O carte pe zi: "Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor", de Grigore Arbore

"Din textele incluse în acest volum transpare îngrijorarea autorului faţă de modul cum în diferite zone ale globului, inclusiv în cea europeană, sunt gestionate problemele prezentului şi viitorului".

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor", de Grigore Arbore

O carte pe zi: "Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor", de Grigore Arbore

De multă vreme Grigore Arbore scrie editoriale/articole de sinteză politică la agenţia de presă Amos news. Pe cele din ultimii patru ani le-a adunat în volumul de faţă, încheiat cu un eseu al cărui titlu devine şi titlul cărţii: "Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor".

Grigore Arbore (pseudonimul literar al lui Grigore Popescu) s-a născut la 11 iunie 1943 în comuna Pietroşiţa, Dâmboviţa. A studiat la Cluj şi Bucureşti istoria lumii antice şi arheologie, a obţinut licenţa în istoria artei şi doctoratul în teoria şi istoria criticii de artă la Scuola Normale Superiore di Pisa (1975). A predat Istoria culturii europene şi Istoria artei la Institutul de Arte Plastice "N. Grigorescu" (1970 1973) şi la Universităţile din Pisa, Ferrara şi Universitatea de Arhitectură din Veneţia (după ce a emigrat în Italia în 1987). A publicat numeroase cărţi de istoria artei şi zece volume de poezie. În Italia, în paralel cu activitatea ştiinţifică, a fost membru, din 1987, al Comitetului Ştiinţific al "Electa", editură de prim plan la nivel mondial în ce priveşte publicarea de cărţi de istoria artei şi culturii şi istoria arhitecturii. A îngrijit volume din categoria "Mari opere" şi a planificat, coordonat şi a fost coautor al colecţiei "Pictura în Europa". A fost director de cercetare al Fundaţiei Casa Regiunilor Mediteranei, organ guvernamental (2006 2011). În 2014, cartea sa "Isus între tâlhari" (studii de istoria artei şi culturii), a primit Premiul Academiei Române pentru Istoria artei. Din decembrie 2018 este Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Cartea de faţă este un tablou al lumii în care trăim şi exprimă îngrijorarea faţă de calea pe care ne îndreptăm. Nu doar în spaţiul est-european, nu doar în spaţiul general european, ci în lumea întreagă, atrăgând atenţia asupra mulţimii de dezechilibre din societatea contemporană internaţională. Eseurile sunt adunate în unsprezece părţi, ale căror titluri sunt elocvente pentru cuprinsul lor: Începutul sfârşitului; Congelarea Europei; Califatul se reinstalează?; Comedia "excepţionalităţii" insulare; Isteria anti-rusă şi jandarmeria globală; Trumpismul şi noua ordine politico-economică mondială; "Y viva Espagna" şi Europa micilor patrii; Periferii, bărci, refugiaţi, guverne şi pompieri; Virajele în curbe strânse ale politicii Italiei; Păstorul lumii; Sfidarea planetară. "Din textele incluse în acest volum transpare îngrijorarea autorului faţă de modul cum în diferite zone ale globului, inclusiv în cea europeană, sunt gestionate problemele prezentului şi viitorului. Grigore Arbore este un optimist şi consideră că omenirea ar trebui să evite repetarea unor greşeli ale trecutului şi să înveţe a trăi în comuniunea valorilor umaniste pe care înaintaşii ni le au oferit, sugerând, precum o făcea şi Vasile Pârvan, că datoria generaţiilor de azi şi de mâine este să contribuie mereu la umanizarea lumii." - Vasile Puşcaş.

"Cartea lui Grigore Arbore - afirma preşedintele Academiei, acad. Ion Aurel Pop, la lansarea volumului - este o mărturie de luciditate într-un marasm general. Ca să poată fi receptată, ar avea nevoie de cititori avizaţi, formaţi în contextul unei culturi generale solide, sensibili în faţa unei coloane dorice, a unui sonet de Shakespeare şi a unei fresce de la Voroneţ. Or, asemenea receptori de mesaje sunt tot mai rari, într-o societate în care memoria calculatorului a înlocuit memoria umană, în care lumile paralele iluzorii înfloresc prin evadări provocate din cotidian şi în care educaţia este considerată deopotrivă de unii guvernaţi şi părinţi un accesoriu inutil al vieţii oamenilor. Cu toate acestea, un intelectual lucid şi responsabil are obligaţia să vină în Cetate şi să vorbească, să strige chiar şi să biciuiască moravurile decăzute. De la vechii greci încoace, aşa s-au petrecut lucrurile şi Europa a învins mereu crizele şi a mers înainte. Grigore Arbore este un astfel de intelectual lucid care ne trezeşte periodic din «somnul raţiunii», cu judecăţi lucide, cu avertismente argumentate şi chiar cu soluţii de supravieţuire pentru contemporani şi de vieţuire demnă pentru succesori. De aceea, cartea «Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor» trebuie citită, în ciuda pesimismului cuprins în titlu. Mesajul ei devine absolut stringent: prezentul actual trebuie schimbat, pentru ca el să poată deveni temeiul unui viitor posibil".

Grigore Arbore - "Periculoasele derive. Reflecţii asupra unui prezent fără viitor". Editura Şcoala ardeleană, colecţia Istorie contemporană. Prefaţă de Vasile Puşcaş. 497 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici