- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.05.2019, 10:10)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: ”Privirea din afară” de Doru Mărgineanu
Un biofizician se confesează. Cartea sa se referă la trăiri, descoperiri şi gînduri avute în alte ţări decât a noastră, pe unde Doru Mărgineanu s-a aflat în diverse ocazii, între 1969 şi 1988.
Urmărește
155 afișări
O carte pe zi: ”Privirea din afară” de Doru Mărgineanu
Născut în 1946, Doru Mărgineanu este un biofizician cu amplă activitate universitară şi de cercetare în România până la sfârşitul anului 1988, apoi neurofarmacolog profesionist în Belgia, cu rezultate ştiinţifice şi practice recunoscute. Monografia sa de neurobiofizică, preluată în 1981 de o editură britanică, a fost prima lucrare de acel gen pe plan mondial, iar din 1990 încoace el a contribuit la o serie de tratate internaţionale de referinţă. Doru Mărgineanu este şi printre creatorii recunoscuţi a două medicamente majore pentru tratamentul epilepsiei, produse de compania UCB-Pharma din Belgia. Cartea de faţă este prima pe care o publică în alt domeniu decât cel ştiinţific.
Scrie: ”La intrarea în al optulea deceniu de viaţă, am simţit dorinţa să întreprind o călătorie înapoi în timp, spre a le revedea pe primele patru, trăite în România. Cartea de faţă consemnează retrăirea vremurilor şi locurilor unde s-au desfăşurat întâmplările care mi-au jalonat cursul vieţii din copilărie şi până când cvadragenarul, care eram în 1988, şi-a asumat o schimbare abruptă a acelui curs. Evenimentele sunt evocate aşa cum au fost, fără vreun adaos ficţional, iar persoanele sunt indicate cu prenume şi iniţiale reale, sau chiar cu numele complet. Am optimismul să îmi imaginez că printre tinerii născuţi după anii la care mă refer pot fi unii curioşi să viziteze lumea dispărută, alături de un însoţitor mai neutru decât părinţii şi bunicii lor, care sunt expuşi frământărilor vieţii din România de azi. Pe de altă parte, am şi optimismul să sper că un cititor mai vârstnic îşi va putea regăsi, odată cu mine, trăiri şi gânduri proprii din acea lume.”
Iată un portret remarcabil: ”Printre ei, era şi cineva net diferit de toţi ceilalţi, Silviu Brucan, aflat atunci într-un regim pe care l-aş numi de «ostracizare confortabilă», o situaţie la fel de sui-generis ca şi personajul însuşi. Avea gradul (şi, desigur, salariul) de profesor, fără să aibă doctorat şi nici vreo licenţă universitară, în schimb nu i se dădea dreptul să ţină cursuri, ci avea o aşa-numită normă de cercetare. Cursurile de socialism pentru studenţii medicinişti erau ţinute de doi conferenţiari «nici aşa, nici aşa», foşti mărunţi activişti de partid, potriviţi pentru debitarea cu aplomb a sloganurilor găunoase. În şedinţele organizaţiei de partid şi la dezbateri organizate în catedra lor, Brucan nu lua aproape niciodată cuvântul, dar nu avea deloc aerul inhibat, ci doar indiferent, fiind clar că e dintr-o altă lume. Odată, la invitaţia Şefului (VV), ne-a ţinut o informare politică, agreabilă prin tonul de neutralitate, diferit de limbajul de lemn obişnuit în acel gen de acţiuni, dar nu pot spune că a fost chiar ceva memorabil. Brucan venea adesea la Biofizică la o cafea la domnu’ Leahu, aşa că am avut repetate ocazii să îi ascult povestirile recentelor lui drumuri în SUA, unde tocmai publicase o carte şi era invitat să conferenţieze. Personajul era interesant, cu aura trecutului său de ambasador în America şi era evident inteligent, dar nu şi agreabil, cu o nedisimulată lipsă de empatie. Cine oare ar fi putut să îşi imagineze, în anii când eram în aceeaşi organizaţie de bază, că nomenclaturistul sexagenar, deja cvasipensionat şi aflat atunci, în mod evident, pe linie moartă, urma ca peste încă un deceniu să mai joace un rol atât de marcant cum a fost al său în anii 1987-1990?”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Cartea, mai spune autorul, se referă adesea la trăiri, descoperiri şi gînduri avute în alte ţări decât a noastră, pe unde Doru Mărgineanu s-a aflat în diverse ocazii, între 1969 şi 1988.
Doru Mărgineanu - Privirea din afară spre ştiinţă şi pe alături, în România de dinainte. Editura Vremea, colecţia Autori români. Prefaţă de C.D. Zeletin. 345 pag.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Reuters: Papa Francisc vizitează România, unde va aduce un omagiu martirilor din perioada comunistă
Citește și: ŞTIRILE OREI 09.00 | 31 mai 2019
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe