O carte pe zi: "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler

Cartea despre care vorbim astăzi a depăşit - la noi! - 58.000 de exemplare vândute în primele trei luni de la apariţie.

Urmărește
2498 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler

O carte pe zi: "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler

Un thriller bine condus, în care avem parte de asasinate, comploturi, atentate la viaţa preşedintelui american, o organizaţie secretă care dăinuie de două mii de ani, biblioteci pierdute şi idealişti care vor să salveze ce a mai rămas din cărţile omenirii, asasini plătiţi, istorii cu sclavi şi istorii cu criminali de război.

Igor Bergler a publicat acum patru ani un roman ("Biblia pierdută"), care s-a vândut în zeci de mii de exemplare, depăşind toate recordurile postrevoluţionare de vânzare ale unui roman semnat de un scriitor român.

Apoi, Igor Bergler a recidivat cu această nouă "cărămidă" cu care vrea să se autodepăşească (editura ne informează că numai precomenzile au depăşit 13.000 de exemplare!) - un roman în care se amestecă misterele, conspiraţiile, referinţele culturale copleşitoare, toate ducând la o construcţie aparte, închegată sub motto-ul "Ceea ce s-a pierdut ne-ar putea salva de ceea ce avem deja".

Ca într-un thriller bine condus, avem parte de asasinate, comploturi, atentate la viaţa preşedintelui american la un summit internaţional, o organizaţie secretă care dăinuie de două mii de ani, biblioteci pierdute şi idealişti care vor să salveze ce a mai rămas din cărţile omenirii, oraşe legendare, agenţi cu multiple identităţi, asasini plătiţi, istorii cu sclavi şi istorii cu criminali de război. Senzaţia de prea mult, prea plin copleşeşte de la un moment încolo, se impune convingerea că autorul a dorit să înghesuie în imensul său roman tot ce ştie şi tot ce ştim, într-o paradă de erudiţie, care, de la un moment, oboseşte, pentru că atunci când o carte este şi roman poliţist şi roman metafizic şi istoric şi parodic, atenţia se poate pierde, concomitent cu admiraţia pentru scrisul autorului.

În primul plan se află profesorul de la Princeton Charles Baker (care va acţiona şi în următorul roman; ni se relevă astfel că Bergler va scrie o trilogie). Fost şef de campanie al preşedintelui SUA, profesorul îşi descoperă asistentul ucis şi, pornind de la indiciile lăsate de acesta, îi continuă investigaţiile pentru a descoperi adevărul despre cel mai important preşedinte american, Abraham Lincoln: de ce a abolit Lincoln sclavia, din moment ce toate sursele spun că, până la un moment al vieţii sale, era un adept al ei? Ce secret se ascunde în spatele acelei decizii şi a războiului de secesiune? Tot mergând înapoi, din generaţie în generaţie, profesoprul descoepră un teribil secret. Lăsăm cititorul să-l descopere şi el.

În căutările sale, profesorul află de organizaţia care vrea să salveze toate cărţile lumii - omnes libri - şi din acel moment începe parada de erudiţie. Omnes libri e o bibliotecă "cu foarte mulţi angajaţi şi voluntari. Oamenii care o susţin sunt foarte bogaţi şi puternici. Sunt răspândiţi peste tot în lume. Structura lor de comandă e formată dintr-un Mare Maestru şi nu mai puţin de 72 de maeştri, care veghează ca totul să se desfăşoare potrivit regulilor. În cel mai mare secret".

Igor Bergler se pronunţă nu numai asupra problemelor delicate de istorie, ci şi asupra primejdiilor unor reuşite ale modernităţii cu care nu poţi să nu fii de acord.

Un roman impresionant prin arhitectura sa.

Igor Bergler - "Testamentul lui Abraham". Roman în cinci părţi cu o postfaţă de Jean Harris. Editura Litera. 728 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici