevoie de multă răbdare şi înţelegere, mizericordie chiar, pentru a regăsi sentimentul profund al apartanenţei.” În spate stă, mărturiseşte eroul/scriitorul „refuzul a a accepta cârdăşiile de idei şi de interese.
Şi cu acest roman, Constantin Stoiciu demonstrează că e unul dintre cei aparte ai generaţiei sale.
Constantin Stoiciu – Martor (Leopold şi ruinele). Editura Timpul. 437 pag.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe