O carte pe zi: „Rege şi Impărat. Viaţa lui Carol cel Mare”, de Janet L. Nelson

Carol cel Mare (Charlesmagne) este considerat uneori părintele fondator atât al Franţei, cât şi al Germaniei. A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală, de la prăbuşirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rege şi Impărat. Viaţa lui Carol cel Mare”, de Janet L. Nelson

O carte pe zi: „Rege şi Impărat. Viaţa lui Carol cel Mare”, de Janet L. Nelson

„O realizare imensă – documentată genial şi de o înţelepciune profundă, este relevantă în privinţa practicii istoriei, dar şi a marelui om însuşi“, scrie History Extra despre această carte.

Janet L. Nelson, Dame of the British Empire, este profesor emerit de istorie medievală la King’s College, Londra, unde a predat mulţi ani. A scris şi a tradus multe lucrări despre Europa Evului Mediu Timpuriu. Istoria pe care o semnalăm astăzi a apărut în urmă cu câţiva ani şi este „un text erudit remarcabil, cum nu a făcut-o nici un alt studiu dedicat lui Carol cel Mare din ultimii ani“ (apreciere a săptămânalului „Sunday Times”). Despre acest rege din Evul Mediu Timpuri s-a scris enorm, în toate limbile - şi totuşi, cartea de faţă este considerat dintre cele mai bune pe această temă.

Scriu editorii: „Carol, regele francilor, este una dintre figurile cele mai remarcabile care au condus vreodată un superstat european. De aceea este numit adesea Carol cel Mare: <<Charlemagne>> de către francezi şi <<Karl der Grosse>> de către germani. Tăria lui de caracter a fost considerată remarcabilă încă de la începutul lungii sale domnii. Războaiele şi accidentele, dăunătorii şi vremea au distrus o mare parte dintre dovezile domniei sale în cele 12 secole care au trecut de la moartea lui, dar încă au rămas remarcabil de multe.

Janet L. Nelson pune laolaltă, în această minunată carte, tot ceea ce ştim despre Charlemagne şi cerne dovezile pentru a ne ajuta cât se poate de mult să înţelegem cine a fost omul şi motivele din spatele faptelor sale. Nelson se bucură de o înţelegere extraordinară a izvoarelor şi mare parte din acest volum este un fel de poveste cu detectivi, cercetând şi interpretând resturi materiale şi adesea greu de descifrat, de la cărţi de rugăciune la schelete, bârfe şi opere de artă.

Mai presus de orice, moştenirea lui Carol este vizibilă în faptele sale şi în rezonanţa lor continuă, formând ducate şi comitate, reconstruind şi întemeind oraşe şi mănăstiri şi declarându-se nu doar rege al francilor, ci şi nou împărat al Imperiului Roman. Succesorii lui – din unele puncte de vedere, până în ziua de azi – s-au străduit să interpreteze, să copieze sau să distrugă moştenirea lui Charlemagne. Nelson ne aduce pe cât de aproape am putea spera să ajungem de o figură reală, aşa cum era ea înţeleasă la vremea ei”.

„Rege şi împărat are ceva din suspansul unui bun roman cu detectivi, dar şi din profunzimea unei lucrări de istorie... Janet L. Nelson se apropie cât se poate de mult de cunoaşterea acestui om extraordinar“ Wall Street Journal.

Janet L. Nelson – Rege şi Impărat. Viaţa lui Carol cel Mare. Traducere din limba engleză de Valentina Georgescu. Editura Litera, colecţia Kronika. 670 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici