O carte pe zi: „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială” de Armand Goşu

  • Din 2007, Vladimir Putin tot repetă ce-l nemulţumeşte în relaţiile cu Occidentul.
  • Cel mai recent, în octombrie 2023, el a afirmat că vechea (actuala) ordine mondială trebuie să dispară.
  • Profesorul Armand Goşu face o excelentă sinteză a tuturor acestor idei şi teorii.
Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială” de Armand Goşu

O carte pe zi: „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială”

Armand Goşu predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a dilomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere in istoria serviciilor secrete sovietice. A scris multe studii şi cărţi pe aceste teme. Chiar despre subiectul cărţii pe care o semnalăm astăzi a mai publicat o carte, tot la Editura Polirom, „Putin, obsesia imperiului”.

Încă de la începutul cărţii pe care o semnalăm, Goşu precizează că Putin nu mai crede în state suverane, pe care le înlocuieşte cu sintagma „civilizaţie stat”. Potrivit noului concept, noua (viitoarea) ordine mondială va trebui să se bazeze mai mult pe „civilizaţii” decât pe statele-naţiuni. Iar noua ordine mondială să fie lipsită de reguli.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european – scrie Armand Goşu. De felul în care se va sfârşi acest conflict depinde menţinerea actualei ordini internaţionale sau abandonarea ei, cu consecinţe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu şi lung. E o bătălie între democraţie şi dictatură, între regimurile liberale şi cele autoritare. Nu este o competiţie, căci aceasta ar presupune reguli şi fairplay, ci o luptă pe viaţă şi pe moarte între civilizaţia occidentală şi duşmanii ei. Viitorul României depinde şi el de rezultatul acestui război. Deşi ar putea părea regionale, conflictele din Ucraina şi Israel au potenţialul de a schimba întregul sistem global, adică de a provoca în ordinea internaţională modificări majore de calibrul celor produse de războaiele mondiale. Adversarii lumii libere se încălzesc pe margine”.

Volumul adună interviuri pe temele amintite ale profesorului Armand Goşu, din ultimii mai bine de zece ani care care atacă cele mai diverse subiecte: Putin nu se mulţumeşte cu fâşii din Ucraina, o vrea pe toată pentru Rusia; Va fi atacată Republica Moldova?; Războiul Rusiei cu Vestul; Războiul, reacţia României şi soarta Rusiei; „Noul simbol al Rusiei – un baros pătat cu sânge”; „Astăzi, suntem mai aproape de Orwell decât de Stalin”; E un mister cum rezistă Ucraina. S-ar putea trezi ruşii cu o dronă care să atace Kremlinul?; Cum vrea Putin să termine războiul; Războiul a intrat (şi) în casele ruşilor; „Povestea lui Prigojin şi de ce se tem mereu politicienii ruşi de armată”.

Interviurile au fost realizate de Victor Bratu, Melania Cincea, Ioana Ene Dogioiu, Magda Grădinaru, Alexandru Gussi, Petre M. Iancu, Adriana Nedelea, Lucian Popescu, Marilena Stancu, Ovidiu Şimonca, Laurenţiu Ciprian Tudor.

Armand Goşu - Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială. Editura Polirom. 358 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici