O carte pe zi: „O istorie a Imperiului Otoman” de Douglas A. Howard

Cartea descrie concepţia otomană despre lume pe trei niveluri care se suprapun.

Urmărește
624 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O istorie a Imperiului Otoman” de Douglas A. Howard

O carte pe zi: „O istorie a Imperiului Otoman” de Douglas A. Howard

Douglas A. Howard este profesor de istorie la Calvin College, unde predă din 1988. Este autorul lucrării The History of Turkey şi a publicat articole despre istoria armatei şi a literaturii otomane în diverse reviste. Prin urmare se poate spune că e un specialist în problemele otomane. Cartea de faţă a apărut în 1917 şi încearcă să epxplice, cum spune însuşi autorul în introducere, „concepţia otomană despre lume, cum c-a constituit şi cum s-a destrămat. Ea nu a fost lipsită de dispute şi nici de contestări, Totuşi, elementele sale fundamentale au fost împărtăşite de toate comunităţile otomane, fie ele musulmane, creştine sau evreieşti, chiar dacă fiecare dintre aceste comunităţi şi grupările din cadrul lor şi-au configurat elementele în moduri diferite, în concordanţă cu tradiţiile proprii. Cartea descrie concepţia otomană despre lume pe trei niveluri care se suprapun.” Cele trei niveluri sunt: cel al dinastiei otomane, familia sultanilor fără de care n-ar fi existat Imperiul Otoman; înţelegerea prosperităţii şi a succesului şi strategiile pentru obţinerea acestora; convingerile sprirtuale.

Scriu editorii: „O istorie exhaustivă acoperind peste şase secole, de la fondarea Imperiului Otoman în Eurasia postmongolă până după Primul Război Mondial, când s a semnat ultimul tratat de pace şi s au consfinţit hotarele Turciei moderne sub Kemal Atatürk, acest volum ne arată ce a fost, cum s a format şi cum s a destrămat Imperiul Otoman. Accesibil şi bine organizat, cu numeroase ilustraţii, volumul tratează nu doar istoria politică a imperiului, începând cu sultanul şi curtea lui, ci şi istoria lui economică, religioasă, culturală şi mai ales socială, cu viaţa elitelor, dar şi a oamenilor de rând, în capitală, ca şi în provincii. Autorul subliniază rolul crucial al sultanilor şi al familiilor lor extinse, descrie evoluţia modelului fiscal al imperiului şi analizează texte din literatura otomană, punând accent pe spiritualitate, pe raportarea la spaţiu şi timp, dar şi pe migraţia, violenţa, flagelurile şi dezastrele care au afectat Imperiul din 1300 până în 1924, la destrămarea sa.”

Douglas A. Howard – O istorie a Imperiului Otoman. Traducere de Irina Vainovski-Mihai şi Adina Avramescu. Editura Polirom, colecţioa Historia. 460 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici