- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.07.2020, 07:23)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Seniorul” de Viorel Dianu
„Romanul transfigurează vârsta bătrâneţii cu pregenanţă şi mulţi se vor recunoaşte în situaţii narate” - spune un personaj despre cartea care descrie procesul scrierii unei cărţi.
Urmărește
216 afișări
Vorel Dianu s-a născut în 1944, a urmat Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a fost profesor de limba română într-un sat, apoi în Slatina. A debutat cu poezie în 1970 şi cu proză în 1971. A publicat destul de mult, mai ales proză scurtă şi romane.
În romanul de faţă, cum sugerează şi titlul, personajele sunt seniori, adică pensionari - un cuplu, Alexandru şi Caterina Cezianu, prezentat într-o succesiune de întâmplări banale (un vag motiv pentru care unii cititori ar putea să nu fie atraşi de roman). Dar Viorel Dianu are o mare calitate – urmăreşte cu voluptate banalitatea zilelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Cum Alexandru Cezianu are vocaţie de scriitor, se apucă să scrie despre aceste banalităţi.
O carte care se va chema „Polifoniile senectuţii”.
Despre scrierea cărţii discută cu consoarta sa („Alexandru asculta, asculta… Trăia clipe de graţie. Se rosteau, desigur, şi cuvinte mari, dar ele consunau cu contextul. Ceea ce îl copleşea însă era prietenia pe care i-o manifestau aceşti oameni”).
Reuşeşte să scrie romanul şi să-l lanseze, unde mulţi prieteni, scriitori, cunoştinţe vor vorbi despre el: „Romanul transfigurează vârsta bătrâneţii cu pregenanţă şi mulţi se vor recunoaşte în situaţii narate”.
„Polifoniile senectuţii e o carte a vârstei serenisime, care nu-i preocupă îndeobşte pe scriitorii de astăzi, considerându-se că tinereţea şi maturitatea, ca vârste plenare, susţin o acţiune mai dinamică şi trebuie să prevaleze. Bătrâneţea e contemplativă, corect. Tinereţea şi maturitatea sunt frumoase, dar senectutea e bogată, fiindcă a acumulat tot prisosul vieţii. Şi e generoasă. La bătrâneţe nu mai ai nevoie de nimic, dăruieşti totul”.
„Alexandru Cezianu detectează şi descrie toate faţetele bătrâneţii şi le preschimbă în podoabe rare. Romanul e polifonic, un roman care rămâne”. Alexandru Cezianu „asculta, asculta… şi trăia clipe de graţie”.
Probabil Viorel Dianu a gândit că aşa se va vorbi şi despre romanul său. Şi foarte probabil, mulţi scriitori gândesc la fel despre cărţile lor.
Viorel Dianu – Seniorul. Editura Junimea, colecţia Ficţiune şi infanterie. 241 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul